Ελλάδα

Λάρισα: Πάνω από 100 κτηνίατροι ξεκίνησαν να ελέγχουν για πανώλη σε κτηνοτροφικές μονάδες

Λάρισα: Πάνω από 100 κτηνίατροι ξεκίνησαν να ελέγχουν για πανώλη σε κτηνοτροφικές μονάδες

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡΓΟΣ - Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης σε αγροτική έκταση στις Μυκήνες. Χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άργους και Ναυπλίου που επιχείρησε στο σημείο με 7 επανδρωμένα οχήματα, 2 υδροφόρες του δήμου 'Αργους - Μυκηνών και ένα αεροσκάφος (Πετζετέλ) που περιπολούσε στην Αργολίδα, ελέγχθηκε γρήγορα και κατασβέστηκε. Από τη φωτιά κάηκαν περίπου 15 στρέμματα ξερά χόρτα και απειλήθηκαν στάνες με πρόβατα. (Βασίλης Παπαδόπουλος/Eurokinissi)

Εάν εντοπιστεί κρούσμα, θα θανατώνονται τα ζώα και η συγκεκριμένη μονάδα θα μπαίνει σε επιτήρηση

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί τους ελέγχους τα κλιμάκια των δεκάδων κτηνιάτρων που ήρθαν στη Θεσσαλία από όλη τη χώρα, με τον συντονισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στόχο την επιδημιολογική επιτήρηση των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής της Λάρισας.

«Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος μαζί με τον γγ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, καλωσόρισαν τους κτηνιάτρους, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά.

Σημειώνεται, πως από σήμερα περισσότεροι από 100 νέοι κτηνίατροι θα πραγματοποιήσουν ελέγχους στη δεύτερη ζώνη επιτήρησης, η οποία περιλαμβάνει περίπου 400 κτηνοτροφικές μονάδες.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 26 Ιουλίου, με τα δείγματα να στέλνονται καθημερινά σε εργαστήριο στην Αθήνα. Εάν εντοπιστεί κρούσμα, θα θανατώνονται τα ζώα και η συγκεκριμένη μονάδα θα μπαίνει σε επιτήρηση.

Οι κτηνοτρόφοι όλων των μονάδων λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα απολύμανσης για να μην εξαπλωθεί η νόσος, ενώ δεν βγάζουν τα ζώα έξω από τις μονάδες για βόσκηση.

Τα κρούσματα της πανώλης σε αιγοπρόβατα που εντοπίστηκαν σε επτά κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία προκάλεσαν ανησυχία και άμεση κινητοποίηση των Αρχών προκειμένου να σταματήσει η διασπορά της νόσου. Ήδη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 2.000 αμνοερίφια στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, με δεδομένο την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφές των νομών Τρικάλων και Λάρισας και για την αποφυγή της μετάδοσης της νόσου, αλλά και για την προσπάθεια προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, ο κ. Κουρέτας υπέγραψε απόφαση, η οποία προβλέπει την απαγόρευση -για οποιονδήποτε λόγο- μετακίνησης αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και έκδοση νέας απόφασης.

Απαγορεύεται, επίσης, η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου.

Τα άμεσα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι η δημιουργία ζώνης επιτήρησης έως και 10 χιλιόμετρα και η απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων. Η διακίνηση γάλακτος, πάντως, συνεχίζεται κανονικά με υψηλή παστερίωση ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments