Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο Αισχύλος θα ήταν με το Ισραήλ

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο Αισχύλος θα ήταν με το Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)//Άδωνις Γεωργιάδης: Ο Αισχύλος θα ήταν με το Ισραήλ

Αγωνίστηκε υπέρ της δημοκρατίας και της ξένης εισβολής

Σαφή και ξεκάθαρη θέση στη διαμάχη ανάμεσα στον αρθρογράφο Τάκη Θεοδωρόπουλο της «Καθημερινής» και τον καθηγητή Γιάννη Λεοντάρη με αντικείμενο τη θέση που θα τηρούσε ο Αισχύλος στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, παίρνει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στην κοινωνική πλατφόρμα Χ, ο υπουργός Υγείας τονίζει στον Γ. Λεοντάρη ότι το άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με το οποίο υποστηρίζει πως, αν ζούσε, ο Αισχύλος θα έπαιρνε το μέρος των Παλαιστινίων, παραβλέπει τη σταθερή αναφορά στη δημοκρατία και τη σθεναρή αντίταξή του στον ξένο εισβολέα.

Όπως υπογραμμίζει ο Άδωνις, «ο Αισχύλος ήταν γόνος του ευγενούς γαιοκτήμονα Ευφορίωνα, του γένους των Κοδριδών, ενώ παρουσιάστηκε νωρίς στους δραματικούς αγώνες, κατά την 70η Ολυμπιάδα (499/496 π.Χ.), όταν διαγωνίσθηκε εναντίον των δραματικών ποιητών Πρατίνα και του Χοιρίλου. Ήταν Αθηναίος πολίτης που μετείχε στις μάχες κατά των Περσών, ενώ είχε και δυο αδέλφια, που επίσης πολέμησαν στη μάχη του Μαραθώνα, τον Αμεινία και τον Κυναίγειρο. Ο τελευταίος μάλιστα πέθανε στον Μαραθώνα στη προσπάθεια του να κρατήσει με τα χέρια του, καθώς ήταν χειροδύναμος και πιθανότατα παλαιστής, ένα πλοίο των Περσών πριν βγει στα ανοιχτά. Αυτή η συμμετοχή του απηχεί στον θεατρικό και ποιητικό στίβο αυτή ακριβώς την ιστορική στιγμή της πόλεως, την ερμηνεύει ιδεολογικά, πολιτικά και φιλοσοφικά και ερμηνεύεται από αυτήν. Αθηναίος Αριστοκράτης λοιπόν και πολεμιστής σε όλες τις μεγάλες μάχες στην πρώτη γραμμή».

Ο Αισχύλος, λοιπόν, «εφόσον πολέμησε κατά των εισβολέων και υπέρ της Δημοκρατικής Αθήνας μάλλον με το Ισραήλ θα ήταν σήμερα στην συγκεκριμένη διαμάχη καθώς α) το Ισραήλ είναι το μόνο Κράτος της περιοχής με Δημοκρατία και β) ο παρών πόλεμος είναι η αντίδραση του Ισραήλ στην τρομοκρατική εισβολή της Χαμάς του περασμένου Οκτωβρίου, εισβολή οι συνέπειες της οποίας εξακολουθούν να ισχύουν, καθώς η Χαμάς εξακολουθεί να μην απελευθερώνει τους ομήρους που συνέλαβε και για τους οποίους οι κάθε λογής «ευαίσθητοι» της Αριστεράς παγκοσμίως περιέργως και παρά την «ευαισθησία τους» δεν δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον!», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι, σε αντίθετη ρότα, ο Γ. Λεοντάρης υποστηρίζει αυθαίρετα πως «ο Αισχύλος ήταν αναμφισβήτητα Παλαιστίνιος» και ότι αντίθεση με τον Τάκη Θεοδωρόπουλο της «Καθημερινής», «δεν χρησιμοποίησε ποτέ την πένα του για να σιγοντάρει συνδιαμορφώνοντας και να συνδιαμορφώσει σιγοντάροντας, τη ρητορική μιας απολίτιστης πολιτικής εξουσίας όπως η σημερινή, που θεωρεί τον εαυτό της ιδιοκτήτη της σύγχρονης Ελλάδας».

Του ατυχέστατου δημοσιεύματος στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε προηγηθεί το επίμαχο άρθρο του συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλου, ο οποίος στηλίτευσε την προσπάθεια αριστερής εκμετάλλευσης της παράστασης «Ευμενίδες» στην αρχαία Επίδαυρο, δεδομένου ότι κάποιοι θεατές ύψωσαν πανό με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Υπενθυμίζεται ότι ο αρθρογράφος υποστήριξε ότι «η σκέψη των τραγικών είναι ό,τι πολυτιμότερο και πιο σύγχρονο μας έχει κληροδοτήσει ο 5ος αιώνας» και πως «οι «Ευμενίδες» είναι ένας ύμνος στη δημοκρατία. Αν δεν σου πάει η δημοκρατία και θεωρείς ότι η Αθηνά την επέβαλε με δόλο ή διά της βίας, τότε δεν ασχολείσαι με την «Ορέστεια». Είναι σαν να βαριέσαι την αρχαία τραγωδία, είναι όμως υποχρέωσή σου η Επίδαυρος, και ψάχνεις τρόπους για να αγγίξεις το αίσθημα ενός κοινού που επίσης τη βαριέται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments