Οικονομία

Πώς και πότε θα ψηφιοποιηθούν οι συντάξεις του ΕΦΚΑ

Πώς και πότε θα ψηφιοποιηθούν οι συντάξεις του ΕΦΚΑ

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΦΚΑ Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Στο επόμενο διάστημα ο ΕΦΚΑ θα ξεκινήσει την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και άλλων φορέων.

Ψηφιακά και αυθημερόν θα εκδίδονται οι συντάξεις από τον ΕΦΚΑ στο τέλος του 2026 με αρχές του 2027. Με αυτόν τον στόχο προχωρά η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων ώστε να καταστεί δυνατή η απονομή της οριστικής σύνταξης μέσα σε λίγα λεπτά μετά την υποβολή της αίτησης. Ήδη έχουν ψηφιοποιηθεί τα ένσημα των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ και βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφιοποίηση ενσήμων ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ.

Οι χρόνοι ασφάλισης που περνούν από το χαρτί σε ψηφιακή μορφή, αποτελούν το κύριο αποδεικτικό στοιχείο ότι οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλλει εισφορές και δικαιούνται την έκδοση της σύνταξής τους.

Στο επόμενο διάστημα ο ΕΦΚΑ θα ξεκινήσει την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και άλλων φορέων.

Η ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων χρηματοδοτείται με 14,9 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των ψηφιακών αρχείων τον Σεπτέμβριο του 2025.Το έργο περιλαμβάνει τη σάρωση, 10,7 εκατ. σελίδων έγχαρτου αρχείου.

Για τα υπόλοιπα ταμεία με πιο “βαριά” αρχεία αποτελούμενα από 42,7 εκατ. σελίδες ενσήμων όπως το ΙΚΑ, και το ΕΤΕΑΕΠ, με τα εντασσόμενα σε αυτούς τους φορείς μικρότερα ταμεία, ο ΟΑΕΕ, και μέρος του αρχείου της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα η ψηφιοποίηση γίνεται με χρηματοδότηση ύψους 32,1 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του ψηφιακού αρχείου για αυτά τα ταμεία είναι ο Δεκέμβριος του 2025.

Πέραν της ψηφιοποίησης των ενσήμων για τους χρόνους ασφάλισης πριν το 2002, ο ΕΦΚΑ δημιουργεί ένα νέο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ) το οποίο θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2025 και θα επιτρέπει στο ταμείο να βλέπει τα πάντα σχετικά με τα ένσημα, τις εισφορές, τα χρέη και τις συντάξεις για κάθε ασφαλισμένο.

Οι χρόνοι αναμονής πάντως όπως και οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν μειωθεί. ΟΙ απλές συνάξεις, χωρίς διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση, βγαίνουν μέσα σε 4 ως 6 μήνες.

Πρόβλημα υπάρχει όμως σε πολλά μικρά ταμεία που δεν έχουν καταχωρημένα όλα τα ένσημα των ασφαλισμένων και σε αυτές τις περιπτώσεις η έκδοση σύνταξης καθυστερεί, ενώ αν μεσολαβεί και διαδοχική ασφάλιση η αναμονή περνάει και τον ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου ο ΕΦΚΑ είχε σε λίστα αναμονής λίγο πάνω από 20.000 συνταξιούχους για κύρια σύνταξη με καθυστερήσεις άνω και των 12 μηνών. Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στις επικουρικές συντάξεις, καθώς στη λίστα αναμονής είναι πάνω από 40.000 εκ των οποίων οι 35.000 έχουν προοπτικές έκδοσης ενώ οι υπόλοιπες είναι άγνωστο αν θα βγουν διότι αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε χρόνους ασφάλισης που έχουν μεν διανυθεί αλλά δεν έχουν καταχωρηθεί στα ταμεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments