Πολιτική

ΥΠΕΞ-Κώτσηρας: Σε δημόσια διαβούλευση το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό

ΥΠΕΞ-Κώτσηρας: Σε δημόσια διαβούλευση το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό

Πηγή Φωτογραφίας: (ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)//ΥΠΕΞ-Κώτσηρας: Σε δημόσια διαβούλευση το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό

Στόχος η ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ το μητροπολιτικού κέντρου και της Διασποράς

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται πλέον το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό για την περίοδο 2024 – 2027.

Βασική επιδίωξη του εν λόγω σχεδίου του ΥΠΕΞ είναι η ενδυνάμωση των δεσμών του μητροπολιτικού κέντρου με την ελληνική Διασπορά, η ουσιαστική και αμφίδρομη επικοινωνία μαζί της, καθώς και η ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο.

Το Στρατηγικό Σχέδιο αποτυπώνει το όραμα και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό και εξειδικεύεται σε έξι στρατηγικούς στόχους με επιμέρους στοχευμένες επιχειρησιακές δράσεις.

Η υποβολή των προτάσεων / παρατηρήσεων / απόψεων κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη ή φορέα θα συμβάλλει στην κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων πτυχών του συγκεκριμένου θέματος και θα επιτρέψει τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου, δυνητικού, συνεκτικού και σύγχρονου πλαισίου πολιτικών.

Επισημαίνεται ότι η διαβούλευση πρόκειται να ολοκληρωθεί την Τρίτη, 20 Αυγούστου 2024. Μέχρι τότε, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τα σχόλια και τις πιθανές προτάσεις τους στον σύνδεσμο http://www.opengov.gr/ypex/?p=946

ՐϕуʼnϠŎٔőɊٍ (EUROKINISSI/ÉM͇ӠЁ́ÏЏՋϓ)

Τονίζεται ότι το Στρατηγικό Σχέδιο διαρθρώνεται σε έξι στρατηγικούς στόχους:

  1. Υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας – Έμφαση σε νέους τρόπους οργάνωσής της.
  2. Αξιοποίηση της παρουσίας του ομογενειακού στοιχείου για προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος
  3. Διατήρηση των στοιχείων ελληνικότητας με ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, παράδοσης και πολιτισμού με έμφαση στην νέα γενιά.
  4. Διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας ως συνεκτικού παράγοντα μητροπολιτικού κέντρου – Ομογένειας.
  5. Ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της Διασποράς.
  6. Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Προξενικές Αρχές/βελτίωση της καθημερινότητας.

Γ. Κώτσηρας: Τομή στην πολιτική για τον απόδημο Ελληνισμό

Σύμφωνα με τον «αρχιτέκτονα» του Σχεδίου και υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Γιώργο Κώτσηρα, η νομοθετική ρύθμιση αποτελεί τομή στην ακολουθούμενη πολιτική για τον απόδημο Ελληνισμό.

Όπως τονίζει σχετικά ο υφυπουργός, “σε μια εποχή αυξανόμενης αλληλεξάρτησης και έντονης κινητικότητας, ταχείας τεχνολογικής ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού των δικτύων επικοινωνίας, παγκόσμιων προκλήσεων και ευκαιριών, γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτή η αξία της Διασποράς ως πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου και σημαντικού παράγοντα στις διεθνείς σχέσεις“.

“Τα μέλη και οι κοινότητες της Διασποράς παίζουν όλο και πιο ενεργό ρόλο στη διεθνή πολιτική, συνιστούν γέφυρες φιλίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών και μπορούν να συμβάλλουν στην εδραίωση της καλής εικόνας της χώρας προέλευσής τους στο εξωτερικό”, προσθέτει ο κ. Κώτσηρας, ο οποίος ολοκληρώνει προσθέτοντας: “Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει μια μεγάλη Διασπορά, που εκτείνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, διαπρέποντας στην πολιτική, στις επιχειρήσεις, στην επιστήμη, στις τέχνες και τα γράμματα. Με διάθεση προσφοράς και αγάπη για τη μητέρα-πατρίδα οι απόδημοι Έλληνες βρίσκονται παραδοσιακά στο πλευρό της χώρας μας στα μείζονα εθνικά ζητήματα και είναι άξιοι πρεσβευτές μας στο εξωτερικό. Με το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό (2024-2027), επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο αυτό το ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα μας ανά τον κόσμο“, τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών και επισημαίνει: “Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ελληνομάθεια και την ενίσχυση του ελληνικού πολιτισμού, στη διασύνδεση των μελών της Διασποράς, στην ψηφιοποίηση και αναβάθμιση των προξενικών υπηρεσιών, στην προσέγγιση της νέας Διασποράς και στην αξιοποίηση της ομογένειας για την προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments