Πολιτική

Παπαθανάσης: Σύντομα οι ανακοινώσεις για το ρεύμα – Ποιες ηλικίες θα αφορούν τα προγράμματα στέγασης

Παπαθανάσης: Σύντομα οι ανακοινώσεις για το ρεύμα – Ποιες ηλικίες θα αφορούν τα προγράμματα στέγασης

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Αναμένουμε τις τιμές στις αρχές του μήνα και θα ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υπουργό η στήριξη στα νοικοκυριά

Σύντομα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το ρεύμα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στο «ΕΡΤnews».

Αναφερόμενος στις αυξήσεις του ρεύματος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αποτέλεσμα ασύμμετρης προσφοράς και ζήτησης, ταυτόχρονα του συστήματος διασύνδεσης και είδατε ότι αμέσως η Κυβέρνηση έτρεξε να προλάβει. Αναμένουμε τις τιμές στις αρχές του μήνα και θα ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υπουργό η στήριξη στα νοικοκυριά. Γνωρίζουμε το πρόβλημα και για αυτό ήρθαμε πολύ πιο μπροστά από την εξέλιξη να ανακοινώσουμε αυτή τη στήριξη που μάλιστα θα προκύψει από μια ειδική εισφορά που θα πληρώσουν εταιρείες».

Επιπλέον είπε «εμείς ερχόμαστε ακριβώς στο τιμολόγιο το οποίο μεταβάλλεται για να μπορέσουμε να προβλέψουμε μια αύξηση και μάλιστα να θωρακίσουμε τα νοικοκυριά που είναι πολύ σημαντικό γιατί εκεί έχουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν ιδιαίτερα τον μήνα Αύγουστο»

Σε άλλο σημείο και σχετικά με ερώτηση για τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ υπογράμμισε μεταξύ άλλων « Κατ’ αρχάς αυτά τα προγράμματα αφορούν μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι θέλουν να πάρουν μια στήριξη για να μπορέσουν να αναπτύξουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας πάει πάρα πολύ καλά. Ήδη το μέρος των δανείων, όπου εκεί επιδοτείται το 40% του δανείου με μηδενικό επιτόκιο και το υπόλοιπο για δύο χρόνια με τρεις μονάδες έχει ήδη καλυφθεί, αλλά τρέχει ακόμα το Ταμείο Εγγυοδοσίας, όπου μπορούμε να εγγυηθούμε εμείς το 80% του δανείου, έτσι ώστε να μη χρειάζεται από τις επιχειρήσεις ιδιαίτερη εγγύηση, δηλαδή εμπράγματες εξασφαλίσεις[…] Εδώ λοιπόν επιδοτούμε και με τρεις μονάδες το επιτόκιο για δύο χρόνια. Επομένως υπάρχει, Είναι σε εξέλιξη. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να μπουν στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, στο Know Your Customer, να κάνουν την αίτησή τους. Θέλουμε να διευρύνουμε την περίμετρο των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση τον τραπεζικό τομέα. Γι’ αυτό ερχόμαστε εμείς ως πολιτεία να εγγυηθούμε τα δάνεια για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα».

Έκανε γνωστό ότι «έχουμε ένα ιδιαίτερο δάνειο το οποίο λέγεται δάνειο καινοτομίας, το οποίο μπορούν να το πάρουν οι επιχειρήσεις. Εκτός της επιδότησης του επιτοκίου μπορεί να αφαιρεθεί και το 20% του κεφαλαίου που παίρνουν. Επομένως, έχουμε ένα δάνειο που δίνει μπόνους σε κάποιον που πετυχαίνει τους στόχους. Αφορά βεβαίως επιχειρήσεις που υπηρετούν, αν θέλετε, την καινοτομία».

Για τους αγρότες είπε ότι υπάρχει ένα δάνειο μικρής αγροτικής επιχειρηματικότητας έως 25.000 ευρώ όπου εκεί το 50% είναι άτοκο, αλλά για τα πρώτα δύο χρόνια είναι το 100% άτοκο. «Στεκόμαστε στους αγρότες, τους θεωρούμε πολύ κρίσιμους για την παραγωγική μας δυνατότητα» είπε μεταξύ άλλων.

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει περίπου δύο δισεκατομμύρια που πηγαίνουν προς την Υγεία. «Έχουμε λοιπόν ένα πρόγραμμα που λέγεται “Προλαμβάνω” και αφορά τις γυναίκες. Καταρχάς γυναίκες για προληπτικές εξετάσεις καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, τον γενικό πληθυσμό για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, για άλλα καρδιαγγειακά ζητήματα. Και προληπτικές οδοντιατρικές εξετάσεις για παιδάκια από 7 έως 12 χρονών. Επομένως, βλέπετε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αγγίζει την καθημερινότητα[…]».

Σχετικά με τα προγράμματα στέγασης κι αν αυτά στο μέλλον θα αφορούν και μεγαλύτερες ηλικίες είπε ότι « ήταν ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα το “Σπίτι μου” πάνω από 10.000 συμπολίτες μας έλαβαν δάνειο περίπου ένα δισεκατομμύριο. Κοιτάξτε, ακριβώς επειδή δεν έχει οριστικοποιηθεί η διαπραγμάτευση. Είναι μια διαπραγμάτευση που κάνουμε, που την κάνει ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης[…] Θα αφορά πάντως από 25 ως 50 ετών συμπολίτες μας εφόσον ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments