EDITOR'S PICK

Καρέτα Καρέτα: Τι δεν ξέρουμε για τις θαλάσσιες χελώνες;

Καρέτα Καρέτα: Τι δεν ξέρουμε για τις θαλάσσιες χελώνες;

Πηγή Φωτογραφίας: bulbapp.io

Τα χαρακτηριστικά τους, ο κύκλος ζωής τους, οι περιοχές όπου γεννάνε, από τι απειλούνται και πώς μπορούμε να τις προστατεύσουμε

Η θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά και αναγνωρίσιμα θαλάσσια είδη της Μεσογείου, με ιδιαίτερη παρουσία στις ελληνικές θάλασσες. Πρόκειται για ένα αρχαίο θαλάσσιο ζώο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Οι θαλάσσιες χελώνες είναι πραγματικά εντυπωσιακά πλάσματα με ρίζες που χρονολογούνται πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια πριν. Συνυπήρχαν με τους δεινοσαύρους και, παρά την εξαφάνιση αυτών πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, κατάφεραν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν στις δραματικές αλλαγές του πλανήτη μας. Αυτή η προσαρμοστικότητά τους είναι ιδιαίτερα αξιοθαύμαστη και δείχνει την ικανότητά τους να ανταπεξέρχονται σε περιβαλλοντικές αλλαγές, από την εποχή των δεινοσαύρων μέχρι και σήμερα. Η Καρέτα-Καρέτα είναι ένα από τα πιο γνωστά είδη θαλάσσιων χελωνών και ένα από τα πιο σημαντικά για τα ελληνικά οικοσυστήματα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Екатерина Александровна (@katerina_aleks88)

Τα χαρακτηριστικά των χελωνών Καρέτα-Καρέτα

Οι ενήλικες χελώνες Καρέτα-Καρέτα έχουν μήκος καβουκιού περίπου 70-110 εκατοστά και βάρος που κυμαίνεται από 70 έως 160 κιλά. Το καβούκι τους έχει χρώμα καφετί-κόκκινο με πιο ανοικτές ή πιο σκούρες κηλίδες. Είναι παμφάγα ζώα και τρέφονται με θαλάσσια ζώα όπως μαλάκια, μέδουσες, καβούρια, καθώς και με φυτά όπως τα φύκια. Με αυτόν τον τρόπο βοηθούν στον έλεγχο των πληθυσμών αυτών των οργανισμών, διατηρώντας την ισορροπία στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Επίσης, τα περιττώματά τους παρέχουν θρεπτικά συστατικά στο νερό και στον βυθό, τα οποία χρησιμοποιούνται από άλλους οργανισμούς, βοηθώντας την ανάπτυξη φυκιών και άλλων θαλάσσιων φυτών.

Κύκλος Ζωής

Οι θηλυκές Καρέτα-Καρέτα φτάνουν σε ηλικία σεξουαλικής ωρίμανσης στα 16 με 28 έτη. Ζευγαρώνουν στη θάλασσα κάθε δύο χρόνια και επιστρέφουν στην παραλία όπου εκκολάφθηκαν για να γεννήσουν με τη σειρά τους τα δικά τους αυγά. Η περίοδος αυτή στην Ελλάδα διαρκεί από τον Μάιο έως τον Αύγουστο. Κάθε θηλυκή χελώνα μπορεί να γεννήσει 2-3 φορές ανά σεζόν, περίπου 110 αυγά σε κάθε φωλιά. Η επώαση διαρκεί περίπου 55-60 ημέρες. Το φύλο των νεογνών καθορίζεται από τη θερμοκρασία της άμμου, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να εκκολάπτουν θηλυκά χελωνάκια και τις ψυχρότερες αρσενικά.

Οι νεοσσοί εκκολάπτονται συνήθως νύχτα ή το χάραμα και βρίσκουν τη θάλασσα προσανατολιζόμενα με βάση τον φωτεινότερο ορίζοντα. Μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά επιβιώνει και καταφέρνει να φτάσει στην ενηλικίωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments