Ελλάδα

Ανησυχούν οι επιστήμονες για τους συχνούς καύσωνες – Πότε θα υποχωρήσει ο τρέχων

Ανησυχούν οι επιστήμονες για τους συχνούς καύσωνες – Πότε θα υποχωρήσει ο τρέχων

Πηγή Φωτογραφίας: ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑ - ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Σήμερα η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Ο καύσωνας ήρθε για να μείνει, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και τη Δευτέρα (22/07) με τον υδράργυρο να δείχνει ξεπερνά σε πολλές περιοχές της χώρας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα σε ισχύ βρίσκεται και επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ.

Ωστόσο, από την Τρίτη (23/07) θα σημειωθεί σταδιακή υποχώρηση της θερμοκρασίας, τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές, η οποία στις περισσότερες περιοχές θα γίνει αισθητή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Σήμερα η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 34 με 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς και στον νομό Θεσσαλονίκης τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Προ των πυλών νέος καύσωνας Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει το meteo, καθώς 32 προγνωστικά σενάρια από τις 20 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου 2024 από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, δείχνουν νέα θερμή εισβολή μετά την ανάσα δροσιάς.

Πιο συγκεκριμένα στο γράφημα μπορείτε να δείτε ότι οι υψηλές τιμές θερμοκρασίας θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με το σύνολο των διαθέσιμων προγνωστικών σεναρίων αναμένεται σύντομη αλλά αισθητή πτώση της θερμοκρασίας μετά τις 25/7.

Η πρόγνωση της πορείας της θερμοκρασίας μετά τις 27/7 έχει μεγάλη αβεβαίοτητα, όπως υποδεικνύεται και στο γράφημα, όμως η πλειοψηφία των προγνωστικών σεναρίων δείχνουν ότι και πάλι η θερμοκρασία θα ανέβει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments