Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Φτηνή η αντιμετώπιση του Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ [pic]

Άδωνις Γεωργιάδης: Φτηνή η αντιμετώπιση του Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ [pic]

Πηγή Φωτογραφίας: [370796] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)

Ο Τσίπρας θα έπρεπε να του έχει εμπιστευτεί το υπουργείο Οικονομικών

Την εκτίμηση και το σεβασμό του για το πρόσωπο του Γιάννη Δραγασάκη εκφράζει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, κριτική στη στάση των όψιμων, όπως τους χαρακτηρίζει, υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη έναντι του Γιάννη Δραγασάκη ασκεί ο υπουργός Υγείας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι εάν ο τελευταίος είχε γίνει υπουργός Οικονομικών, αντί του Γιάνη Βαρουφάκη, «η μετέπειτα πολιτική μας ιστορία θα ήταν εντελώς διαφορετική και ίσως ο κ. Τσίπρας να είχε κυβερνήσει για πολλά περισσότερα χρόνια».

Κάνοντας λόγο για θράσος και παντελή έλλειψη γνώσης, ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει με ανάρτησή του στο Facebook ότι του προκαλεί «μεγάλη δυσφορία η φτήνια με την οποία τον αντιμετώπισαν τις τελευταίες μέρες από τον Σύριζα για την απόφαση του να αποχωρήσει από αυτόν», προσθέτοντας μάλιστα ότι η αποχώρηση έγινε σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, για να προκαλέσει τη μικρότερη δυνατή ζημιά και με χαμηλούς τόνους.

«Δεν μου προκαλεί έκπληξη ο εμφύλιος στην Αριστερά, διότι η ιστορία της Αριστεράς είναι γεμάτη από εμφυλίους, μου κάνει όμως πραγματικά μεγάλη εντύπωση το θράσος και η παντελής έλλειψη γνώσης της προσωπικής ιστορίας ενός εκάστου, όπως αυτή παρουσιάζεται από τους όψιμους υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη», αναφέρει.

Ο Άδωνις επισημαίνει πως ο κ. Δραγασάκης είναι σοβαρός άνθρωπος, με ήθος, ευγένεια και προφανή γνώση στα θέματα που διαπραγματευόταν.

«Τον γνώρισα, όταν τον διαδέχθηκα το 2019 στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και θεωρώ Τιμή μου ότι παρέλαβα από αυτόν, που παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές που προανέφερα, αναγνώριζα Δημοσίως από τότε ότι ήταν ένας σοβαρός άνθρωπος που στο πλαίσιο της ιδεολογίας του προσπάθησε να εφαρμόσει μία συγκροτημένη πολιτική πρόταση. Του φέρθηκα πάντοτε έκτοτε με σεβασμό αναγνωρίζοντας δημοσίως το ήθος, την ευγένεια αλλά και την προφανή του γνώση στα θέματα που διαπραγματευόταν», σημειώνει.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε μάλιστα στην επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη από τον Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2016 για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

«Για λόγους αγνώστους σε μένα, υποθέτω λόγω παντελούς άγνοιας του κ. Τσίπρα επί των θεμάτων της Οικονομίας, ο τότε ΠΘ αποφάσισε να αναθέσει το κρισιμότερο χαρτοφυλάκιο της Χώρας στον Γιάνη Βαρουφάκη. Αυτό θεωρώ ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος της πολιτικής του σταδιοδρομίας και πιστεύω ότι εάν είχε επιλέξει τον κ. Δραγασάκη η μετέπειτα πολιτική μας ιστορία θα ήταν εντελώς διαφορετική και ίσως ο κ. Τσίπρας να είχε κυβερνήσει για πολλά περισσότερα χρόνια», αναφέρει.

Στο ίδιο πλαίσιο συνεχίζει ότι με βάση τον πραγματισμό που κυβέρνησε ο κ. Δραγασάκης, είναι βέβαιος ότι «εκείνος ως Υποικ θα είχε συμβουλεύσει σωστά τον κ. Τσίπρα να δεχθεί την Συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2015, η οποία αντικειμενικά υπό τις τότε συνθήκες ήταν καλή και θα είχαν διαγράψει μία εντελώς διαφορετική κυβερνητική πορεία που δεν θα τους ανάγκαζε να προκαλέσουν τόσο πόνο μετέπειτα στον Ελληνικό λαό, με πληγές που δεν έχουν κλείσει μέχρι σήμερα».

«Φυσικά με το «εάν» δεν γράφεται η ιστορία και φυσικά θα μπορούσαν μετά να κάνουν άπειρα άλλα λάθη, αφού ήταν πραγματικά άσχετοι ως προς την διακυβέρνηση, αλλά κανένα πιστεύω δεν θα μπορούσε να είχε το μέγεθος της ζημίας που προκάλεσε στη Χώρα, αλλά και στην Κυβέρνηση Συριζανέλ, ως Υποικ ο Γιάνης…

Πιστεύω πραγματικά ότι εκεί στην θάλασσα του Σουνίου που κάνει τα μπάνια του ο κ. Τσίπρας πολλές φορές σκέφτεται πόσο λάθος έκανε που τότε για την θέση του ΥΠΟΙΚ δεν έκανε την πλέον προφανή επιλογή που είχε, δηλ τον κ. Γιάννη Δραγασάκη», σημειώνει ακόμη ο υπουργός Υγείας.

Ο δικαιολογημένος σεβασμός του Άδωνι για τον Γιάννη Δραγασάκη

Είναι προφανές πως ο Άδωνις Γεωργιάδης σημαδεύει σωστά, αναφερόμενος στην προσωπικότητα και το έργο του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος, πικραμένος, αποχωρεί από την Κουμουνδούρου.

Η νηφαλιότητα στις αναλύσεις του Δραγασάκη επί των πολιτικών και οικονομικών θεμάτων, για την οποία μιλούν ακόμα και σήμερα παλαιότεροι και νεότεροι σύντροφοί του, αποτελούσε συστατικό στοιχείο της διαδρομής του. Υποστήριξε τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου εξελέγη βουλευτής σε όλες τις μετέπειτα εκλογικές αναμετρήσεις. Συνέγραψε ή/και συντόνισε τις ομάδες παραγωγής του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η νηφαλιότητά του τον έκανε αγαπητό στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, οι οργανώσεις του οποίου σε κρίσιμες περιόδους διοργάνωναν εκδηλώσεις με ομιλητή τον ίδιο, ώστε να εκλαϊκευτούν οι δύσκολες έννοιες της περιόδου της οικονομικής κρίσης, να αποσαφηνιστούν οι όροι της σύγκρουσης.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως ο Αλέξης Τσίπρας τον εμπιστευόταν σε τέτοιο βαθμό που στα τεσσεράμισι χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης κατείχε χωρίς διακοπή την θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με κρίσιμη αρμοδιότητα τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, ενώ έπειτα ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο της Ανάπτυξης. Η πρώτη περίοδος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέληξε στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου ύστερα από δραματικές διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίστηκε από τον Γιάννη Δραγασάκη ως «περίοδος βίαιης ωρίμανσης του ΣΥΡΙΖΑ». Ο ρόλος του δε θεωρήθηκε κομβικός σε όλη τη διάρκεια της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, καθώς κατάφερε να οριοθετήσει πριν αυτές ξεσπάσουν ουκ ολίγες «πυρκαγιές» στο γεμάτο νάρκες πεδίο της οικονομίας. Το 2017, δε, συγκέντρωσε νέους επιστήμονες υπό τη σκέπη του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών «ΕΝΑ» με στόχο την παραγωγή προοδευτικής πολιτικής.

Ο Γιάννης Δραγασάκης ήταν εκείνος που ανέλαβε να συντονίσει το έργο της σύνταξης του Απολογισμού των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Η πορεία του μαζί με το ήπιο στυλ πολιτικής τον έφερε να συγκατελέγεται στους «Νέστορες» του κόμματος, αν και ο ίδιος φαίνεται να αποστρέφεται τον όρο. Εξελέγη βουλευτής σε όλες τις μετέπειτα εκλογικές αναμετρήσεις, με εξαίρεση την τελευταία του Ιουνίου του 2023, ως απόρροια της μεγάλης μείωσης της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβριο σε άρθρο του στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστοποιούσε πως δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για τα κομματικά όργανα. Στο ίδιο κείμενο, όμως, ανέφερε: «Ο Απολογισμός της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αν και υιοθετήθηκε σχεδόν ομόφωνα από την Κεντρική Επιτροπή, δεν αξιοποιήθηκε, ούτε για την ενιαία προβολή του θετικού κυβερνητικού έργου ούτε για την αναγκαία αυτοκριτική και την εξήγηση ελλείψεων και λαθών». Σημείωνε, δε, πως «το κυβερνητικό έργο αντιμετωπίσθηκε με όρους εσωκομματικού ανταγωνισμού κάτι που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, δημιουργώντας σύγχυση, και στρεβλώνοντας την πρόσληψή του από την κοινωνία, παράδειγμα το “μαξιλάρι”, η φορολογική πολιτική, οι τράπεζες κλπ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments