Γεωπολιτικά

Η Τουρκία επιβάλλει πλήρη απαγόρευση εξαγωγών όπλων στην Ινδία για να ευνοήσει το Πακιστάν

Η Τουρκία επιβάλλει πλήρη απαγόρευση εξαγωγών όπλων στην Ινδία για να ευνοήσει το Πακιστάν

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΥΑΔΙΚΤΥΟ

Το σχέδιο πήρε επίσης το πράσινο φως από τον Ιμράν Καν, πρωθυπουργό εκείνη την εποχή που κατείχε ταυτόχρονα τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Σοϊλού την ίδια ημέρα.

Η τουρκική κυβέρνηση επέβαλε διακριτικά συνολική απαγόρευση των εξαγωγών όπλων και αμυντικών ειδών προς την Ινδία, έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο, προκειμένου να στηρίξει το Πακιστάν, όπως αποκάλυψε Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις 10 Ιουλίου 2024, ο Μουσταφά Μουράτ Σεκέρ, αναπληρωτής πρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), της κορυφαίας υπηρεσίας προμήθειας όπλων της Τουρκίας, αποκάλυψε κατά λάθος τη μυστική πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με την Ινδία.

Προειδοποιώντας ότι ορισμένες από τις αποκαλύψεις του ήταν ευαίσθητες, ο Σεκέρ είπε στους νομοθέτες ότι ούτε μία πώληση οποιουδήποτε είδους που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μέρος της βιομηχανίας όπλων και άμυνας δεν εγκρίθηκε από την κυβέρνηση.

Παρά την προφανή ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα είχε η δημοσιοποίηση των πληροφοριών, ο Σεκέρ προχώρησε στην αποκάλυψη της μυστικής απαγόρευσης, σύμφωνα με τα πρακτικά που εξασφάλισε το Nordic Monitor.

“Η Ινδία, για παράδειγμα, είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο, μια τεράστια αγορά, που εισάγει σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, λόγω των πολιτικών μας συνθηκών και της φιλίας μας με το Πακιστάν, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν μας δίνει θετικά σχόλια για την εξαγωγή οποιωνδήποτε προϊόντων στην Ινδία και, κατά συνέπεια, δεν χορηγούμε καμία άδεια στις εταιρείες μας για το θέμα αυτό», είπε.

Η πώληση τουρκικών αμυντικών ειδών στο εξωτερικό απαιτεί προηγούμενη έγκριση από τον τουρκικό στρατό, την SSB και το υπουργείο Εξωτερικών. Η Ινδία έχει καταλήξει στη μαύρη λίστα των χωρών στις οποίες η Τουρκία δεν μπορεί να πουλήσει στρατιωτικά και αμυντικά είδη.

Οι τουρκο-ινδικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί αισθητά την τελευταία δεκαετία της διακυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λόγω πολιτικών επιλογών, συγκεκριμένα της καθολικής υποστήριξης της Άγκυρας προς το Πακιστάν στις διαφορές του με την Ινδία, με αποτέλεσμα να διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών-μελών της G20.

Το Nordic Monitor δημοσίευσε προηγουμένως μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς πώς η Τουρκία βοήθησε κρυφά το Πακιστάν στη δημιουργία ενός κυβερνοστρατού με στόχο τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, τον επηρεασμό των απόψεων των μουσουλμάνων στη Νοτιοανατολική Ασία, την εξαπόλυση επιθέσεων κατά των ΗΠΑ και της Ινδίας και την υπονόμευση της κριτικής που ασκείται στους Πακιστανούς ηγέτες.

Η πρόταση για τη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι κατά τη διάρκεια ιδιωτικών συνομιλιών στο Ισλαμαμπάντ μεταξύ του τότε Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και του οικοδεσπότη του, Σεχριάρ Χαν Αφρίντι, του τότε υφυπουργού Εσωτερικών, στις 17 Δεκεμβρίου 2018. Το θέμα συζητήθηκε σε ανώτερο επίπεδο και κρατήθηκε εμπιστευτικό από το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του υπουργείου Εσωτερικών του Ισλαμαμπάντ.

Το σχέδιο πήρε επίσης το πράσινο φως από τον Ιμράν Καν, πρωθυπουργό εκείνη την εποχή που κατείχε ταυτόχρονα τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Σοϊλού την ίδια ημέρα.

Η πρώτη δημόσια παραδοχή αυτής της μυστικής συμφωνίας έγινε από τον Σοϊλού κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στις 13 Οκτωβρίου 2022 σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό του Kahramanmaraş. Σχολιάζοντας έναν πρόσφατα εγκεκριμένο αμφιλεγόμενο νόμο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ουσιαστικά ποινικοποιεί και προβλέπει ποινές φυλάκισης για την κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία, ο Σοϊλού υπενθύμισε τις συνομιλίες του κατά την επίσκεψή του στο Ισλαμαμπάντ. Είπε ότι ένας Πακιστανός υπουργός τον τράβηξε σε ένα ιδιωτικό δωμάτιο μετά από συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών και ζήτησε τη βοήθειά του για τη δημιουργία ενός συστήματος στον κυβερνοχώρο.

Η Τουρκία ανταποκρίθηκε θετικά σε αυτό το αίτημα, αποκάλυψε ο Σοϊλού, στέλνοντας πέντε αρχηγούς της αστυνομίας από διάφορα τμήματα της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας. Η ομάδα εργάστηκε επί μήνες στο Πακιστάν για να ξεκινήσει το έργο και τελικά το ολοκλήρωσε. Η συνεργασία συνεχίστηκε έκτοτε υπό διαδοχικές κυβερνήσεις, με περίπου 6.000 πακιστανούς αστυνομικούς να εκπαιδεύονται από την Τουρκία για αυτό και άλλα έργα.

Η μυστική παραστρατιωτική ομάδα SADAT του προέδρου Ερντογάν, με επικεφαλής τον πρώην επικεφαλής στρατιωτικό του σύμβουλο Αντνάν Τανριβέρντι, έχει επίσης εμπλακεί στη διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά της Ινδίας. Η ομάδα επιστράτευσε τον Σαΐντ Γκουλάμ Ναμπί Φαΐ, έναν γεννημένο στο Κασμίρι καταδικασμένο εγκληματία που εξέτισε ποινή σε ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ, για να κινητοποιήσει πόρους κατά της Ινδίας.

Η οργάνωση του Φαΐ με έδρα τις ΗΠΑ, το Αμερικανικό Συμβούλιο Κασμίρι (KAC), μια οργάνωση που χρηματοδοτούνταν από την Πακιστανική Υπηρεσία Πληροφοριών (ISI), δικτυώθηκε με την οργάνωση βιτρίνα της SADAT, την Ένωση ΜΚΟ του Ισλαμικού Κόσμου (İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, İDSB). Η KAC ήταν επίσημα καταχωρημένη ως μία από τις δύο οργανώσεις-μέλη της İDSB στις ΗΠΑ και ο Φαΐ ήταν μέλος του συμβουλίου της İDSB, του ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων της οργάνωσης.

Μια επισκόπηση του παρελθόντος έργου της SADAT δείχνει ότι ο Φαΐ, συμμετείχε συχνά σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε η SADAT και μάλιστα συναντήθηκε προσωπικά με τον Τανριβέρντι, ο οποίος εξακολουθεί να συμβουλεύει τον Τούρκο πρόεδρο, αν και με ανεπίσημη ιδιότητα, μετά την παραίτησή του τον Ιανουάριο του 2020.

Το 2014 η κυβέρνηση Ερντογάν ανέτρεψε την προηγούμενη πολιτική της για την παρακολούθηση και, όταν ήταν απαραίτητο, την καταστολή των τζιχαντιστικών δικτύων που έστελναν μαχητές και χρηματοδότηση στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων στο Κασμίρ. Στην πραγματικότητα, προστάτευσε και μάλιστα υποστήριξε ορισμένες από τις τζιχαντιστικές ομάδες που είχαν ως στόχο την Ινδία.

Μία από αυτές τις τζιχαντιστικές ομάδες είναι η Tahşiyeciler, η οποία είχε επισημανθεί ως απειλή για την ασφάλεια από τις στρατιωτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Με επικεφαλής τον Μεχμέτ Ντογκάν (γνωστός και ως Μουλάς Μουχάμεντ), ο οποίος δήλωσε ανοιχτά τον θαυμασμό του για τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τάχθηκε υπέρ της ένοπλης τζιχάντ στην Τουρκία, η Tahşiyeciler παρακολουθείται από τότε και αντιμετώπισε μια καταστολή τον Ιανουάριο του 2010.

Ωστόσο, το 2014, ο Ντογκάν και οι συνεργάτες του σώθηκαν από την κυβέρνηση Ερντογάν, όταν παρενέβη στην υπόθεσή τους. Οι αρχηγοί της αστυνομίας και οι εισαγγελείς που είχαν καταδιώξει την ομάδα τιμωρήθηκαν στη συνέχεια με απολύσεις ή/και παράνομη φυλάκιση από την κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, η ομάδα δραστηριοποιείται πλέον ενεργά στην Τουρκία με πλήρη ατιμωρησία.

Η ομάδα εξυμνεί τους Τούρκους μαχητές που ταξιδεύουν στο Κασμίρ, θεωρώντας τους προάγγελους του Μαχντί, μιας μεσσιανικής μορφής που προφητεύτηκε από τον ισλαμικό προφήτη. Η ηγεσία της ομάδας πιστεύει ότι ο στρατός του Μαχντί θα συντρίψει πρώτα την Ινδία και την Κίνα προτού στρέψει την προσοχή του στην Ευρώπη.

Η Τουρκία και η Ινδία βρίσκονται σε αντιπαράθεση σχετικά με μια προτεινόμενη πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε από την Ινδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 στο Νέο Δελχί στις 9 Σεπτεμβρίου 2023. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σημαντικού οικονομικού διαδρόμου που θα συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και την Ινδία μέσω σιδηροδρομικών και θαλάσσιων οδών. Στόχος της είναι να συνδέσει την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την Ιορδανία, το Ισραήλ και την ΕΕ μέσω στρατηγικά τοποθετημένων ναυτιλιακών λιμένων και ενός εκτεταμένου σιδηροδρομικού δικτύου.

Εξαιρουμένη από αυτόν τον διάδρομο, η Τουρκία εξέφρασε ανοιχτά τη δυσφορία της για την πρωτοβουλία, η οποία θεωρεί ότι υπονομεύει τον ρόλο της ως εμπορικού κόμβου και ευνοεί την Ελλάδα και άλλους περιφερειακούς ανταγωνιστές. Αντ’ αυτού, η Τουρκία υποστηρίζει τα επεκτατικά σχέδια Belt and Road της Κίνας.

Η Άγκυρα προωθεί επίσης την υλοποίηση μιας εναλλακτικής διαδρομής, γνωστής ως Δρόμος Ανάπτυξης, η οποία στοχεύει να συνδέσει την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή μέσω της Τουρκίας. “Λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάδρομος χωρίς την Τουρκία. Η καταλληλότερη διαδρομή για την κυκλοφορία από την Ανατολή προς τη Δύση πρέπει να περάσει από την Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν κατά την πτήση της επιστροφής του από την Ινδία πέρυσι.

Ο Ερντογάν είπε ότι συζητούν έναν διάδρομο που θα περνά από το Ιράκ, το Κατάρ και το Άμπου Ντάμπι μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη. Ο διάδρομος είναι μια διαδρομή μεταφοράς μήκους 1.200 χιλιομέτρων (745 μιλίων) που περιλαμβάνει σιδηροδρόμους, αυτοκινητόδρομους και αγωγούς. Θα εκτείνεται από το ιρακινό λιμάνι Φαου στη Βασόρα μέχρι το τουρκικό λιμάνι Μερσίν και εκτιμάται ότι θα κοστίσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αντι-ινδικές πολιτικές της Τουρκίας έχουν ωθήσει το Νέο Δελχί να αναζητήσει συμμαχίες με χώρες όπου η Τουρκία αντιμετωπίζει προκλήσεις στη γειτονιά της, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αρμενία, προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα στην Άγκυρα ότι είναι έτοιμο να παίξει σκληρά. Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, του στρατού και των πληροφοριών μεταξύ της Ινδίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αρμενίας.

Πηγή: Nordic Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments