Ελλάδα

Μπάμπης Βωβός: “Έφυγε” σε ηλικία 91 ετών ο γνωστός κατασκευαστής

Μπάμπης Βωβός: “Έφυγε” σε ηλικία 91 ετών ο γνωστός κατασκευαστής

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ//Με μια λιτή ανακοίνωση στην εφημερίδα «Καθημερινή» γνωστοποίησε την Κυριακή (21.7.2024) η οικογένεια του Μπάμπη Βωβού τον θάνατο του άλλοτε πανίσχυρου κατασκευαστή σε ηλικία 91 ετών.

Ο πολιτικός μηχανικός έγραψε ιστορία στον χώρο των ακινήτων και των κατασκευών – Η άνοδος, τα χρυσά χρόνια και η αποκαθήλωση

Με μια λιτή ανακοίνωση στην εφημερίδα «Καθημερινή» γνωστοποίησε την Κυριακή (21.7.2024) η οικογένεια του Μπάμπη Βωβού τον θάνατο του άλλοτε πανίσχυρου κατασκευαστή σε ηλικία 91 ετών.

Ο Μπάμπης Βωβός, που γεννήθηκε το 1933 στα Φιλιατρά και κατάφερε να γράψει τη δική του ιστορία στις κατασκευές, πέθανε, όπως έγινε γνωστό, το περασμένο Σάββατο (13.7.2024).

Μετά από μία πολυδαίδαλη διαδρομή, ο Μπάμπης Βωβός, που είδε το όνομά του να δεσπόζει σε πολλά γυάλινα κτήρια της Λεωφόρου Κηφισίας, τα τελευταία χρόνια και έχοντας μπει στη δέκατη δεκαετία της πολυδαίδαλης διαδρομής του, είχε αποσυρθεί. Δεν πήγαινε στο γραφείο παρά σπάνια και περνούσε μεγάλο μέρος με τη σύζυγό του Μαίρη. Τα προηγούμενα χρόνια είχε μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη, ενώ το 2020 συνελήφθη μετά από δύο καταδικαστικές αποφάσεις για φοροδιαφυγή. Οδηγήθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλου, λόγω και της ηλικίας του και μία ημέρα μετά εξαγόρασε την ποινή του και αποφυλακίστηκε.

Η αφετηρία από τα Φιλιατρά

Γεννημένος μέσα στις δύσκολες συνθήκες του Μεσοπολέμου, σε μια οικογένεια με οκτώ παιδιά, αυτό που τον διέκρινε από την παιδική του ηλικία ήταν η εργατικότητα και το πείσμα να πετύχει. Γνωρίζοντας καλά ότι «τον δρόμο τον ανοίγεις προχωρώντας», κατάφερε να μπει στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου.

Πριν ακόμη από την αποφοίτησή του πιάνει δουλειά ως δόκιμος Πολιτικός Μηχανικός στο γραφείο «Νικολαΐδης & Καλφόπουλος». Σε ηλικία μόλις 24 ετών, το 1957, συστήνει την πρώτη εταιρεία του μαζί με τους Μυκονιάτες εργολάβους Γιάννη Ζουγανέλη και Παναγιώτη Φαμέλη, τη Φαμέλης-Ζουγανέλης-Βωβός Ο.Ε., αναλαμβάνοντας το επιστημονικό κομμάτι, με την εκπόνηση μελετών κ.ά. Η εταιρεία ασχολούνταν κυρίως με αγοραπωλησίες και κατασκευές σπιτιών στη Μύκονο και ήταν αυτή που του άνοιξε τον δρόμο.

Ετσι, όταν η χώρα βρισκόταν λίγο πριν από την «αυγή» της Μεταπολίτευσης έκανε και εκείνος το επόμενο μεγάλο βήμα με την ίδρυση της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική. Οι δουλειές πήγαιναν καλά και με την οικονομική άνεση που απέκτησε δεν παρασύρθηκε από τις «Σειρήνες» των πολυτελών διακοπών, μια λέξη άγνωστη άλλωστε γι’ αυτόν. Εκανε όμως αρκετά ταξίδια επιμορφωτικού χαρακτήρα. Οταν πήγε στις ΗΠΑ εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τους ουρανοξύστες, ώστε ήταν σαν να συνάντησε το πεπρωμένο του.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα χάραξε νέα ρότα με στόχο να φέρει τους δικούς του «ουρανοξύστες» στην εγχώρια πραγματικότητα. Και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε. Στα πρώτα ήδη βήματα της νέας εταιρείας του, το 1975, συμμετείχε στην ανακαίνιση του Προεδρικού Μεγάρου, αλλά εκείνος ήθελε να «θεμελιώσει» το όνομά του με κάτι ξεχωριστό. Σχεδόν ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενος τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, έβαλε μπροστά το φιλόδοξο πλάνο για το «Atrina Center» που το βάφτισε από τα αρχικά των ονομάτων των παιδιών του, Αρη, Τριάδας και Ναταλίας. Το ακίνητο βασίστηκε σε σχέδια του σπουδαίου Ιωάννη Βικέλα, με τον Βωβό να επιστρατεύει όμως Αμερικανούς και Ιταλούς αρχιτέκτονες, ενώ ολοκληρώθηκε το 1978. Αποτελείται από δύο κτίρια, το ένα με πρόσοψη στη Λ. Κηφισίας και το δεύτερο (πύργος) είναι ύψους 80 μέτρων και περιλαμβάνει 18 ορόφους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments