Γεωπολιτικά

Ο κορυφαίος CEO και ο ερευνητής δημοσιογράφος: οι ρώσοι 007 σχεδιάζουν πολύκροτες εκτελέσεις στην Ευρώπη

Ο κορυφαίος CEO και ο ερευνητής δημοσιογράφος: οι ρώσοι 007 σχεδιάζουν πολύκροτες εκτελέσεις στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Gruppenbild mit Panzern: Rheinmetall-Chef Armin Papperger (links), Bundeskanzler Olaf Scholz (SPD) und Verteidigungsminister Boris Pistorius (SPD, rechts) am Standort Unterlüß. (Foto: Philipp Schulze/dpa)

Τώρα οι αποκαλύψεις από διάφορα αμερικανικά ΜΜΕ εξηγούν τους λόγους αυτής της υπερπροστασίας: ο Παπέργκερ δεν βρίσκεται στο στόχαστρο γερμανικών εξτρεμιστικών ομάδων που αντιτίθενται στον πόλεμο και μέλη των οποίων στα τέλη Απριλίου ανέλαβαν την ευθύνη για την πυρκαγιά στην παραθαλάσσια βίλα του αλλά στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών της Μόσχας. Σύμφωνα με το CNN και τους New York Times, οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες για μια εκστρατεία αποπειρών δολοφονίας που οργανώθηκε από τους 007 του Κρεμλίνου.

Λέγεται ότι πλέον –μετά από την αποκάλυψη ότι η Ρωσία σχεδίαζε να τον δολοφονήσει– είναι ίσως ο πιο καλά φυλασσόμενος άνθρωπος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ακόμη και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρώμη, τα μέτρα για την προστασία του Αρμιν Παπέργκερ εντυπωσίασαν τους ιταλούς υπεύθυνους ασφαλείας, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο Τζανλούκα ντι Φέο της Repubblica, σημειώνοντας πως ήταν διαρκώς περικυκλωμένος από σωματοφύλακες με στρατιωτική εκπαίδευση. Ο ιταλός δημοσιογράφος έκανε λόγο για απειλή ανάλογη των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η εταιρεία που διευθύνει, η οπλοβιομηχανία Rheinmetall, η οποία έχει καταστεί πρωταγωνίστρια της πολεμικής αρωγής της Ουκρανίας από το Βερολίνο αλλά και του επανεξοπλισμού της Γερμανίας ενώπιον της ρωσικής απειλής.

Τώρα οι αποκαλύψεις από διάφορα αμερικανικά ΜΜΕ εξηγούν τους λόγους αυτής της υπερπροστασίας: ο Παπέργκερ δεν βρίσκεται στο στόχαστρο γερμανικών εξτρεμιστικών ομάδων που αντιτίθενται στον πόλεμο και μέλη των οποίων στα τέλη Απριλίου ανέλαβαν την ευθύνη για την πυρκαγιά στην παραθαλάσσια βίλα του αλλά στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών της Μόσχας. Σύμφωνα με το CNN και τους New York Times, οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες για μια εκστρατεία αποπειρών δολοφονίας που οργανώθηκε από τους 007 του Κρεμλίνου. Ο Ντι Φέο κάνει λόγο για ένα άλμα ποιότητας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες καταφεύγουν εδώ και καιρό, πλέον, σε στοχευμένες εκτελέσεις προσώπων ιδιαίτερα ενοχλητικών για τη Μόσχα. Ο στόχος είναι να απαλλαγεί το καθεστώς του Πούτιν από τον όποιον εχθρό του αλλά και να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε άλλους, εφαρμόζοντας την γνωστή τακτική του «Χτυπάς έναν για να συμμορφώσεις εκατό» που αποδίδεται στον Μάο ενώ στη συνέχεια, κατά τα αιματηρά Μολυβένια Χρόνια, υιοθετήθηκε από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες. Στα μυστικά προγράμματα των κληρονόμων της KGB, ο Παπέργκερ φέρεται να είναι ο μοναδικός επιχειρηματίας που κατονομάζεται. Η προετοιμασία για την απόπειρα δολοφονίας του βρισκόταν προφανώς σε προχωρημένο στάδιο, όταν σήμανε συναγερμός και τέθηκε υπό απόλυτη προστασία.

Η Rheinmetall παράγει μια τεράστια γκάμα οπλικών συστημάτων, από πυροβόλα και άρματα μάχης έως drones και πυρομαχικά που εξάγονται στην Ουκρανία για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης ή πωλούνται σε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, το οποίο είχε αποτέλεσμα από το ξέσπασμα του πολέμου μέχρι σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να τριπλασιαστεί. Τα σχέδια εναντίον άλλων υψηλόβαθμων στελεχών γερμανικών οπλοβιομηχανιών ήταν λιγότερο συγκεκριμένα. Ομως τον Μάιο σημειώθηκε ένα σοβαρό επεισόδιο: μια πυρκαγιά στη Diehl, η οποία κατασκευάζει μηχανισμούς πυροδότησης εκρηκτικών υλών, με τον δημοσιογράφο της La Repubblica να μας πληροφορεί πως για την κατάσβεσή της επιχείρησαν περί τους διακόσιους πυροσβέστες. Η προσοχή των ρωσικών μυστικών εστιάζεται κυρίως στη Γερμανία, η οποία κατέστη ο κύριος στρατιωτικός εταίρος της Ουκρανίας, πίσω μόνον από τις ΗΠΑ, τόσο πολύ που γίνεται ανοιχτά λόγος για μία εν εξελίξει μυστική εκστρατεία: την προηγούμενη Πέμπτη η ίδια η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε πως «η Ρωσία διεξάγει έναν υβριδικό επιθετικό πόλεμο […] είδαμε ότι υπήρξαν επιθέσεις σε εργοστάσια και αυτό υπογραμμίζει για ακόμη μία φορά ότι από κοινού, ως Ευρωπαίοι, πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας όσο καλύτερα μπορούμε και να μην είμαστε αφελείς».

Ομως η προσοχή των πρακτόρων του Κρεμλίνου στην Ευρώπη δεν στρέφεται όμως μόνο στην πολεμική βιομηχανία και τα υψηλόβαθμα στελέχη της, υπάρχουν και άλλα «ενοχλητικά» πρόσωπα από τα οποία το Κρεμλίνο θα ήθελε να απαλλαγεί οριστικά. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται σίγουρα και ο βούλγαρος ερευνητής δημοσιογράφος Κρίστο Γκρόζεφ, διάσημος για τις έρευνες στον ερευνητικό δημοσιογραφικό ιστότοπο Bellingcat, σχετικά τις επιχειρήσεις που διεξήγαγε η GRU, η υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού, για τη δολοφονία αντιφρονούντων στο εξωτερικό με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichock. Ο Γκρόζεφ ήταν επίσης ένας από κύριους τους πρωταγωνιστές του βραβευμένου ντοκιμαντέρ για την απόπειρα δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι τον Αύγουστο του 2022. Την ίδια χρονιά η Μόσχα εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του ενώ τον επόμενο χρόνο στη Βιέννη -την πόλη όπου ζούσε ο βούλγαρος δημοσιογράφος με την οικογένειά του- άγνωστοι καταδίωξαν τα παιδιά του ενώ διαπιστώθηκε επίσης ότι παρακολουθούταν το σπίτι του, από το οποίο μια μέρα εξαφανίστηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και σκληροί δίσκοι. Οι έρευνές του κατέστησαν δυνατή την ανασύνθεση της δράσης ενός πυρήνα που συνδέεται με τις μυστικές υπηρεσίες του ρωσικού στρατού. Κάπως, έτσι, ο Κρίστο Γκρόζεφ αποφάσισε να μετακομίσει στις ΗΠΑ ενώ κάθε φορά που επιστρέφει για σύντομα χρονικά διαστήματα στην Ευρώπη χαίρει προστασίας ανάλογης με εκείνης ενός πρωθυπουργού.

Ο Ντι Φέο υπενθυμίζει επίσης πως την παραμονή της 4ης Ιουλίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αύξησαν το επίπεδο συναγερμού στις αμερικανικές βάσεις ανά την Ευρώπη, αλλά τώρα αποκαλύπτεται πως οι όποιες ανησυχίες δεν σχετίζονταν με την ισλαμιστική τρομοκρατία αλλά με πιθανές επιχειρήσεις δολιοφθοράς για λογαριασμό της Μόσχας. «Δραστηριότητες που τώρα ολοένα περισσότερο θα ανατίθενται σε εγκληματικά στοιχεία ή θα καταστρώνονται από πράκτορες-προβοκάτορες που έχουν διεισδύσει σε ριζοσπαστικά κινήματα κάθε προσανατολισμού», γράφει ο Nτι Φέο, κάνοντας λόγο για «πολλά κεφάλαια μιας υπόγειας σύγκρουσης που εξακολουθεί να κλιμακώνεται, με σχέδια για επιθέσεις, παραπληροφόρηση και ελιγμούς απονομιμοποίησης σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες εξαγοράς υποστήριξης. Το νέο πρόσωπο ενός παράλληλου πολέμου χωρίς σύνορα και κανόνες», καταλήγει

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments