Πολιτική

Κύπρος: Η Πράσινη Γραμμή και οι δύο διαφορετικοί κόσμοι

Κύπρος: Η Πράσινη Γραμμή και οι δύο διαφορετικοί κόσμοι

Πηγή Φωτογραφίας: [369491] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Μητσοτάκης και Ερντογάν θα βρεθούν, σήμερα, στο νησί την ώρα που ο Χριστοδουλίδης προαναγγέλλει επανέναρξη διαλόγου.

Με τις ελπίδες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό να έχουν αναζωπυρωθεί, ξημερώνει σήμερα η «μαύρη» επέτειος της τουρκικής εισβολής του 1974. Οι πολιτικές και πολιτειακές ηγεσίες Λευκωσίας και Αθήνας θα τιμήσουν το βράδυ του Σαββάτου τους πεσόντες της εισβολής, σε μία εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, λίγες ώρες αφού τουρκοκυπριακή και τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα έχει στήσει, στην άλλη πλευρά του νησιού, ένα νέο προκλητικό σόου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στη σημερινή εκδήλωση, προσκεκλημένος του Νίκου Χριστοδουλίδη, και όντας ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που συμμετέχει στις αντίστοιχες εκδηλώσεις θα τονίσει εκ νέου την ετοιμότητα της Αθήνας για ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την λύση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Άλλωστε, κοινή γραμμή των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου είναι ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να γίνει αποδεκτή, κάτι που θα επαναλάβουν σήμερα τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός όσο και ο Κύπριος Πρόεδρος. Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν κατ΄ιδίαν συνάντηση στις 19:45 και σαρανταπέντε λεπτά αργότερα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα μιλήσει στην εκδήλωση στο Προεδρικό.

Αθήνα και Λευκωσία ελπίζουν, επίσης, ότι στις εκδηλώσεις στα κατεχόμενα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα επιδιώξει να ανεβάσει τους τόνους με ρητορικές απειλές ή προκλητικές δηλώσεις. Παράλληλα, παρακολουθούν με προβληματισμό τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες και κυρίως τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της χώρας η οποία κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Στο βόρειο τμήμα της Κύπρου ετοιμάζεται προκλητικό σόου με τη συμμετοχή 50 πλοίων και ιδιαίτερα ενισχυμένων στρατιωτικών δυνάμεων προκειμένου να γιορταστεί η επέτειος των 50 χρόνων από την «επιχείρηση ειρήνης», όπως αποκαλούν την εισβολή του 1974 οι τουρκικές δυνάμεις

Το βράδυ της Παρασκευής, πάντως, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Αγνοούμενους, στο Πανόραμα Αγνοουμένων, στον Κόρνο, είπε ότι “θεωρώ, στη βάση της πληροφόρησης που έχω, των δεδομένων που έχω ενώπιόν μου, σύντομα να έχουμε κάποιες εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν και στην ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών”.

Συνεχίζοντας, ο ΠτΔ σημείωσε ότι βλέπει εξελίξεις ως προς την επανέναρξη των συνομιλιών το επόμενο διάστημα. «Είναι δύσκολη μέρα που ξημερώνει αύριο για όλους μας. Το θέμα των αγνοουμένων είναι η τραγικότερη πτυχή, αυτής της συνεχιζόμενης κατοχής. Την ίδια στιγμή αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για να υπάρχουμε σήμερα εμείς, για να υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, για να υπάρχουν θεσμοί, πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν παρά τις δυσκολίες – δεν τις παραγνωρίζω, τις γνωρίζω από πρώτο χέρι – και να επαναρχίσει ο διάλογος», τόνισε.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ερωτηθείς εάν έχει δει το βίντεο που έχουν δημοσιεύσει οι τουρκικές δυνάμεις, είπε ότι έχει δει το βίντεο «έχω δει πολλές μαρτυρίες από άτομα που έφυγαν από τα σπίτια τους, είδα χθες τα παιδιά των αγνοουμένων, παιδιά που είναι στη δική μου ηλικία κατά κύριο λόγο, Είναι μια δύσκολη μέρα αύριο αλλά το πιο σημαντικό είναι να πάρουμε όλοι μας τα μηνύματα εάν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε την μνήμη αυτών των ανθρώπων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments