Πολιτική

Μητσοτάκης: Με φορτισμένη ομιλία στη Λευκωσία για τα 50 χρόνια από τον “Αττίλα”

Μητσοτάκης: Με φορτισμένη ομιλία στη Λευκωσία για τα 50 χρόνια από τον “Αττίλα”

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Θα είναι σαφείς οι αναφορές στην τουρκική κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου στην ομιλία του πρωθυπουργού.

Σε μια δύσκολη μέρα για τον Ελληνισμό, ανήμερα της συμπλήρωσης μισού αιώνα από τον “Αττίλα” που είχε ως αποτέλεσμα να διχοτομηθεί η Κύπρος, το τελευταίο ως σήμερα διχοτομημένο ευρωπαϊκό έδαφος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Λευκωσία, για να μιλήσει στο Προεδρικό Μέγαρο, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Μεγαλόνησο ανήμερα της μαύρης επετείου και αναμφίβολα αυτό εκπέμπει έναν ισχυρό συμβολισμό.

Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη, βεβαίως, θα έρθει μετά την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα και τη “φιέστα” με τον κατοχικό πρωθυπουργό Τατάρ. Θα έχει προηγηθεί ένα μεγαλοϊδεατικό σόου με πρωταγωνιστή τον τουρκικό στόλο που θα υπογραμμίζει την τουρκική αδιαλλαξία στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς η Άγκυρα ευθέως προωθεί πλέον τη λύση των δύο κρατών, ενώ Κύπρος και Ελλάδα επιμένουν ξεκάθαρα στη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα εκφωνήσει μια φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία, στο πνεύμα της ημέρας, με πολύ σαφείς αναφορές στην τουρκική κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου. Ο πρωθυπουργός θα κάνει, παράλληλα, και μια ιστορική αναδρομή στις προηγούμενες δεκαετίες και στο ιστορικό του Κυπριακού, ενώ θα επιμείνει ότι η Ελλάδα συντάσσεται με την Κύπρο σε όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και διατηρήσιμης λύσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Μόλις πρόσφατα, άλλωστε, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ, ενώ η απεσταλμένη του γενικού γραμματέα κ. Ολγκίν-Κουεγιάρ έχει παραδώσει την έκθεσή της για το πώς θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες.

Ειδικά στο σκέλος της επανεκκίνησης των συνομιλιών θα εστιάσει ιδιαίτερα ο κ. Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα με το βλέμμα στο μέλλον. Στο παρασκήνιο, άλλωστε, συζητούνται τα σενάρια για μια ενδεχόμενη πενταμερή το φθινόπωρο, αν και προέχει μια συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ, η οποία μονίμως μεταχρονολογείται. Τα όσα θα γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κύπρο, πάντως, αποτελούν ένα ισχυρό crash test για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν να έχουν προγραμματισμένη νέα συνάντηση τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Τον πρωθυπουργό στην Κύπρο θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η διπλωματική του σύμβουλος Άννα Μαρία Μπούρα και η σύμβουλος διεθνούς πολιτικής και ΜΜΕ Αριστοτελία Πελώνη. Νωρίτερα, το πρωί στην Αθήνα θα λάβει χώρα αρχιερατικό μνημόσυνο στη Μητρόπολη Αθηνών, με παρούσα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, μεταξύ άλλων. Η κ. Σακελλαροπούλου, εν συνεχεία, θα καταθέσει και στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments