Διεθνή

Μπάιντεν: Η ώρα της αλήθειας και οι εναλλακτικές

Μπάιντεν: Η ώρα της αλήθειας και οι εναλλακτικές

Πηγή Φωτογραφίας: Vogue

Εννέα γιατροί βλέπουν ανησυχητικά σημάδια.

Την παραμονή του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο επιβεβαίωσε χθες η επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, Τζεν Ο’ Μάλι-Ντίλον, λέγοντας «είναι μέσα 100%», παρά τις ενισχυόμενες φωνές στο εσωτερικό του κόμματος, που τον καλούν να αποσυρθεί προκειμένου το συνέδριο στο Σικάγο να εκλέξει νέο υποψήφιο.

Η αρμόδια επιτροπή του Δημοκρατικού κόμματος επρόκειτο να συνεδριάσει αργά χθες το βράδυ προκειμένου να συζητηθεί η διενέργεια εσπευσμένης ψηφιακής ψηφοφορίας, που θα προσφέρει το χρίσμα στον Μπάιντεν πριν από το συνέδριο της 19ης Αυγούστου.

Ο πρόεδρος βρίσκεται απομονωμένος στην εξοχική του κατοικία στο Ντελαγουέρ μετά τη διάγνωσή του με COVID-19 την Τετάρτη. Νωρίτερα χθες, πηγές του Δημοκρατικού κόμματος επέμεναν ότι ο Μπάιντεν μοιάζει να σκέφτεται σοβαρά την προοπτική απόσυρσής του, με δημοσιογραφικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι μία τέτοια ανακοίνωση ενδέχεται να γίνει την Κυριακή.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε σε συμμάχους του Μπάιντεν ότι «ο δρόμος του πρώην αντιπροέδρου προς τον Λευκό Οίκο έχει περιορισθεί σημαντικά» και ότι ο Μπάιντεν θα έπρεπε να σκεφτεί σοβαρά τη «βιωσιμότητα της εκστρατείας του». Η τέως πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι μετέφερε τις ανησυχίες της για τον Μπάιντεν σε μέλη της Δημοκρατικής αντιπροσωπείας της Καλιφόρνια στο συνέδριο του Σικάγο, λέγοντας ότι ο πρόεδρος «θα μπορούσε να πεισθεί να εγκαταλείψει την εκστρατεία του εξαιτίας σοβαρών αμφιβολιών ότι μπορεί να νικήσει τον Νοέμβριο».

Τη διαφωνία τους για προκήρυξη πρόωρων ψηφιακών εκλογών για την απόδοση του χρίσματος στον Μπάιντεν εξέφρασαν ο επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσαρλς Σούμερ και της Δημοκρατικής μειοψηφίας της Βουλής, Χακίμ Τζέφρις. Μέχρι χθες το απόγευμα, τρεις Δημοκρατικοί γερουσιαστές, ο Μάρτιν Χάινριχ του Νιου Μέξικο, ο Τζον Τέστερ από τη Μοντάνα και ο Πιτ Ουέλτς από το Βερμόντ είχαν καλέσει δημόσια τον Μπάιντεν να αποσυρθεί.

Ομάδα στελεχών του κόμματος που επιθυμεί την απόσυρση Μπάιντεν χρηματοδότησε σειρά διαφημίσεων στην αγαπημένη πρωινή πολιτική εκπομπή λόγου του προέδρου στο δίκτυο MSNBC. Η διαφήμιση λέει: «Πρόεδρε Μπάιντεν. Σώσατε τη δημοκρατία το 2020. Σήμερα έχετε την ευκαιρία να το κάνετε και πάλι. Είναι ώρα να δώσετε τη δάδα και να επιτρέψετε στο συνέδριο να αναδείξει νέο υποψήφιο, ικανό να φέρει ενέργεια και ελπίδα στον Λευκό Οίκο».

Χθες το πρωί ο Λευκός Οίκος κήρυξε το λεγόμενο «πώμα» στις δραστηριότητες του προέδρου, που σημαίνει ότι ο Μπάιντεν θα έπαυε να είναι διαθέσιμος όλη την ημέρα για επικοινωνία μέσω βίντεο ή άλλων μέσων, ενισχύοντας τις ανησυχίες των Δημοκρατικών για τη σωματική του αντοχή.

Ρεπορτάζ του περιοδικού New Yorker αποκαλύπτει ότι εννέα γιατροί που δεν έχουν εξετάσει μεν τον Μπάιντεν, αλλά μπορούν να κρίνουν από την εικόνα του, θεωρούν πως τα συμπτώματα υπερβαίνουν τη φυσιολογική σταδιακή γήρανση. Ολοι τους θεωρούν ότι είναι πιθανό να πάσχει από κάτι πολύ σοβαρότερο, κάποια νευροεκφυλιστική ασθένεια. Πολλοί θεωρούν πως πρέπει οπωσδήποτε να διαγνωστεί από νευρολόγο. «Σβήνει μπροστά στα μάτια μας. Δεν χρειάζεται να είσαι γιατρός για να το δεις», λέει νευρολόγος της Νέας Υόρκης στο New Yorker. Η εμφάνισή του στο ντιμπέιτ δεν ήταν φυσιολογική, κατά τη γνώμη του.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στο Δημοκρατικό κόμμα η φυγή δωρητών, με τα ποσά που συγκεντρώθηκαν τον Ιούλιο να είναι υποδιπλάσια εκείνων του Ιουνίου. Η εκστρατεία Μπάιντεν φιλοδοξούσε να συγκεντρώσει 50 εκατ. δολάρια από μεγάλους δωρητές τον Ιούλιο, με το τελικό ποσό να μην ξεπερνά τα 25 εκατ. δολάρια. Ο Μπάιντεν είχε συγκεντρώσει 28 εκατ. δολάρια σε μια βραδιά τον Ιούνιο, χάρη σε εκδήλωση με οικοδεσπότη τον ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος τον καλεί σήμερα να αποσυρθεί.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών τα προβλήματα του Μπάιντεν δεν μοιάζουν να απασχολούν ιδιαίτερα. «Η παραμονή του Μπάιντεν στην κούρσα ευνοεί ασφαλώς τον Τραμπ, αλλά δεν μας νοιάζει και πολύ», είπε η σύνεδρος από το Τέξας, Στέισι Μάτσον.

Οι Ρεπουμπλικανοί παραδέχονται ότι το Δημοκρατικό κόμμα και ο νέος υποψήφιός του, ύστερα από ενδεχόμενη απόσυρση Μπάιντεν, θα μπορούσε να εξασφαλίσει μία κάποια πρόσκαιρη ενίσχυση των ποσοστών. «Θα συνειδητοποιήσουν, όμως, σύντομα ότι ο Τιτανικός κατευθύνεται προς το παγόβουνο», λέει ο πρώην σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ το 2016, Ντέιβιντ Ερμπαν.

Οι Ρεπουμπλικανοί προσέφεραν αυτή την εβδομάδα μια πρόγευση της τακτικής που θα ακολουθήσουν εναντίον της Κάμαλα Χάρις, εφόσον αυτή αντικαταστήσει τον Μπάιντεν στο ψηφοδέλτιο. «Θα πρόκειται για πραξικόπημα, στο οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανατρέπεται», είπε ο Λασιβίτα, ερωτηθείς για ενδεχόμενη υποψηφιότητα Χάρις.

Η εκστρατεία Τραμπ, που ήδη αποκαλεί την αντιπρόεδρο Χάρις «αποτυχημένη τσάρο των συνόρων», θα εστιάσει επίσης στην ανειλικρίνεια της αντιπροέδρου στις δηλώσεις της ότι ο Μπάιντεν χαίρει άκρας διανοητικής και σωματικής υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments