Γεωπολιτικά

Φιλιππίνες και Κίνα φτάνουν σε «διευθέτηση» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Φιλιππίνες και Κίνα φτάνουν σε «διευθέτηση» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS / Erik De Castro//Φιλιππίνες και Κίνα φτάνουν σε «διευθέτηση» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Η Μανίλα ανακοίνωσε τη συμφωνία για τις προμήθειες στον αμφισβητούμενο ύφαλο Second Thomas Shoal, λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν την ανάγκη να αμβλυνθούν οι εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η Κίνα και οι Φιλιππίνες κατέληξαν σε μια συμφωνία που ελπίζουν ότι θα τερματίσει τις συγκρούσεις σε μια έντονα αμφισβητούμενη ατόλη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Οι Φιλιππίνες και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την προσωρινή ρύθμιση για τον ανεφοδιασμό των καθημερινών αναγκών και των αποστολών εκ περιτροπής στο BRP Sierra Madre στο Ayungin Shoal», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων την Κυριακή, χρησιμοποιώντας το φιλιππινέζικο όνομα για το Second Thomas Shoal.

Οι Φιλιππίνες καταλαμβάνουν τον ύφαλο Second Thomas Shoal, αλλά και η Κίνα τον διεκδικεί. Οι όλο και πιο τεταμένες θαλάσσιες αντιπαραθέσεις για το έδαφος έχουν εγείρει ανησυχίες για μια πιθανή ευρύτερη σύγκρουση που μπορεί να περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του αμοιβαίου αμυντικού συμφώνου με τις Φιλιππίνες.

Ένας μικρός αριθμός Φιλιππινέζων στρατιωτών σταθμεύουν σε ένα σκόπιμα προσαράξιμο παλιό πολεμικό πλοίο στο νησί.

Η κινεζική ακτοφυλακή και άλλες δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει ισχυρά κανόνια νερού και επικίνδυνους ελιγμούς αποκλεισμού για να εμποδίσουν τα τρόφιμα και άλλες προμήθειες να φτάσουν στο στρατιωτικό προσωπικό στο φυλάκιο της Μανίλα στον ύφαλο.

«Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να αναγνωρίζουν την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κατάστασης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και διαχείρισης των διαφορών μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων και συμφωνούν ότι η συμφωνία δεν θα προδικάσει η μία τις θέσεις της άλλης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στη Μανίλα.

Η Κίνα δεν έχει ακόμη πει δημοσίως τίποτα για τη συμφωνία. Ο Second Thomas Shoal βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα (120 μίλια) από το δυτικό νησί Palawan των Φιλιππίνων και περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη μεγάλη ξηρά της Κίνας, το νησί Hainan.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι βασικοί σύμμαχοί τους από την Ασία και τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, καταδίκασαν τις κινεζικές πράξεις και ζήτησαν να διατηρηθεί το κράτος δικαίου και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments