Πολιτική

Μητσοτάκης για Κύπρο: Δεν έχουν θέση και δεν µπορούν να γίνουν αποδεκτές «ιδέες» περί δύο κρατών

Μητσοτάκης για Κύπρο: Δεν έχουν θέση και δεν µπορούν να γίνουν αποδεκτές «ιδέες» περί δύο κρατών

Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ//Απάντηση στην Άγκυρα και στις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για το Κυπριακό αλλά και σαφές μήνυμα στήριξης στη Λευκωσία στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης,

Απάντηση στην Άγκυρα και στις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για το Κυπριακό αλλά και σαφές μήνυμα στήριξης στη Λευκωσία στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Απάντηση στην Άγκυρα και στις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για το Κυπριακό αλλά και σαφές μήνυμα στήριξης στη Λευκωσία στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που παρέστη στη Μεγαλόνησο ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής. «Δεν έχουν θέση ούτε µπορούν να γίνουν αποδεκτές «ιδέες» περί δύο κρατών. Αναχαιτίζουµε απαράδεκτες αξιώσεις και μεθοδεύσεις επιβολής τετελεσμένων που παραβιάζουν αποφάσεις του Συµβουλίου Ασφαλείας. Οι παράνοµες ενέργειες οδηγούν σε αδιέξοδο, όχι σε λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε δήλωσή του για τον «Φιλελεύθερο της Κυριακής» και την ηλεκτρονική εφηµερίδα Hellas Journal και τον Μιχάλη Ιγνατίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα θα είναι πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν ξεχνάµε την υποχρέωσή µας να εργαστούµε για την επίλυση του Κυπριακού, σε πλήρη συνεννόηση µε την Κυπριακή Δηµοκρατία».

Τονίζει πως ο τερµατισµός της τουρκικής κατοχής και η συνολική επίλυση του Κυπριακού ζητήµατος, στο πλαίσιο των Ηνωµένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί διαρκές µέληµα και προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Και διαµηνύει µε νόηµα προς πολλούς αποδέκτες πως:

«Πενήντα χρόνια µετά, «η µνήµη όπου και να την αγγίξεις πονεί». Όµως, πρέπει να µετατρέψουµε την οδύνη σε δύναµή µας για το µέλλον, το µέλλον της ενωµένης Κυπριακής Δηµοκρατίας”.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός οριοθετεί τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν όπως και τις γραµµές που δεν θα πρέπει να ξεπεραστούν:

«Δεν ξεχνάµε την υποχρέωσή µας να εργαστούµε για την επίλυση του Κυπριακού, σε πλήρη συνεννόηση µε την Κυπριακή Δηµοκρατία. Οφείλουµε σε όσους θυσιάστηκαν και στις επόµενες γενιές να εξαντλήσουµε κάθε δυνατότητα για την επανέναρξη των συνοµιλιών. Αναχαιτίζουµε απαράδεκτες αξιώσεις και µεθοδεύσεις επιβολής τετελεσµένων που παραβιάζουν αποφάσεις του Συµβουλίου Ασφαλείας».

Τονίζει ότι «το status quo στη Κύπρο δεν είναι αποδεκτό, αλλά ούτε και βιώσιµο. Η παράτασή του εγκυµονεί κινδύνους για την επιβολή τετελεσµένων. Στηρίζουµε τις προσπάθειες του Γενικού Γραµµατέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και της προσωπικής του απεσταλµένης για την επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Θυµόµαστε. Πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή, θυµόµαστε τα θύµατα και την προσφυγιά του «Αττίλα». Θυµόµαστε ότι η γραµµή κατοχής στη Λευκωσία είναι ένα τείχος διχασµού στην Ευρώπη. Δε νοείται σήµερα το ένα τρίτο του εδάφους ενός κράτους-µέλους της Ε.Ε. να βρίσκεται υπό κατοχή. Δε νοείται η Λευκωσία, πρωτεύουσα µιας ευρωπαϊκής χώρας, να παραµένει διαιρεµένη µε γραµµές.

Γι΄αυτό βρέθηκα χθες στην Κύπρο, δίπλα στον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, στην εκδήλωση µνήµης για την συµπλήρωση πενήντα χρόνων από το πραξικόπηµα και την τουρκική εισβολή.

Είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός της Ελλάδας συµµετέχει στις εκδηλώσεις για την θλιβερή επέτειο. Εκπροσωπώντας την Ελλάδα που σέβεται την Ιστορία και τη µνήµη. Και που ταυτόχρονα δείχνει τον δρόµο του αναστοχασµού γι΄αυτά που έγιναν και γι΄αυτά που δεν έγιναν. Για να µπορέσουµε να διδαχθούµε από την Ιστορία και να αγωνιστούµε µε ειλικρίνεια για την ενωµένη Κυπριακή Δηµοκρατία.

Η Ελλάδα θα είναι πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δηµοκρατίας. Δεν ξεχνάµε την υποχρέωσή µας να εργαστούµε για την επίλυση του Κυπριακού, σε πλήρη συνεννόηση µε την Κυπριακή Δηµοκρατία.

Ο τερµατισµός της τουρκικής κατοχής και η συνολική επίλυση του Κυπριακού ζητήµατος, στο πλαίσιο των Ηνωµένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί διαρκές µέληµα και προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.]

Παραµένουµε προσηλωµένοι στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισµάτων του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτηµένου. Μια λύση που θα οδηγεί σε µια διζωνική, δικοινοτική οµοσπονδία µε µία κυριαρχία, µία ιθαγένεια, µία διεθνή προσωπικότητα της ενωµένης Κυπριακής Δηµοκρατίας. Και αυτό είναι αδιαπραγµάτευτο.

Οφείλουµε σε όσους θυσιάστηκαν και στις επόµενες γενιές να εξαντλήσουµε κάθε δυνατότητα για την επανέναρξη των συνοµιλιών.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να επαναλάβω ότι στη διαδικασία αυτή δεν έχουν θέση ούτε µπορούν να γίνουν αποδεκτές «ιδέες» περί δύο κρατών.

Αναχαιτίζουµε απαράδεκτες αξιώσεις και µεθοδεύσεις επιβολής τετελεσµένων που παραβιάζουν αποφάσεις του Συµβουλίου Ασφαλείας. Οι παράνοµες ενέργειες οδηγούν σε αδιέξοδο, όχι σε λύση.

Πενήντα χρόνια µετά, το status quo στη Κύπρο δεν είναι αποδεκτό, αλλά ούτε και βιώσιµο. Η παράτασή του εγκυµονεί κινδύνους για την επιβολή τετελεσµένων. Στηρίζουµε τις προσπάθειες του Γενικού Γραµµατέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και της προσωπικής του απεσταλµένης για την επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Πενήντα χρόνια µετά, «η µνήµη όπου και να την αγγίξεις πονεί». Όµως, πρέπει να µετατρέψουµε την οδύνη σε δύναµή µας για το µέλλον, το µέλλον της ενωµένης Κυπριακής Δηµοκρατίας».

Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης να βάλει τον Δένδια στη θέση του

Την ίδια στιγμή, σε προκλητικό τόνο συνέχισε τις δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από τα κατεχόμενα που είχε μεταβεί για την συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Τούρκος πρόεδρος αυτή τη φορά έβαλε στο στόχαστρό του τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης του για Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο χαρακτηρισμός «κατακτητές» του Νίκου Δένδια προς τους Τούρκους «δεν θα μπορούσε να είναι πιο θρασύς» ενώ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάλει τον Έλληνα υπουργό στη θέση του.

Παράλληλα, ζήτησε να αποφεύγονται κινήσεις που μπορούν να κλιμακώσουν την ένταση στην Κύπρο, λέγοντας με νόημα: «η συνενοχή σε σφαγές στο Ισραήλ δεν θα εξυπηρετούσε ούτε τους Ελληνοκύπριους ούτε την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία δεν θα διστάσει να κατασκευάσει ναυτικές βάσεις ή άλλες θαλάσσιες δομές στη «Βόρεια Κύπρο», αν αυτό αποδειχθεί «απαραίτητο». «Έχουμε και εμείς θάλασσα», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments