Γεωπολιτικά

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγορείται για βασανιστήρια στρατηγού

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγορείται για βασανιστήρια στρατηγού

Πηγή Φωτογραφίας: Turkey's new Foreign Minister Hakan Fidan stands as Turkey's President unveils the country's new ... [+]AFP

Ο Μουσταφά Ζεκί Ουγούρλου, ο οποίος βρισκόταν στην έδρα της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (NATO ACT) στις Ηνωμένες Πολιτείες τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016, έκανε σημαντικούς ισχυρισμούς σε ένα ντοκιμαντέρ που δημοσιεύθηκε στο κανάλι Alesta στο YouTube, το οποίο δημιουργήθηκε από αξιωματικούς που απολύθηκαν από τον στρατό και ζουν πλέον στο εξωτερικό.

Ένα ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε πρόσφατα, με αφορμή την όγδοη επέτειο της αμφιλεγόμενης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016, αποκαλύπτει συγκλονιστικές κατηγορίες εναντίον υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Ένας υποναύαρχος που απολύθηκε από το ναυτικό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ισχυρίζεται ότι ο τότε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος σήμερα είναι υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, βασάνισε προσωπικά έναν ύποπτο.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 πιστεύεται από πολλούς ότι ήταν μια επιχείρηση με ψεύτικη “σημαία” που σχεδιάστηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Χακάν Φιντάν και τον τότε αρχηγό του στρατού Χουλουσί Ακάρ. Ο Ερντογάν φέρεται να χρησιμοποίησε την απόπειρα πραξικοπήματος ως πρόσχημα για να εδραιώσει την εξουσία του, να εκκαθαρίσει φιλονατοϊκούς αξιωματικούς από τον στρατό και να εξαπολύσει μια διασυνοριακή στρατιωτική εισβολή στη Συρία. Κατηγόρησε τον Τούρκο μουσουλμάνο λόγιο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, για την απόπειρα και ξεκίνησε έναν πόλεμο εναντίον των οπαδών του με βάση αμφίβολες ποινικές κατηγορίες. Ο Γκιουλέν αρνήθηκε σθεναρά οποιονδήποτε ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα και η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής παρουσιάσει κανένα στοιχείο που να συνδέει τον Γκιουλέν με αυτό.

Ο Μουσταφά Ζεκί Ουγούρλου, ο οποίος βρισκόταν στην έδρα της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (NATO ACT) στις Ηνωμένες Πολιτείες τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016, έκανε σημαντικούς ισχυρισμούς σε ένα ντοκιμαντέρ που δημοσιεύθηκε στο κανάλι Alesta στο YouTube, το οποίο δημιουργήθηκε από αξιωματικούς που απολύθηκαν από τον στρατό και ζουν πλέον στο εξωτερικό.

“Φέρτε τον Χουλουσί Ακάρ και τον Χακάν Φιντάν και αφήστε τους να αντιμετωπίσουν έναν από τους πρώην συμμαθητές μου στο στρατό- μέσα σε μισή ώρα, θα καταρρίψουν όλους τους ισχυρισμούς τους σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Ακάρ και ο Φιντάν δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν σε καμία ερώτηση, επειδή δεν έχουν καμία έγκυρη απάντηση», δήλωσε ο Ουγούρλου.

Στο τέλος του ντοκιμαντέρ ο Ουγούρλου έθεσε μια ερώτηση στον Φιντάν. “Συμμετείχατε σε κάποιο από τα βασανιστήρια που υποβλήθηκαν οι στρατηγοί και οι ναύαρχοι;» ρώτησε, προσθέτοντας: “Δεν φοβάστε το μέλλον, το ότι θα βγει η αλήθεια στη φόρα;” και υπονοώντας στον Φιντάν ότι γνώριζε για τα βασανιστήρια χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητα του βασανισθέντος στρατηγού.

Τα βασανιστήρια των αξιωματικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος ήρθαν για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας σε ένα βίντεο που καταγράφηκε στο αστυνομικό τμήμα της Άγκυρας και δημοσιοποιήθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu λίγο μετά τις 15 Ιουλίου 2016.

Ξεκινώντας αργότερα το ίδιο έτος, ο βασανισμός και η απαγωγή επικριτών και αντιπάλων της κυβέρνησης εγκρίθηκε από τον Φιντάν, αφού έλαβε και την συγκατάθεση του προέδρου Ερντογάν. Μετά την έγκριση αυτή, πολλά θύματα μεταφέρθηκαν σε μέρη που διατηρούσε η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MİT, όπου υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια και κακοποίηση.

Παρά τα αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων πολυάριθμων ποινικών καταγγελιών, καταθέσεων των θυμάτων και ομολογιών από ανώτερους αξιωματούχους της MİT, η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει ξεκινήσει καμία έρευνα για τους ισχυρισμούς περί βασανιστηρίων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εισαγγελείς φάνηκε να διεξάγουν έρευνες για τους ισχυρισμούς αυτούς, για να τις εγκαταλείψουν αργότερα, επικαλούμενοι συχνά ως πρόσχημα την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν διεξαχθεί επιτόπιες επιθεωρήσεις.

Ένας από αυτά τα μέρη είχε ήδη εκτεθεί στο κοινό το 2018. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι αυτό το μέρος χρησιμοποιείται όχι μόνο για αξιωματικούς αλλά και για άτομα που απήχθησαν παράνομα από το εξωτερικό από τη MİT. Βρίσκεται σε μια προστατευόμενη περιοχή διατήρησης στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, και βρίσκεται σε μια μυστική εγκατάσταση που λειτουργεί από την ΜΙΤ. Σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το παλάτι του προέδρου Ερντογάν, ο χώρος λειτουργεί ως μυστικός κόμβος για τη μεταφορά όπλων σε τζιχαντιστικές ομάδες και ως μαύρος τόπος βασανιστηρίων.

Η εγκατάσταση είναι περίπου 230 μέτρα από τη λεωφόρο Anadolu και 600 μέτρα από τη λεωφόρο Ankara. Από το 2023 οι εικόνες του Google Maps έδειξαν ότι ο χώρος παραμένει ενεργός, με τρία αυτοκίνητα σταθμευμένα κοντά στην πύλη και ένα σημείο ελέγχου με ένα φράγμα με ανυψωτικό βραχίονα περίπου 30 μέτρα πριν από την κύρια πύλη. Η απομόνωση του χώρου εξασφαλίζει πλήρη απομόνωση από τον δημόσιο έλεγχο.

Στις αρχές του 2016 οι εγκαταστάσεις ανακαινίστηκαν υπό τον Φιντάν για να φιλοξενήσουν κελιά βασανιστηρίων για τα θύματα που απήγαγε η ΜΙΤ. Η μυστική αυτή εγκατάσταση αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ποινικής έρευνας του 2014 για το δίκτυο της Αλ Κάιντα στην Τουρκία, η οποία έδειξε ότι χρησιμοποιούνταν για την αποστολή όπλων σε τζιχαντιστικές παρατάξεις στη Συρία και το Ιράκ. Η κυβέρνηση Ερντογάν αποσιώπησε την έρευνα, προστατεύοντας τους πράκτορες της ΜΙΤ που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση όπλων.

Η χρήση της εγκατάστασης αυτής συνεχίζεται υπό τον Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος διαδέχθηκε τον Φιντάν στη θέση του διευθυντή της MİT τον Ιούνιο του 2023. Μαρτυρίες και ομολογίες ανώτερων αξιωματούχων της MİT και δικαστικά έγγραφα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της τοποθεσίας στο δασικό αγρόκτημα Atatürk (Atatürk Orman Çiftliği, AOÇ), το οποίο διαχειρίζεται το τμήμα ειδικών επιχειρήσεων της MİT, με επικεφαλής τον Κεμάλ Εσκιντάν. Το τμήμα απασχολεί μια εξειδικευμένη ομάδα ανάκρισης που είναι γνωστή για τη χρήση επεμβατικών τακτικών βασανιστηρίων.

Λεπτομέρειες για την τοποθεσία αποκάλυψαν επίσης οι ανώτεροι υπάλληλοι της MİT Ερχάν Πεκσετίν και Αϊντίν Γκιουνέ, οι οποίοι συνελήφθησαν από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) στη Σουλαϊμανίγια του Ιράκ το 2017. Ο Πεκσετίν αποκάλυψε ότι είδε τον Αϊχάν Οράν, πρώην υπάλληλο της MİT, να βασανίζεται σε ένα από τα κελιά το 2016. Ο Οράν, που απήχθη τον Νοέμβριο του 2016, παραμένει αγνοούμενος. Πριν από την εξαφάνισή του, ο Οράν άφησε μια επιστολή στη σύζυγό του στην οποία ανέφερε ότι η MİT θα ήταν υπεύθυνη εάν εξαφανιζόταν. Η έρευνα παρεμποδίστηκε από την MİT.

Σε κατάθεση στο δικαστήριο το 2019, ο πρώην υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών Βέχμπι Γκουρσάντ Ακαλίν αποκάλυψε ότι του έδειξαν βίντεο με τον Οράν και τον Μεσούτ Γκετσέρ, έναν άλλο πρώην υπάλληλο της ΜΙΤ, να υφίστανται βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κράτησής του το 2017. Ο Ακαλίν εξαναγκάστηκε να υπογράψει ομολογία υπό την απειλή σοβαρών βασανιστηρίων. Η σύζυγος του Οράν υπέβαλε πολλαπλές αναφορές και ποινικές καταγγελίες, αλλά οι τουρκικές αρχές αγνόησαν τις εκκλήσεις της και δεν διενήργησαν αποτελεσματική έρευνα. Το 2022 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αναγνώρισε την έλλειψη αποτελεσματικής έρευνας.

Ο συνταξιούχος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών Μεχμέτ Εϊμούρ επιβεβαίωσε την ύπαρξη της τοποθεσίας σε συνέντευξή του το 2021 στον ειδησεογραφικό ιστότοπο T24, παραδεχόμενος τη χρήση βασανιστηρίων από την MİT και υποστηρίζοντας ότι οι σημερινές μέθοδοι είναι πολύ πιο αυστηρές, οδηγώντας σε θανάτους και εξαφανίσεις, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης του Οράν.

Τον Ιούλιο του 2017 ένας ανώνυμος χρήστης στο Twitter, τώρα X, με το ψευδώνυμο Meçhul Kayıkçı (@kayikci06), ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι υπάλληλος της ΜΙΤ, αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τη τοποθεσία και τις πρακτικές βασανιστηρίων. Ο πληροφοριοδότης εξέφρασε μεταμέλεια για την εμπλοκή του σε απαγωγές, βασανιστήρια και μεταφορά όπλων σε τζιχαντιστές. Αποκάλυψε ότι οι αίθουσες ανάκρισης της τοποθεσίας είχαν σχεδιαστεί πολύ πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 με εντολή του Φιντάν. Οι αλλαγές στους κανονισμούς της MİT διευκόλυναν τις απαγωγές και τα βασανιστήρια και οι πράκτορες έλαβαν ασυλία από την ποινική έρευνα από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Το 2024 ο ερευνητής δημοσιογράφος Αντέμ Γιαβούζ Αρσλάν, σε ένα αρχείο που ανέβασε στο δικό του κανάλι στο YouTube, αποκάλυψε ότι ο Ερντογάν επισκεπτόταν συχνά τον χώρο βασανιστηρίων στην Άγκυρα. Ανέφερε μάλιστα μια περίπτωση κατά την οποία ο Ερντογάν και η ομάδα του, συμπεριλαμβανομένου του Φιντάν, δείπνησαν με κρέας ελαφιού που είχε ετοιμάσει σεφ του παλατιού, ενώ άτομα κρατούνταν σε κελιά από κάτω.

Πηγή: Nordic Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments