Διεθνή

Ερντογάν: Ναι στη διαπραγμάτευση για Κύπρο, όχι σε ομοσπονδιακή λύση [vid]

Ερντογάν: Ναι στη διαπραγμάτευση για Κύπρο, όχι σε ομοσπονδιακή λύση [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Turkey's President Tayyip Erdogan addresses members of parliament as he attends the reopening of the Turkish parliament after the summer recess in Ankara, Turkey, October 1, 2023. Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES

Για «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο έκανε πάλι λόγο, στην ομιλία του για την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή στο νησί, ο Τούρκος πρόεδρος, στην κατεχόμενη Λευκωσία
Επιτέθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας πως «στο νότιο τμήμα του νησιού υπάρχει μια κατεστραμμένη διοίκηση», ενώ εκτόξευσε αιχμές κατά του Νίκου Δένδια και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο έκανε πάλι λόγο, στην ομιλία του για την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή στο νησί, ο Τούρκος πρόεδρος, στην κατεχόμενη Λευκωσία, το πρωί του Σαββάτου (20.7.24). Σε εθνικιστικό κλίμα, μίλησε στους Τούρκους του Νησιού στα Κατεχόμενα και δήλωσε «υπερήφανος».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που παρίσταται στην κατεχόμενη Λευκωσία για τις εκδηλώσεις του ψευδοκράτους για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή επανήλθε στη προκλητική ρητορική για το Κυπριακό. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διαπραγμάτευση και για ειρηνική λύση, απορρίπτοντας όμως τη λύση της ομοσπονδίας.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, να συζητήσει, να επιτύχει μόνιμη ειρήνη και λύση στην Κύπρο, είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πάντως ότι «το να αγνοούμε τις πραγματικότητες στο νησί δεν οδηγεί πουθενά». «Πιστεύουμε ότι η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή για την Κύπρο», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

«Βιώνουμε τη δικαιωματική υπερηφάνεια που φτάνουμε στην 50η επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης της 20ης Ιουλίου, την οποία οι ηρωικές Ένοπλες Δυνάμεις μας πραγματοποίησαν ώμο με ώμο με τον τουρκοκυπριακό λαό. Το τουρκικό έθνος έδειξε για άλλη μια φορά σε ολόκληρο τον κόσμο την ακλόνητη δέσμευσή του ανεξαρτησία και μέλλον με αυτή την επιχείρηση, ο τουρκοκυπριακός λαός συνεχίζει τον αγώνα του για ανεξαρτησία, τον οποίο έχει στέφει με νίκη, με αποφασιστικότητα, με την υποστήριξη της Πατρίδας Δημοκρατίας της Τουρκίας και ατενίζει το μέλλον με ελπίδα και αυτοπεποίθηση.

Πιστεύω ολόψυχα ότι η ελευθερία που αποκτήθηκε ως αποτέλεσμα σκληρών αγώνων, με τίμημα τη ζωή των μαρτύρων μας, θα συνεχιστεί για πάντα Ευχαριστώ τους βετεράνους μας να αναπαυθεί εν ειρήνη», ανέφερε ο Ερντογάν. «Το να αγνοούμε τις πραγματικότητες στο νησί δεν οδηγεί πουθενά», ισχυρίστηκε, επισημαίνοντας πως «πιστεύουμε ότι η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή για την Κύπρο».

«Πρέπει να έχουμε κατά νου γιατί πραγματοποιήθηκε η “ειρηνευτική επιχείρηση” στην Κύπρο και γιατί η Τουρκία πήρε μια τέτοια απόφαση», δήλωσε, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του κατοχικού καθεστώτος για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας στην 50η επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης», είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Μνημονεύω τους ηρωικούς μας μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή. Θυμάμαι τον πρωθυπουργό Ετσεβίτ, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο και άλλους πολιτικούς. Μνημονεύω επίσης τους μεχμετσίκ (Τούρκους στρατιώτες) και τους μουτζαχίντ (Τουρκοκύπριους μαχητές) των οποίων το αίμα αναμείχθηκε με το αίμα τους».

Ο Ερντογάν επιτέθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας πως «στο νότιο τμήμα του νησιού υπάρχει μια κατεστραμμένη διοίκηση», ενώ εκτόξευσε αιχμές κατά του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Πρόσφατα, δυστυχώς, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας προέβη και πάλι σε παράλογες δηλώσεις. Συναντηθήκαμε με τον Μητσοτάκη στο εξωτερικό και του είπαμε ότι θα είμαστε στο νησί στις 20 του μήνα», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Του είπαμε “εμείς στις 20 Ιουλίου θα είμαστε στη βόρεια Κύπρο, κι έμαθα πως εσύ θα είσαι στο νότο, μάλλον δεν θα μας παρενοχλήσεις όπως ο Δένδιας” και μας είπε πως δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο. Kαι είπαμε αφού δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο, τότε δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα και συνεχίζουμε».

«Εν όψει των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην περιοχή, λαμβάνονται εξαιρετικά ανεύθυνα μέτρα που κινδυνεύουν να απειλήσουν την ασφάλεια ολόκληρου του νησιού. Πιστεύουμε ότι μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο δεν είναι εφικτή. Δεν ωφελεί κανέναν. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε, να συναντηθούμε, να εξασφαλίσουμε διαρκή ειρήνη και λύση στην Κύπρο. δεν αφήνουμε κανένα χέρι προς λύση να κρέμεται στον αέρα. Σε όλη την ιστορία έχουμε επανειλημμένα αποδείξει τις ευσεβείς προθέσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση», είπε στη συνέχεια ο Ερντογάν.

«Το όραμα της λύσης των δύο κρατών που παρουσίασε ο Πρόεδρος κ. Ταταρ στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021 είναι πολύ πολύτιμο. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ισότιμη σε όλους τους τομείς με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Γι’ αυτό λέμε ότι αν θέλετε λύση, καταγράψτε τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Ελπίζω ότι θα δούμε τις μέρες που οι ηγέτες θα επισκέπτονται και τα δύο κράτη μαζί», πρόσθεσε.

«Εξέφρασα προσωπικά αυτή την ειλικρινή επιθυμία στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον οποίο συνάντησα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα συμβάλει αναμφίβολα στην επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα, συνοδευόμενος από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ -που υποδέχθηκε τον Τούρκο πρόεδρο στο αεροδρόμιο της Τύμπου- και τον πρόεδρο του κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατέθεσαν στεφάνι στο άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments