Πολιτική

Κομισιόν: Το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού στο στόχαστρο της Ελλάδας

Κομισιόν: Το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού στο στόχαστρο της Ελλάδας

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (1η ΜΕΡΑ) (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός θα προτείνει δυο πρόσωπα για τη θέση του νέου επιτρόπου, έναν άνδρα και μια γυναίκα.

Κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα για το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ελλάδα στο Κολλέγιο των Επιτρόπων μετά την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Προεδρία της Κομισιόν.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με πληροφορίες θα αρχίσει από τη Δευτέρα τις επαφές της με τους 27 ηγέτες έτσι ώστε να εκδηλώσει τις προθέσεις της για την κατανομή των χαρτοφυλακίων.

Δεδομένου ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν οφείλει την επανεκλογή της σε δυο ηγέτες, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι και οι πρώτοι με τους οποίους θα επικοινωνήσει.

«Θέλω ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο να είναι προφανώς σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, γιατί ούτως ή άλλως δεν στέλνουμε Επίτροπο για να διευθετούμε τα δικά μας ζητήματα. Ο Επίτροπος, τη στιγμή που πηγαίνει, φοράει ευρωπαϊκό καπέλο», έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός.

Όλα είναι ανοικτά για το πιο θα είναι αυτό και μπορεί στις επιθυμίες μας να είναι αυτό της Ανταγωνιστικότητας, το οποίο θεωρείται από τα πλέον σημαντικά αλλά όπως τονίζουν όσοι γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά αυτό συνήθως ανατίθεται στους λεγόμενους ισχυρούς.

Δεν αποκλείεται επίσης λόγω και των καλών σχέσεων και επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στα υποψήφια χαρτοφυλάκια είναι και αυτό της Διεύρυνσης.

Μάλιστα όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού αν αυτό το χαρτοφυλάκιο δοθεί στην Ελλάδα τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ακόμα ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του απέναντι στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία οι οποίες επιθυμούν διακαώς να ενταχθούν στην ΕΕ αλλά δεν επιδεικνύουν την ίδια διάθεση να υιοθετήσουν τα προαπαιτούμενα γι αυτό.

Ακούγεται επίσης το χαρτοφυλάκιο της Στέγασης το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προορίζεται για χώρα του Νότου. Υπάρχει και το νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο της Άμυνας το οποίο θα συγκεντρώσει τα βλέμματα ενόψει και των συζητήσεων για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα αλλά ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις της Προέδρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει δυο πρόσωπα για τη θέση του νέου επιτρόπου, έναν άνδρα και μα γυναίκα όπως ακριβώς ζήτησε από όλους τους ηγέτες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Και οι δυο θα πρέπει να έχουν άριστη γνώση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας και ευρωπαϊκή εμπειρία. Και μπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός να μην απάντησε όταν ρωτήθηκε αν έχει καταλήξει σε πρόσωπα, ωστόσο πληροφορίες θέλουν τον νυν περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να είναι ψηλά στη λίστα του πρωθυπουργού. Ο κ. Τζιτζικώστας διαθέτει ευρωπαϊκή εμπειρία καθώς έχει θητεύσει στην Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ.

Επίσης, τα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι αυτό της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, του πρώην υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Σταύρου Παπασταύρου αλλά και του γ.γ. του ΕΛΚ, Θανάση Μπακόλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments