Σε έξαρση ο κορωνοϊός και τον Αύγουστο -Γεμάτες οι κλίνες covid στο Σωτηρία
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Σε έξαρση ο κορωνοϊός και τον Αύγουστο -Γεμάτες οι κλίνες covid στο Σωτηρία
Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 20 μέρες στη χώρα μας. Για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και το long covid μίλησαν ειδικοί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αν και το long covid έχει μειωθεί σημαντικά, όπως εξάλλου και τα σοβαρά του συμπτώματα, η νόσος εξακολουθεί να υφίσταται κι έτσι η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε αναζήτηση θεραπείας, με τα μηνύματα από την έρευνα να είναι ελπιδοφόρα, αναφέρει σε συνέντευξή της στο Πρακτορείο FΜ και την Τάνια Μαντουβάλου, η παθολόγος-λοιμωξιολόγος, καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου «Η Σωτηρία» και επιστημονικά υπεύθυνη του Post Covid Ιατρείου, Γαρυφαλλιά Πουλάκου.
«Διαπιστώνοντας συγκεκριμένες ομάδες συμπτωμάτων (σσ φαινότυπους) έχουμε αναγνωρίσει τους μηχανισμούς που τα προκαλούν και με αυτό τον τρόπο, έχουν σχεδιαστεί κλινικές δοκιμές με ερευνητικά φάρμακα. Δηλαδή, υπάρχουν γκρουπ συμπτωμάτων που εκφράζονται σε κάθε ασθενή. Ένα από τα συνήθη γκρουπ είναι από το γαστρεντερικό μαζί με συμπτώματα νευρογνωσιακά (σσ η λεγόμενη ομίχλη). Φαίνεται ότι αυτά έχουν έναν μηχανισμό, με τον οποίο ο ιός από το έντερο επικοινωνεί με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Ένα άλλο γκρουπ συμπτωμάτων είναι η κόπωση μαζί με ευρήματα από την καρδιά, πχ ταχυκαρδίες».
Στην κλινική της, όπως λέει η κ. Πουλάκου, «τρέχει» μία μελέτη, η οποία απευθύνεται σε μία άλλη ομάδα συμπτωμάτων που αφορούν στο αναπνευστικό (βήχας, κόπωση κατά την άσκηση και ευρήματα στην αξονική τομογραφία θώρακος). Αυτοί οι ασθενείς «μπαίνουν» σε ένα φάρμακο που οι γιατροί το έχουν χρησιμοποιήσει και έχει εγκριθεί για την οξεία covid λοίμωξη. Σύμφωνα με την ειδικό, απαιτείται τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να έχουν οι ερευνητές μία προκαταρκτική ματιά στα αποτελέσματα. «Από τον τρόπο όμως, που έχει στηθεί η κλινική μελέτη και βασίζεται σε συγκεκριμένες ενδείξεις, πιστεύουμε ότι θα έχουμε θεραπευτικό αποτέλεσμα». Πρόκειται για διεθνή πολυκεντρική μελέτη που γίνεται υπό την ομπρέλα του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελέτης της Σήψης, και συμμετέχουν αρκετές κλινικές πανεπιστημιακών και μη Νοσοκομείων από την Ελλάδα, καθώς επίσης και κέντρα του εξωτερικού.
Με την ίδια ένταση ο κορωνοϊός και τον επόμενο μήνα
Για το δυναμικό παρόν που ξαναδίνει ο κορωνοϊός, η καθηγήτρια αναφέρει ότι τις τελευταίες 20 ημέρες διαπιστώνεται αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα, καθώς σχεδόν κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον ένα νοσούντα με covid. «Δεν ξέρουμε αν είναι η κορύφωση ακόμα. Η αίσθηση μου είναι ότι περίπου η ίδια ένταση θα διατηρηθεί και τον επόμενο μήνα. Ευτυχώς, στην πλειονότητα των περιστατικών, η νόσηση είναι ελαφρά. Και στο νοσοκομείο μας έχουν αυξηθεί πλέον οι εισαγωγές μας. Οι κλίνες covid, που τους τελευταίους μήνες είχαν μειωθεί στο ελάχιστο, (υπήρχαν μόνο δύο κλινικές για κρεβάτια covid) τώρα είναι σχεδόν πλήρεις και από ό,τι φαίνεται δεν επαρκούν. Οπότε σιγά σιγά όλες οι κλινικές αρχίζουν και νοσηλεύουν και περιστατικά covid σε κάποιους θαλάμους τους, προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση. Υπάρχουν στο νοσοκομείο και σοβαρές περιπτώσεις και φυσικά, και κάποιες διασωληνώσεις με νοσηλεία στη ΜΕΘ».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας