Nέα της αγοράς

Benetton Ελλάς: «Ξηλώθηκαν» τα κέρδη της ιταλικής μάρκας

Benetton Ελλάς: «Ξηλώθηκαν» τα κέρδη της ιταλικής μάρκας

Πηγή Φωτογραφίας: goldenhall.gr//Benetton Ελλάς: «Ξηλώθηκαν» τα κέρδη της ιταλικής μάρκας

Benetton Ελλάς: «Ξηλώθηκαν» τα κέρδη της ιταλικής μάρκας

Αν και η ελληνική θυγατρική του ιταλικού κολοσσού της μόδας Benetton παρουσίασε σαφώς καλύτερα αποτελέσματα το 2023 συγκριτικά με τις απογοητευτικές επιδόσεις του ομίλου, δεν κατάφερε στο τέλος της ημέρας να ξεφύγει από τη γενικότερη καθοδική πορεία που παρουσιάζει το group.

Με λιγότερα καταστήματα σε σχέση με το 2022 –παρότι εφέτος άνοιξε ένα νέο κατάστημα United Colors of Benetton στην Καλλιθέα- η Benetton Ελλάς κατέγραψε μειωμένα κέρδη το 2023, ενώ ελαφρώς λιγότερες ήταν και οι πωλήσεις.

Οι φιλοδοξίες της Benetton Ελλάς και το διακύβευμα

Βεβαίως η εταιρεία προσβλέπει σε υψηλότερες επιδόσεις μεγεθών τη φετινή χρονιά, κάτι που εξαρτάται όμως και από το «σχέδιο αναδιοργάνωσης και επανεκκίνησης» που έχει καταρτίσει η Edizione, η εταιρεία συμμετοχών της οικογένειας Benetton, η οποία πρόκειται να επενδύσει 260 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια προκειμένου να επανέλθει η διάσημη ιταλική μάρκα ένδυσης στον ενάρετο κύκλο. 

Ας σημειωθεί ότι οι καθαρές ζημίες του ιταλικού κολοσσού της μόδας Benetton σχεδόν τριπλασιάστηκαν, στα 230 εκατ. ευρώ, το 2023, από 81 εκατ. ευρώ το 2022, εν μέσω διαμάχης μεταξύ του συνιδρυτή της μάρκας Luciano Benetton και του αποχωρήσαντα διευθύνοντος συμβούλου της.

Υπενθυμίζεται πως η πολυσχιδής Edizione, στον τζίρο της οποίας η μόδα διατηρεί ένα πολύ μικρό ποσοστό πλέον, έχει ήδη επενδύσει στον όμιλο Benetton 350 εκατ. ευρώ τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Στην Ελλάδα, η θυγατρική του ισχυρού ιταλικού ομίλου ένδυσης δραστηριοποιείται με τα σήματα United Colors of Benetton, Sisley και Undercolors of Benetton.

Τα οικονομικά μεγέθη

Πιο αναλυτικά, σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής έκθεσης για τη χρήση 2023, οι πωλήσεις της Benetton Ελλάς κατά το 2023 ανήλθαν σε 21,51 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 302 χιλ. ευρώ (-1,38%) σε σχέση με την προηγούμενη χρήση που ήταν 21,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εικόνας των εσόδων καταγράφηκε μείωση στα εμπορεύματα χονδρικής ενώ στην λιανική οι πωλήσεις διατήρησαν την δυναμική τους. 

Τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 440 χιλ. ευρώ, με το συντελεστή μικτού κέρδους να ανέρχεται στο 44,22%, παρουσιάζοντας αύξηση 2,63 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη χρήση (41,59% το 2022).

Τα καθαρά αποτελέσματα της χρήσης διατήρησαν θετικό πρόσημο στα 1,36 εκατ. ευρώ, ωστόσο κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 8,1% σε σχέση με το 2022 που είχα ανέλθει σε 1,48 εκατ. ευρώ.

Επιστραφέντα εμπορεύματα και επισφαλείς πελάτες

Σημειώνεται ότι η εταιρεία προχώρησε σε σχηματισμό αναλογούσας πρόβλεψης κόστους των επιστραφέντων εμπορευμάτων σε τιμές κόστους, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα συγκεκριμένα εμπορεύματα προβλέπεται να επιστραφούν στη μητρική εταιρεία σε τιμές ίσες ή άνω του κόστους του.

Το ποσό που αναγνωρίσθηκε στο απόθεμα ανέρχεται σε 829.035 ευρώ. Παράλληλα, η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει σε επιπρόσθετη πρόβλεψη Επισφαλών Πελατών, ύψους 232.953 ευρώ που αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές από πελάτες χονδρικής, πέραν του έτους.

Σε επίπεδο υποχρεώσεων η ελληνική θυγατρική δεν διατηρεί δάνεια ούτε σε Τραπεζικά Ιδρύματα, ούτε ενδοεταιρικά, ωστόσο εμφανίζει εμπορικές υποχρεώσεις ύψους 8,8 εκατ. ευρώ.

25+1 καταστήματα

Υπό καθεστώς άμεσης λειτουργικής μίσθωσης το δίκτυο της Benetton Ελλάς αριθμούσε στο τέλος της περσινής χρονιάς 25 καταστήματα, ενώ η εταιρεία διατηρεί συμβάσεις με 2 πολυκαταστήματα που προβλέπουν τη διάθεση ενός ή περισσότερων «χώρων» για την τοποθέτηση, προβολή και διάθεση εμπορευμάτων.

Όπως προαναφέραμε η εταιρεία άνοιξε εφέτος νέο κατάστημα στην Καλλιθέα, ενώ σταμάτησαν τη λειτουργία τους τα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο Athens Heart, το οποίο έχει μετατραπεί σε γραφειακό συγκρότημα μισθωμένο από την ΑΑΔΕ, στη Ρόδο (η εταιρεία έμεινε με ένα κατάστημα) και στο Περιστέρι.

Επιπλέον λειτουργούν και περισσότερα από 100 καταστήματα με το σήμα της Benetton με το μοντέλο δικαιόχρησης. Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο υφιστάμενου δικτύου έχουν υπάρξει αναπροσαρμογές τα τελευταία χρόνια καθώς κάποιοι franchisees διέκοψαν την λειτουργία των καταστημάτων τους ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ορισμένα franchise σημεία τα «απορρόφησε» η Benetton Ελλάς. O μέσος αριθμός προσωπικού εντός της χρήσης 2023 στην Benetton Hellas ανήλθε σε 238 άτομα έναντι 228 το 2022.

Η πρόκληση του Claudio Sforza στον Οίκο Benetton

Εδώ και ένα μήνα τις τύχες του ιταλικού οίκου μόδας έχει στα χέρια του ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Claudio Sforza, ο οποίος πρέπει να βρει έναν τρόπο να κόψει τους δεσμούς με το δύσκολο παρελθόν ώστε να αναδειχθεί η νέα προσωπικότητα της μάρκας και τα μοντέρνα χαρακτηριστικά της.

Ο πρώην CEO Massimo Renon κατηγορήθηκε από τον 89χρονο Luciano Benetton ότι άφησε «ένα κενό 100 εκατομμυρίων ευρώ» μετά από τέσσερα χρόνια στο τιμόνι της διάσημης μάρκας ενδυμάτων.

Ο Luciano Benetton ανακοίνωσε επίσης ότι παραιτείται από τη θέση του προέδρου του οικογενειακού ομίλου.

Πηγή: ot.gr-Ξανθή Γούναρη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments