Γεωπολιτικά

Μετά από 20 χρόνια υπάρχει πρόοδος στην προσπάθεια του Ιράκ να ενταχθεί στον ΠΟΕ;

Μετά από 20 χρόνια υπάρχει πρόοδος στην προσπάθεια του Ιράκ να ενταχθεί στον ΠΟΕ;

Πηγή Φωτογραφίας: imcp.org.mx

Το Ιράκ ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι επανέλαβε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για πρώτη φορά από το 2008, μια κίνηση που θα μπορούσε να ωφελήσει την ιρακινή οικονομία, αλλά θα χρειαστεί σημαντικός χρόνος.

Το Ιράκ υπέβαλε για πρώτη φορά αίτηση ένταξης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) το 2004, αλλά δεν σημείωσε σημαντική πρόοδο στην ένταξή του μέχρι τις πρόσφατες προσπάθειές του να ενοποιήσει τους δασμολογικούς και τελωνειακούς κανονισμούς μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της περιφέρειας του Κουρδιστάν.

Το Ιράκ ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι επανέλαβε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για πρώτη φορά από το 2008, μια κίνηση που θα μπορούσε να ωφελήσει την ιρακινή οικονομία, αλλά θα χρειαστεί σημαντικός χρόνος.

Οι ιρακινές διαπραγματευτικές ομάδες άρχισαν «προπαρασκευαστικές συναντήσεις» στην έδρα του ΠΟΕ στη Γενεύη. Στην ιρακινή αντιπροσωπεία συμμετείχαν αξιωματούχοι από υπουργεία τόσο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όσο και της αυτόνομης περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG). Μια άλλη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε αδιευκρίνιστη ημερομηνία για να επανεξεταστεί η ένταξη του Ιράκ στον ΠΟΕ, ανέφερε το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο δήλωση του υπουργείου Εμπορίου.

Ο ΠΟΕ είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που στοχεύει στην προώθηση του διεθνούς εμπορίου. Παρέχει μια πλατφόρμα για τις κυβερνήσεις να διαπραγματεύονται μεταξύ τους εμπορικούς κανόνες και διαφορές. Οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη μέλη. Ο ΠΟΕ έχει 164 μέλη, τα οποία, όπως λέει, είναι υπεύθυνα για το 98% του παγκόσμιου εμπορίου.

Το Ιράκ υπέβαλε για πρώτη φορά αίτηση ένταξης στον ΠΟΕ το 2004, ένα χρόνο μετά την εισβολή των ΗΠΑ που ανέτρεψε τον μακροχρόνιο κυβερνήτη Σαντάμ Χουσεΐν. Στη συνέχεια συστάθηκε μια «ομάδα εργασίας», αλλά έκτοτε υπήρξε μικρή πρόοδος. Η τελευταία φορά που η ομάδα συνεδρίασε επίσημα ήταν το 2008. Μια άτυπη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το 2017, σύμφωνα με τον ιστότοπο του ΠΟΕ.

Η διαδικασία έχει αποκτήσει δυναμική πρόσφατα. Τον Ιανουάριο, αντιπροσωπεία του ΠΟΕ επισκέφθηκε τη Βαγδάτη για να «κινητοποιήσει την πολιτική υποστήριξη για την επανέναρξη της διαδικασίας ένταξης του Ιράκ στον ΠΟΕ». Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Ιράκ και ηγήθηκε από τον Σακέρ μπιν Αμπντουλάχ Αλ Μόκμπελ, πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στον ΠΟΕ και επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την ένταξη του Ιράκ, ανέφερε τότε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στον ΠΟΕ είναι η συνεπής εμπορική πολιτική σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των δασμολογικών συντελεστών και των τελωνειακών διαδικασιών. Επομένως, οι διαφορές στη δασμολογική δομή μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν αποτελούσαν εμπόδιο στις προσπάθειες του Ιράκ να ενταχθεί στον ΠΟΕ.

Το Ιράκ αποφάσισε να εναρμονίσει τα δύο τελωνειακά καθεστώτα το 2019 και το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε τελικά το ενιαίο δασμολογικό πλαίσιο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ανέφερε η ομάδα των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα.

Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν διοικεί την περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ και διαθέτει σημαντικό βαθμό αυτονομίας από τη Βαγδάτη, συμπεριλαμβανομένων των δικών της δυνάμεων ασφαλείας.

Η ένταξη στον ΠΟΕ θα μπορούσε να ωφελήσει το Ιράκ. Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων του Απριλίου 2023, ο ΠΟΕ έχει «επιτύχει σε μεγάλο βαθμό» την επέκταση του ελεύθερου εμπορίου. Η αξία του διεθνούς εμπορίου σε δολάρια έχει τετραπλασιαστεί από την ίδρυση του ΠΟΕ το 1995 και οι δασμοί ανέρχονται κατά μέσο όρο μόλις στο 3%, σημειώνει το Συμβούλιο.

Υπάρχουν επίσης μειονεκτήματα του ΠΟΕ, σύμφωνα με το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων/ “Η παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο έχουν τα μειονεκτήματά τους. Αυτά περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο οικονομικής ανισότητας και απώλειας θέσεων εργασίας», σημειώνει το Συμβούλιο στην έκθεσή του.

Ο ΠΟΕ έχει επικριθεί ιδιαίτερα όσον αφορά την επιβολή κανόνων έναντι της Κίνας. “Ο ΠΟΕ δυσκολεύεται επίσης να επιτελέσει την τρίτη δουλειά του – την επιβολή των κανόνων – ιδίως έναντι της Κίνας. Από την ένταξή της στον ΠΟΕ το 2001, η Κίνα έχει περιφρονήσει τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες παρέχοντας εκτεταμένη στήριξη στις εγχώριες βιομηχανίες της και ενστερνίζοντας τεχνολογία και άλλη πνευματική ιδιοκτησία που δεν της ανήκει. Αντιμετώπισε ελάχιστες, αν όχι καθόλου, συνέπειες για τις αυτές τις ενέργειες», δήλωσε το συμβούλιο.

Η Κίνα έχει αυξανόμενη παρουσία στο Ιράκ και τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές κινεζικές επενδύσεις στο ιρακινό πετρέλαιο και τις υποδομές.

Ο ΠΟΕ λέει ότι έχει συμβάλει στη διευκόλυνση της ανακούφισης της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες με την προώθηση του εμπορίου.

«Κατά την τελευταία γενιά, οι μεταρρυθμίσεις με προσανατολισμό στην αγορά σε μέρη όπως η Ανατολική Ευρώπη, η Ινδία και η Κίνα, σε συνδυασμό με την ανοικτή παγκόσμια οικονομία που εδράζεται στο σύστημα της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT), επιτάχυναν την ανάπτυξη και το εμπόριο και βοήθησαν να βγουν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι από την ακραία φτώχεια», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών τον Σεπτέμβριο του 2023. Η GATT αναφέρεται στη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου, προκάτοχο του ΠΟΕ.

Το εμπόριο του Ιράκ κυριαρχείται από το πετρέλαιο. Το αργό πετρέλαιο αντιπροσωπεύει το 90% των εξαγωγών του Ιράκ ύψους 123 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Το Ιράκ εισήγαγε 67,1 δισεκατομμύρια δολάρια εκείνο το έτος, με τις κορυφαίες εισαγωγές να είναι το διυλισμένο πετρέλαιο, ο ραδιοτηλεοπτικός εξοπλισμός και τα αυτοκίνητα. Τα στοιχεία αυτά έδωσαν στο Ιράκ εμπορικό πλεόνασμα άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Πολυπλοκότητας.

Το Ιράκ θα μπορούσε να περιμένει πολύ για να ενταχθεί στον ΠΟΕ. Το Ανατολικό Τιμόρ εντάχθηκε στον οργανισμό τον Φεβρουάριο μετά από επτά χρόνια διαπραγματεύσεων. Οι Κομόρες εντάχθηκαν την ίδια εποχή – μια διαδικασία που διήρκεσε 17 χρόνια, ανέφερε τότε το Arabian Gulf Business Insight.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments