Πολιτική

Μητσοτάκης: Αγωνιζόμαστε σταθερά για την επανένωση της Κύπρου

Μητσοτάκης: Αγωνιζόμαστε σταθερά για την επανένωση της Κύπρου

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ (Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI)

"Δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος", σημειώνει ο πρωθυπουργός.

“Το Κυπριακό αποτελεί προηγούμενο που προσβάλλει τη διεθνή νομιμότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός το βράδυ του Σαββάτου στην εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιείται με αφορμή τα 50 χρόνια από την εισβολή του «Αττίλα» στη Μεγαλόνησο.

«Το ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε ή ακόμα περισσότερο ότι υποχωρούμε», υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας δεν μπορεί να ταυτίζονται με μαύρες επετείους».

Στις 20:45 έφτασε στο προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό στον κήπο του Μεγάρου όπου και φιλοξενείται η εικαστική έκθεση «Νήματα», που συμβολίζει έναν συμβολικό χάρτη της Κύπρου με τις διαδρομές της προσφυγιάς, μισό αιώνα από την τουρκική εισβολή.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στη μαύρη επέτειο.

«Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου», σημειώνει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: “Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος”», τονίζει ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται σε εκδηλώσεις μνήμης στην Κύπρο για την εισβολή του «Αττίλα».

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διεθνοποιήσει το ζήτημα. Είναι ενδεικτικό πως κατά την άφιξή του στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην οποία έλαβαν μέρος ηγέτες από 44 χώρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο τόνισε: «Πρόκειται για το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος. Ευελπιστώ ότι αυτό το ζήτημα επιτέλους θα επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πάντα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θέτουν το πλαίσιο για την επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από οκτώ ημέρες είχε πραγματοποιήσει συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στον οποίο έθεσε το θέμα υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η Κύπρος 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 παραμένει διαιρεμένη. Ακόμη, χαρακτήρισε ως μη αποδεκτή την κατάσταση ζητώντας να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό έδωσε και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα μετά την επανεκλογή της, τονίζοντας πως η Κύπρος δεν είναι μία ξεχασμένη γωνία της ΕΕ.

«Οι προκλήσεις της Κύπρου είναι οι προκλήσεις μας, η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Πενήντα χρόνια τουρκικής κατοχής Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται το Σάββατο από την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, που αποτελεί μια από τις πιο τραγικές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ο πρωθυπουργός θα παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης, ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό υπογραμμίζοντας τις κόκκινες γραμμές. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα επιστρέφει στην προκλητική ρητορική και ετοιμάζει μεγάλη «φιέστα» στην κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου παρουσία Ερντογάν. Μισό αιώνα μετά, οι ευθύνες όσων διέπραξαν την εισβολή και συντηρούν την κατοχή είναι ασήκωτες, δηλώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με αφορμή τη μαύρη επέτειο του Αττίλα.

«Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα στη χώρα μου. Μια πραγματικότητα που καθιστά αδήριτη την ανάγκη τερματισμού του σημερινού απαράδεκτου status quo και επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Μια λύση που θα είναι εντός του πλαισίου των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη το μέχρι σήμερα κεκτημένο των συνομιλιών» αναφέρει. Λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στη Λευκωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε επί βρετανικού εδάφους το Κυπριακό ως ζήτημα παράνομης κατοχής. «Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία οδήγησε στην κατοχή του ενός τρίτου του νησιού. Πρόκειται για το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments