Γεωπολιτικά

Η επέλαση της Τουρκίας στο Σαχέλ θα πυροδοτήσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στην Αφρική;

Η επέλαση της Τουρκίας στο Σαχέλ θα πυροδοτήσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στην Αφρική;

Πηγή Φωτογραφίας: FACEBOOK/Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs

Η τουρκική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Ενέργειας της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, Γιασάρ Γκιουλέρ και Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, αντίστοιχα, καθώς και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Ιμπραήμ Καλίν, πραγματοποίησε επίσκεψη υψηλού επιπέδου στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέ, έχοντας συνομιλίες με τους ομολόγους τους. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλί Μαχαμάν Λαμίν Ζεΐν, καθώς και με τον στρατιωτικό ηγέτη του Νίγηρα, στρατηγό Αμπντουραχμάν Τιανί, το στρατιωτικό συμβούλιο του οποίου κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα πέρυσι.

Το αυξανόμενο αποτύπωμα της Τουρκίας στην περιοχή του Σαχέλ παρέχει μια οδό συνεργασίας μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, πιστεύουν οι ειδικοί.

Η επίσκεψη μιας τουρκικής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου στον Νίγηρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω το αποτύπωμα της Τουρκίας στο Σαχέλ και οι ειδικοί πιστεύουν ότι η περιοχή θα αναδειχθεί σε ζώνη συνεργασίας μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, παρά τις φθαρμένες σχέσεις που εμφανίζονται μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ σε άλλες περιοχές.

Η τουρκική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Ενέργειας της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, Γιασάρ Γκιουλέρ και Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, αντίστοιχα, καθώς και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Ιμπραήμ Καλίν, πραγματοποίησε επίσκεψη υψηλού επιπέδου στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέ, έχοντας συνομιλίες με τους ομολόγους τους. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλί Μαχαμάν Λαμίν Ζεΐν, καθώς και με τον στρατιωτικό ηγέτη του Νίγηρα, στρατηγό Αμπντουραχμάν Τιανί, το στρατιωτικό συμβούλιο του οποίου κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα πέρυσι.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι και οι ομόλογοί τους συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η ασφάλεια, η άμυνα, η οικονομία, η ενέργεια και η εξόρυξη. Οι δύο χώρες υπέγραψαν δήλωση προθέσεων για τη στήριξη και την ενθάρρυνση των τουρκικών εταιρειών να βελτιώσουν τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Νίγηρα, δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του, Μαχαμάν Μουσταφά Μπαρκέ.

Η άμυνα και η ασφάλεια ξεχώρισαν ως σημαντικό μέρος των συνομιλιών στο Νιαμέ. Ο Χαλούκ Γκοργκούν, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB), συμμετείχε επίσης στην επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησε με Νιγηριανούς αξιωματούχους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας και της στρατιωτικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με αξιωματούχο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την επίσκεψη.

«Συζητήσαμε τι μπορεί να γίνει για να προωθηθεί η αμυντική βιομηχανία και η ικανότητα πληροφοριών του Νίγηρα στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Φιντάν.

Σύμφωνα με τον Καάν Ντεβετσίογλου, αναλυτή για την Αφρική στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Μέσης Ανατολής (ORSAM) με έδρα την Άγκυρα, η «προτεραιότητα της Τουρκίας στον Νίγηρα» είναι να υποστηρίξει τη χώρα στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας και να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μεγαλύτερους οικονομικούς δεσμούς με το πλούσιο σε πόρους δυτικοαφρικανικό κράτος, που φιλοξενεί μεγάλες ποσότητες ουρανίου, άνθρακα, σιδηρομεταλλεύματος και άλλες προσοδοφόρες πηγές ενέργειας.

Η τουρκική παραμονή στον Νίγηρα εντάσσεται στο πλαίσιο της προσέγγισης της Τουρκίας στην Αφρική, η οποία άνθισε κυρίως κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Ερντογάν μεταξύ 2003 και 2014 και αποσκοπεί στην αύξηση της τουρκικής επιρροής στην ήπειρο με τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο πληθυσμό. Ο Ερντογάν επισκέφθηκε για τελευταία φορά το Σαχέλ το 2013 κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Αφρική.

Η «πολιτική της Τουρκίας έναντι του Νίγηρα και της Αφρικής εν γένει βασίζεται σε κοινωνικοπολιτιστικούς δεσμούς που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου και συνεχίζονται και σήμερα στα θεμέλια της αμοιβαίας κατανόησης και των οφελών», δήλωσε ο Ντεβετσίογλου.

Κατά την επίσκεψη δόθηκε επίσης έμφαση στην αμυντική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του Σαχέλ. Η Τουρκία το 2022 εξήγαγε τα πολυπόθητα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της στον Νίγηρα και το γειτονικό Μάλι.

Η επίσκεψη αυτή, η οποία ακολουθεί την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Νίγηρα Ζεϊνέ στην Τουρκία τον Φεβρουάριο, σηματοδοτεί άλλη μια πρόοδο για την Τουρκία σε μια περιοχή όπου οι παραδοσιακοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ βλέπουν την επιρροή τους να φθίνει.

Μετά από μια σειρά πραξικοπημάτων τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Δυτική Αφρική, χώρες όπως το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο και ο Νίγηρας ακύρωσαν αρκετές αμυντικές συμφωνίες που είχαν προηγουμένως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Έθνη και ευρωπαϊκές χώρες. Μετά το πραξικόπημα στον Νίγηρα, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους η Γαλλία απέσυρε πλήρως τις δυνάμεις της από την πρώην αποικία της εν μέσω αυξανόμενων αντι-γαλλικών αισθημάτων στην περιοχή. Η Ρωσία, η οποία επεδίωκε να εισχωρήσει στη Δυτική Αφρική, επιδείνωσε τις αντιδυτικές αντιδράσεις.

«Η Άγκυρα προφανώς βλέπει μια λαμπρή ευκαιρία να επεκτείνει την επιρροή της στο Σαχέλ, αντικαθιστώντας τη Γαλλία, τον πρώην ηγεμόνα», δήλωσε στο Al-Monitor ο Γουίλ Μπράουν, ανώτερος συνεργάτης πολιτικής του προγράμματος για την Αφρική στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).

Ο Νίγηρας, ο οποίος υπέγραψε συμφωνία αμυντικής εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία τον Ιανουάριο, ανακάλεσε μια αντιτρομοκρατική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο και απαίτησε την απόσυρση περίπου 1.000 Αμερικανών στρατιωτών και προσωπικού υποστήριξης στη χώρα. Η ακύρωση του μηχανισμού επέτρεπε στις δύο χώρες να συνεργάζονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ανάγκασε την Ουάσινγκτον να αναζητήσει νέα ερείσματα στη Δυτική Αφρική.

Η Νιαμέ έθεσε επίσης την 15η Σεπτεμβρίου ως προθεσμία για την απομάκρυνση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφος του Νίγηρα, συμπεριλαμβανομένης της βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών 201 της αμερικανικής αεροπορικής βάσης στην Αγκαντέζ, περίπου 570 μίλια βορειοανατολικά της πρωτεύουσας – μια ζωτικής σημασίας στρατιωτική βάση για τις επιχειρήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην περιοχή, καθώς η περιοχή του Σαχέλ παλεύει με μια ισλαμιστική εξέγερση. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα το Πεντάγωνο απέσυρε το προσωπικό του από την αεροπορική βάση 101 του Νίγηρα κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Νιαμέ, σύμφωνα με κοινή δήλωση των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών.

Αντίβαρο στη Ρωσία;

Η ανησυχία της Ουάσινγκτον για τα αυξανόμενα ρωσικά και κινεζικά ίχνη στο Σαχέλ προκάλεσε τον Μάρτιο μια προειδοποίηση από τον ανώτατο διοικητή του Πενταγώνου στην Αφρική. Ο στρατηγός του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ Μάικλ Λάνγκλεϊ δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα επιδιώκουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές στην Αφρική εν μέρει για να αναπτύξουν «δυνατότητες προβολής ισχύος».

Ορισμένες χώρες στις περιοχές του Μαγκρέμπ και του Σαχέλ «βρίσκονται στο σημείο καμπής για να κατακτηθούν από τη Ρωσική Ομοσπονδία» όσον αφορά την πρόσβαση και την επιρροή, πρόσθεσε. Η στρατιωτική παρουσία της Κίνας στην Αφρική περιορίζεται στη στρατιωτική της βάση στην πρωτεύουσα της Ανατολικής Αφρικής, το Τζιμπουτί, αλλά το Πεκίνο αναζητά άλλη μια στρατιωτική βάση στη Δυτική Αφρική, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διοίκησης Αφρικής των ΗΠΑ, της υπηρεσίας του Πενταγώνου που εδρεύει στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Πέρα από τη στρατιωτική της παρουσία, η Κίνα έχει τεράστιες οικονομικές επενδύσεις στο Σαχέλ, ιδίως στον τομέα της εξορυκτικής βιομηχανίας.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι στο πλαίσιο των ανταγωνιστικών συμφερόντων ισχύος και της αυξανόμενης επιρροής της Άγκυρας στο Σαχέλ και στην Αφρική ευρύτερα, η περιοχή μπορεί να χρησιμεύσει ως ζώνη συνεργασίας μεταξύ της Άγκυρας και άλλων πρωτευουσών του ΝΑΤΟ για την εξισορρόπηση της Κίνας και της Ρωσίας.

«Εξάλλου, η επέμβαση υπό ευρωπαϊκή ηγεσία απέτυχε ολοκληρωτικά και η Τουρκία είναι ένα μέλος του ΝΑΤΟ που μπορεί να έχει μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία ως μια πρωτίστως ισλαμική χώρα», δήλωσε ο Μπράουν.

Ειδικότερα, η Σελέστ Βαλάντερ- η βοηθός υπουργός Άμυνας για θέματα διεθνούς ασφάλειας, η οποία ήταν μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας που είχε συνομιλίες με τη Νιαμέ πριν από την αναμενόμενη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων – επισκέφθηκε την Άγκυρα νωρίτερα αυτό το μήνα. Η Βαλάντερ και ο Μάικλ Κάρπεντερ, ο ανώτερος διευθυντής για την Ευρώπη στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, συναντήθηκαν με Τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα «για να συζητήσουν τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και να αναπτύξουν πρόσθετους τομείς για αυξημένη συνεργασία», σύμφωνα με μια ανάγνωση από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Ο Σονέρ Καγκαπτάι, διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο Ινστιτούτο Εγγύς Ανατολής της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της αυξανόμενης ρωσικής επιρροής στην περιοχή. «Αν είναι μια επιλογή μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Κίνας, νομίζω ότι ο ιδανικός εταίρος της Ουάσινγκτον θα είναι η Τουρκία για να συνεργαστεί με το Σαχέλ», δήλωσε στο Al-Monitor.

Το αυξανόμενο αποτύπωμα της Τουρκίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ήπια ισχύ. Ο κρατικός ανθρωπιστικός οργανισμός της Τουρκίας, ο Τουρκικός Οργανισμός Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA), παρέχει υποστήριξη σε δεκάδες έργα στον Νίγηρα και σε πολλές άλλες χώρες του Σαχέλ, στους τομείς, μεταξύ άλλων, της υγείας, της εκπαίδευσης και της γεωργίας. Αλλά η αναπτυσσόμενη τουρκική αμυντική βιομηχανία παρέχει επίσης μόχλευση.

«Η Τουρκία μπορεί να προσφέρει πολλά στις κεντρικές στρατιωτικές χούντες του Σαχέλ – πράγματα που οι Ευρωπαίοι δεν αισθάνονται άνετα να δώσουν ή πράγματα που απλά δεν μπορούν να κάνουν, όπως μεγάλα έργα υποδομής», δήλωσε ο Μπράουν. «Τα Bayraktar ανοίγουν πολλές πόρτες για τον πρόεδρο Ερντογάν στη Δυτική Αφρική. Αρκετές κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να κάνουν σχεδόν τα πάντα για να αποκτήσουν ένα αξιόπιστο εξάρτημα όπως αυτό», πρόσθεσε αναφερόμενος στα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξήχθησαν στον Νίγηρα και το Μάλι.

Στο πλαίσιο της προσέγγισης της Αφρικής από τον Ερντογάν, η Τουρκία έχει αυξήσει τον αριθμό των πρεσβειών της στην ήπειρο σε 44 από 12 το 2002, όταν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία. Ο αερομεταφορέας της Τουρκίας, η Turkish Airlines, έχει απευθείας πτήσεις σε περισσότερες από 35 χώρες της ηπείρου. Ο συνολικός όγκος του εμπορίου της Τουρκίας με τις αφρικανικές χώρες ξεπέρασε τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 από περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2003, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια από τον όγκο του εμπορίου είναι με τις χώρες του Σαχέλ.

Η Σομαλία χρησίμευσε ως ακρογωνιαίος λίθος στη στρατηγική προσέγγιση της Άγκυρας σε ολόκληρη την Αφρική. Περιγράφοντας τον ρόλο που σχεδιάζει να αναλάβει η Τουρκία στον Νίγηρα, ο Φιντάν ανέφερε επίσης το παράδειγμα της Σομαλίας. Η Τουρκία θα παράσχει στρατιωτική και πληροφοριακή υποστήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων στον Νίγηρα, όπως «έχει κάνει στη Σομαλία», είπε.

Η Τουρκία, η οποία εγκαινίασε τη μεγαλύτερη στρατιωτική της βάση στο εξωτερικό στην αφρικανική χώρα το 2017, παρέχει εκπαίδευση και στρατιωτική υποστήριξη στις δυνάμεις της Σομαλίας στον αγώνα της με την Αλ Σαμπάμπ και άλλες ένοπλες ομάδες για περισσότερο από μια δεκαετία. Οι δύο χώρες υπέγραψαν νωρίτερα φέτος μια συμφωνία-πλαίσιο αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας εν μέσω παρατεταμένων εντάσεων μεταξύ της Αιθιοπίας και της Σομαλίας για μια αμφιλεγόμενη συμφωνία που υπέγραψε η Αντίς Αμπέμπα με την αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλιλάνδης. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Τουρκία θα αποστείλει ένα γεωτρύπανο στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας τους επόμενους μήνες για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Μπαϊρακτάρ.

Η Τουρκία έχει οικοδομήσει «τεράστια επιρροή και ήπια ισχύ» σε δεκάδες αφρικανικά έθνη με μουσουλμανική πλειοψηφία τα τελευταία δέκα χρόνια, δήλωσε ο Καγκαπτάι. «Πιστεύω ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει στην Ουάσινγκτον, οι τομείς συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα περιλαμβάνουν περιοχές όπως το Σαχέλ».

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments