Διεθνή

Προκλητική φιέστα Ερντογάν από την κατεχόμενη Κύπρο-Απόψε η απάντηση του πρωθυπουργού

Προκλητική φιέστα Ερντογάν από την κατεχόμενη Κύπρο-Απόψε η απάντηση του πρωθυπουργού

Πηγή Φωτογραφίας: FILE - Turkey's President Recep Tayyip Erdogan makes statements with Greece's Prime Minister Kyriakos Mitsotakis after their meeting at Maximos Mansion in Athens, Greece, on Dec. 7, 2023. Erdogan used a speech on human rights Saturday Dec. 9, 2023 to accuse the West of “barbarism” for its stance on the Israel-Hamas war and what he alleged was its toleration of Islamophobia. (AP Photo/Michael Varaklas, File)

Με μια εμπρηστική ομιλία από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα αλλά και με προκλητική φιέστα για τα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο η γείτονα προκαλεί εκ νέου.

«Η αγνόηση της πραγματικότητας στο νησί της Κύπρου δεν οδηγεί πουθενά», είπε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο». «Η “βόρεια Κύπρος” είναι η κόρη του ματιού μας, είναι ένα κομμάτι της ψυχής μας» είπε προκλητικά. «Πρέπει να έχουμε κατά νου γιατί πραγματοποιήθηκε η “ειρηνευτική επιχείρηση” στην Κύπρο και γιατί η Τουρκία πήρε μια τέτοια απόφαση», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Στην ομιλία Ερντογάν απάντησαν άμεσα διπλωματικές πηγές παραπέμποντας στην αποψινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προσέθεταν δεν πως «Οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες»

«Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει».

Απάντηση αναμένεται να δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταβαίνει στο νησί με αφορμή την μαύρη επέτειο 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή του νησιού.

O πρωθυπουργός, σήμερα στις 20:30, θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για τη συμπλήρωση 50 ετών από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στις 19:45 και στη συνέχεα στις 20:30 θα μιλήσει, στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Η εμπρηστική ομιλία Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του, υποστήριξε ότι «στο “νότιο τμήμα” επικρατεί μια κακομαθημένη λογική και θεωρούν τον εαυτό τους ως τους κυρίαρχους του νησιού. Είμαστε αντιμέτωποι με τέτοια κατάσταση όπου ο Ελληνοκύπριος ηγέτης συμμετέχει στις τελετές μνήμης των τρομοκρατών της ΕΟΚΑ, τα αδέλφια μας οι Τουρκοκύπριοι δέχονται επιθέσεις όταν ταξιδεύουν στο Νότο, φυλακίζονται και πυρπολούνται τα τζαμιά».

Κατά τον Ερντογάν «η “ειρηνευτική” (όπως την αποκαλεί η Τουρκία) επιχείρηση του 1974, έφερε ελευθερία και ευημερία στους Τουρκοκύπριους. Βλέπουμε την 20η Ιουλίου ως σύμβολο προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ισότητας. Στο Νότο (ελεύθερη Κύπρο), υπάρχει μια λανθασμένη νοοτροπία ώστε να βλέπουν τον εαυτό τους ως τον μόνο ιδιοκτήτη της Κύπρου».

Αναφερόμενος στην έλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να πει πως έρχεται για να τιμήσει τους…. τρομοκράτες της ΕΟΚΑ, ενώ οι Ελληνοκύπριοι αποκαλύπτουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να μοιραστούν την πολιτική εξουσία και τους φυσικούς πόρους με τους Τουρκοκύπριους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments