Διεθνή

Αυξάνονται οι πιθανότητες η Καμάλα Χάρις να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν

Αυξάνονται οι πιθανότητες η Καμάλα Χάρις να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν

Πηγή Φωτογραφίας: Los Angeles Daily News

Ιδιαίτερα τις δυο τελευταίες ημέρες.

Οι πιθανότητες να αντικαταστήσει η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία ενισχύονται τις τελευταίες 48 ώρες καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει αρχίσει να αναγνωρίζει ότι μπορεί να χρειαστεί να αποχωρήσει από την κούρσα, σύμφωνα με πολλά ρεπορτάζ.

Και ενώ φαίνεται να είναι η πιο ενδεδειγμένη επιλογή, η πολιτική της πορεία και η χαμηλή αποδοχή της ενδέχεται να πλήξουν τις πιθανότητες εκλογής της έναντι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ορισμένοι κορυφαίοι Δημοκρατικοί δήλωσαν ανοιχτά ότι η Καμάλα Χάρις είναι η πιο βιώσιμη αντικαταστάτρια του Τζο Μπάιντεν — ο οποίος φέρεται να έχει γίνει πιο δεκτικός τις τελευταίες ημέρες απέναντι στην ιδέα να αποχωρήσει από την αναμέτρηση καθώς πολλοί ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος αποσύρουν την υποστήριξή τους προς το πρόσωπό του, σύμφωνα με πολλά ρεπορτάζ.

Υπάρχουν μερικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Καμάλα Χάρις θα είχε καλύτερη απόδοση σε μια υποθετική αναμέτρηση με τον Τραμπ από ό,τι ο Μπάιντεν. Τα ποσοστά αποδοχής της είναι επίσης υψηλότερα από αυτά του Μπάιντεν μεταξύ των μαύρων και ισπανόφωνων ψηφοφόρων, δύο βασικές ομάδες πληθυσμού  των οποίων ο Μπάιντεν έχει χάσει την υποστήριξη που είχε παλαιότερα από την εκστρατεία του το 2020.

Χαμηλή αποδοχή

Η Χάρις θα μπορούσε επίσης να συνεχίσει απρόσκοπτα την προεκλογική καμπάνια με τα μετρητά που έχουν συγκεντρωθεί για τον Μπάιντεν, δεδομένου ότι είναι ήδη στην κούρσα, επιτρέποντας στους Δημοκρατικούς να αποφύγουν μια περίπλοκη διαδικασία μεταφοράς των κεφαλαίων σε άλλον υποψήφιο.

Ωστόσο το σχετικά χαμηλό ποσοστό αποδοχής της Χάρις (37%, σύμφωνα με τον τελευταίο μέσο όρο δημοσκοπήσεων του Five Thirty Eight) ανησυχεί τους Δημοκρατικούς, αν και οι αριθμοί της Χάρις αντικατοπτρίζουν εν μέρει την αποδοχή του προέδρου Μπάιντεν που βρίσκεται επίσης στα ίδια ποσοστά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, η Χάρις κατηγορήθηκε ότι απουσίαζε από τη δημόσια σκηνή και δέχτηκε κριτική για την απόδοση της δουλειάς της, συμπεριλαμβανομένου ενός καυστικού σχολίου στους New York Times του περασμένου Οκτωβρίου που δήλωνε ότι “η αντιπρόεδρος εξακολουθεί να παλεύει για τον εαυτό της” και ενός ρεπορτάζ του CNN του 2021 που αποκάλυψε εντάσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και του γραφείου του Χάρις.

Στρατηγικά λάθη και προβλήματα στελέχωσης

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Γουατεμάλα μόλις έξι μήνες μετά την έναρξη της θητείας της, όταν της ανατέθηκε η διαχείριση της μετανάστευσης, η Χάρις εξόργισε τους προοδευτικούς λέγοντας στους κατοίκους της Γουατεμάλας “μην έρθετε στις ΗΠΑ” και στη συνέχεια προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις όταν είπε στον Λέστερ Χολτ του NBC που τη ρώτησε γιατί δεν έχει επισκεφτεί τα σύνορα των ΗΠΑ “δεν έχω πάει στην Ευρώπη, δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε”.

Η προεκλογική καμπάνια της Καμάλα Χάρις για την προεδρία το 2020, όταν ήταν γερουσιαστής στην Καλιφόρνια, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά της πριν καν αρχίσει η ψηφοφορία, αφού δυσκολεύτηκε να αντιστρέψει τους χαμηλούς αριθμούς υποστήριξης που είχε και να ενισχύσει την οικονομική της υποστήριξη, με τους Times της Νέας Υόρκης να καταγράφουν μια σειρά από στρατηγικά λάθη και προβλήματα στελέχωσης.

Καταιγιστική κριτική από την αριστερά

Η Χάρις αντιμετώπισε επίσης καταιγιστική κριτική από την αριστερά για την πολυετή καριέρα της ως εισαγγελέας (υπηρέτησε ως εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο από το 2004-2010 και στη συνέχεια ως Γενικός Εισαγγελέας της Καλιφόρνια το 2011-2017), καθώς κατηγορήθηκε ότι δεν έκανε αρκετά για να διερευνήσει τις καταχρηστικές συμπεριφορές της αστυνομίας και ότι πέρασε 2.000 καταδίκες για αδικήματα που σχετίζονταν με τη χρήση μαριχουάνας κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Οι απόψεις της Χάρις  φαίνεται να έχουν εξελιχθεί από τότε που ήταν εισαγγελέας. Υποστήριξε τη νομοθεσία για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της θητείας της στη Γερουσία και δήλωσε ότι “κανείς δεν πρέπει να πηγαίνει φυλακή επειδή καπνίζει κάνναβη” όταν ο Μπάιντεν το 2022 έδωσε αμνηστία σε χιλιάδες ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί από τα ομοσπονδιακά δικαστήρια για κατοχή μαριχουάνας το 2022

Κι ενώ στο βιβλίο της το 2009, “Smart on Crime”, είχε γράψει ότι υποστήριζε την ύπαρξη περισσότερων αξιωματικών στο δρόμο, το 2020, στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, δήλωσε στους New York Times: “Συνηθίζουμε να πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση περισσότερων αστυνομικών στους δρόμους δημιουργεί περισσότερη ασφάλεια. Αλλά αυτό απλά λάθος.”

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Η Καμάλα Χάρις έχει καλύτερες επιδόσεις έναντι του Τραμπ από έξι άλλους πιθανές αντικαταστάτες του Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με έρευνα του CNN/SSRS. και πάλι όμως υστερεί έναντι του Τραμπ κατά δύο μονάδες, έναντι έξι μονάδων του Μπάιντεν.

Ο Τραμπ υπερισχύει της Καμάλα Χάρις και άλλων έξι πιθανών υποψηφίων για τους οποίος ρώτησε τους ψηφοφόρους το CNN/SSRS, συμπεριλαμβανομένων τόσο της κυβερνήτη του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ όσο και του κυβερνήτη της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ.

Η Καμάλα Χάρις, της οποίας η μητέρα είναι Ινδοαμερικανίδα και ο πατέρας της Τζαμαϊκανοαμερικανός, έχει την υποστήριξη των Μαύρων και Ισπανόφωνων ψηφοφόρων, δύο ομάδων στις οποίες έχει χάσει την υποστήριξη από το 2020  ο Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Περισσότεροι μαύροι ψηφοφόροι ή ποσοστό 67%, βλέπουν τη Χάρις θετικά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ιουνίου Politico/Morning Consult, από τον Μπάιντεν (63%), ενώ ελαφρώς περισσότεροι Ισπανόφωνοι ψηφοφόροι την έβλεπαν επίσης πιο ευνοϊκά από τον Μπάιντεν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments