Διεθνή

Με σφαίρα στο κεφάλι εκτέλεσαν πρώην εθνικίστρια βουλευτή στην Ουκρανία

Με σφαίρα στο κεφάλι εκτέλεσαν πρώην εθνικίστρια βουλευτή στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: La profesora y exdiputada Iryna Farion posa en la Universidad Politécnica de Leópolis, en el oeste de Ucrania, el 5 de abril de 2022 Yuriy Dyachyshyn AFP

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη

Υπέκυψε στα τραύματά της η Ιρίνα Φάριον, εθνικίστρια, πρώην μέλος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας και γνωστή για τις κραυγαλέες εκστρατείες της υπέρ της ουκρανικής γλώσσας, μετά τα πυρά που δέχθηκε χθες από άγνωστο, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του άνδρα που φέρεται ότι πυροβόλησε την 60χρονη Ιρίνα Φάριον σε έναν δρόμο της πόλης Λβιβ.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Euro Atlantic (@eaukraine_eu)

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Μαξίμ Κοζίτσκι δήλωσε μέσω Telegram ότι η Φάριον κατέληξε αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ιχόρ Κλιμένκο, δήλωσε ότι ερευνητές θεωρούν προς το παρόν ότι η επίθεση συνδέεται είτε με την πολιτική δραστηριότητα της Φάριον είτε με προσωπικά κίνητρα του δράστη. Η αστυνομία και η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας SBU εργάζονται από κοινού για να εντοπίσουν τον δράστη, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Φάριον, που ήταν γλωσσολόγος, εντάχθηκε στο εθνικιστικό κόμμα Svoboda («Ελευθερία») το 2005 και εξελέγη στο κοινοβούλιο για πρώτη και τελευταία φορά το 2012. Υπήρξε επίσης μέλος του περιφερειακού συμβουλίου του Λβιβ. Έγινε γνωστή από τις εκστρατείες της για την προώθηση της ουκρανικής γλώσσας και τα εξευτελιστικά σχόλιά της για τους αξιωματούχους του δημόσιου τομέα που μιλούσαν ρωσικά.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, η Φάριον κατήγγειλε ακόμη και τους ρωσόφωνους μαχητές του Τάγματος Αζόφ που υπερασπίστηκαν επί πολλούς μήνες τη Μαριούπολη.

Μολονότι η ουκρανική είναι η μοναδική επίσημη γλώσσα στην Ουκρανία, για πολλούς κατοίκους τα ρωσικά είναι η μητρική τους γλώσσα, μια κληρονομιά της σοβιετικής εποχής. Το γλωσσικό ήταν ανέκαθεν ακανθώδες ζήτημα για τη χώρα και το κοινοβούλιο έχει υιοθετήσει νόμους για την προώθηση της ουκρανικής γλώσσας στο δημόσιο και τις υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι ενημερώνεται τακτικά για τις έρευνες για τη σύλληψη του ενόπλου και καταδίκασε κάθε μορφή βίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments