Πενήντα χρόνια μετά την παράνομη τουρκική εισβολή και Κατοχή στην Κύπρο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνεται ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που λαμβάνει μέρος στις καθιερωμένες αντικατοχικές εκδηλώσεις, ήλθε η ώρα να εξαχθούν μερικά χρήσιμα συμπεράσματα και για την προπαγάνδα στην εγχώρια πολιτική σκηνή, επί της οποίας στηρίχθηκαν και συνεχίζουν να στηρίζονται όλοι οι κατά καιρούς «τουρκοφάγοι» και δήθεν υπερπατριώτες.
Η Τουρκία γιορτάζει μια νίκη που στην πραγματικότητα ήταν μια ήττα για την Ελλάδα. Πρόκειται για τη χούντα των Συνταγματαρχών, η οποία απέσυρε την Ελληνική Μεραρχία από το νησί το 1964 και οργάνωσε το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο. Με αυτόν τον τρόπο, παρασύρθηκε ένα τμήμα του κυπριακού λαού με την ψευδή υπόσχεση της Ένωσης με την Ελλάδα.
Η άλλη τραγωδία του Ελληνισμού στην Κύπρο ήταν η εμφυλιοπόλεμη κατάσταση μεταξύ των Μακαριακών και της ΕΟΚΑ Β΄ πριν από την εισβολή. Υπήρχε ο “Αττίλας του Διχασμού” πριν από τους Αττίλα 1 και Αττίλα 2. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, με το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και την Ελλάδα, καμία χώρα δεν μπορεί να κερδίσει πόλεμο χωρίς εθνική ομοψυχία και κοινό εθνικό σκοπό.
Υπό την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, η προπαγάνδα προώθησε τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το Κυπριακό, οι οποίες επαναλαμβάνονταν συνεχώς εδώ και δεκαετίες. Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε την Τουρκία τέσσερις φορές και συναντήθηκε με τον Ερντογάν σε διάφορες πόλεις, όπως η Αθήνα, η Τουρκία, το Πεκίνο και η Νέα Υόρκη. Οι προσπάθειές τους οδήγησαν σε πλήρη αποτυχία στο Κραν Μοντανά το 2017.
Τώρα, ο Κασσελάκης επαναλαμβάνει αδιανόητα ότι οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν από το σημείο όπου σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, παρόλο που αυτό αποτελεί το χειρότερο σημείο. Επίσης, δεν ξεχνάμε την “κρυφή” συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ερντογάν το 2019, χωρίς την παρουσία άλλων προσώπων, κάτι που είναι απαράδεκτο στη διπλωματία. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε μάθει τι συζήτησαν.
Στη συνέχεια, εμφανίστηκε ένας ακόμα μεγάλος επιλύτης προβλημάτων, ο κ. Στέφανος Κασσελάκης. Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο για τη μαύρη επέτειο των 50 χρόνων, δήλωσε ότι υποστηρίζει τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την ενσωμάτωσή του σε αυτές χωρίς ενδοιασμούς.
Πρόκειται για την απόλυτη άγνοια.
Κάθε χρόνο, η ΕΕ επαναλαμβάνει τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, με ειδική αναφορά στον όρο ότι «η αναγνώριση όλων των κρατών – μελών αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο της διαδικασίας προσχώρησης».
Επομένως, το Κυπριακό είναι ενσωματωμένο και δεν περίμενε τον Κασσελάκη να το… ενσωματώσει.
Αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ (που δε συμφωνούν με τον εξοπλισμό της χώρας) πάντα έχουν μια εύκολη λύση για κάθε δύσκολο πρόβλημα.