Γεωπολιτικά

Πώς οι δυτικοί “γίγαντες” της τεχνολογίας εμπλέκονται στο πόλεμο του Ισραήλ

Πώς οι δυτικοί “γίγαντες” της τεχνολογίας εμπλέκονται στο πόλεμο του Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: A Palestinian man holds a child wounded in the Israeli bombardment of the Gaza Strip in a hospital in Deir al-Balah, Thursday, July 18, 2024. (AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Η Intel είναι μόνο ένας τεχνολογικός γίγαντας του οποίου η τύχη έχει κατρακυλήσει από τότε που οι Παλαιστίνιοι μαχητές παραβίασαν τα τείχη του στρατοπέδου συγκέντρωσης της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η Hewlett Packard, η Motorola και άλλοι δυτικοί τεχνολογικοί όμιλοι έχουν εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στην παροχή της τεχνολογικής υποδομής που υποστηρίζει το ισραηλινό απαρτχάιντ και την αποικιοκρατία των εποίκων. Με αυτόν τον τρόπο επωφελούνται από την καταπίεση των Παλαιστινίων.

Στις 10 Ιουλίου, η εβραϊκή εφημερίδα Maariv ανέφερε ότι 46.000 ισραηλινές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα και των καταστροφικών επιπτώσεών του στην οικονομία. Το μέσο αναφέρθηκε στο Ισραήλ ως «χώρα υπό κατάρρευση».

Οι τακτικοί αναγνώστες του The Cradle θα γνωρίζουν καλά την κλίμακα της οικονομικής κατάρρευσης του κράτους κατοχής από τότε που ξεκίνησε η γενοκτονία της Γάζας. Ωστόσο, η επίδρασή της στην κατακόρυφη πτώση του κάποτε ακμάζοντος τεχνολογικού τομέα του Τελ Αβίβ παραμένει υποβαθμισμένη.

Η Intel είναι μόνο ένας τεχνολογικός γίγαντας του οποίου η τύχη έχει κατρακυλήσει από τότε που οι Παλαιστίνιοι μαχητές παραβίασαν τα τείχη του στρατοπέδου συγκέντρωσης της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Την ίδια μοίρα έχουν υποστεί και πολλές τεχνολογικές εταιρείες που απευθύνονται στους καταναλωτές και επωφελούνται από την παράνομη επέκταση των σιωνιστικών οικισμών, οι οποίοι παρέχουν επίσης υποδομές και πόρους που χρησιμοποιούνται για την καταπίεση των Παλαιστινίων και την επιβολή του απαρτχάιντ του Τελ Αβίβ.

Αυτή την εβδομάδα, το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) αποφάσισε ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομη και θα πρέπει να τερματιστεί «το συντομότερο δυνατό». Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο άνοιξε την πόρτα για «αποζημιώσεις» για κάθε παράνομη ενέργεια που πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ και άλλες οντότητες από το 1967.

Πολλαπλές δυτικές εταιρείες τεχνολογίας που απευθύνονται στους καταναλωτές και οι οποίες όχι μόνο επωφελούνται από την παράνομη επέκταση των εβραϊκών οικισμών, αλλά παρέχουν ενεργά βασικές υποδομές και πόρους που χρησιμοποιούνται για την καταπίεση των Παλαιστινίων και την επιβολή του απαρτχάιντ του Τελ Αβίβ, θα μπορούσαν τώρα να υποβληθούν σε αγωγές.

Η απόφαση-ορόσημο του Διεθνούς Δικαστηρίου σημαίνει ότι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων αυτών των εταιρειών τεχνολογίας στα κατεχόμενα εδάφη είναι θνησιγενής – από το φόβο των νομικών επιπτώσεων, αν μη τι άλλο.

Όπως είναι φυσικό, δεδομένου ότι η Γερμανία βρίσκεται σήμερα στο εδώλιο του ΔΔΔ για την υποστήριξη και τη διευκόλυνση της γενοκτονίας στη Γάζα, ο τεχνολογικός όμιλος Siemens με έδρα το Μόναχο είναι μεταξύ των ενόχων.

Η εταιρεία «επικεντρώνεται στην αυτοματοποίηση και την ψηφιοποίηση στις βιομηχανίες παραγωγής, στις ευφυείς υποδομές για κτίρια και στα κατανεμημένα ενεργειακά συστήματα, στις λύσεις έξυπνης κινητικότητας για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, καθώς και στην ιατρική τεχνολογία και τις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας». Τα προϊόντα της είναι άφθονα σε όλο το κράτος κατοχής και τους παράνομους οικισμούς του.

Συστήματα ελέγχου της κυκλοφορίας και φωτεινοί σηματοδότες που παράγονται από τη Siemens βρίσκονται σε περιοχές της Δυτικής Όχθης όπου απαγορεύεται στους Παλαιστίνιους κατοίκους να ταξιδεύουν. Το 2014, η ισραηλινή υποδιαίρεση της εταιρείας RS Industries κέρδισε έναν διαγωνισμό για την παροχή συστημάτων ελέγχου της κυκλοφορίας σε όλο το Δήμο της Ιερουσαλήμ επίσης – η Ανατολική Ιερουσαλήμ, που έχει οριστεί ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους, κατελήφθη το 1967 και εμπίπτει στην εντολή του ΔΣΕ.

Αλλού, η Siemens παρέχει τα βαγόνια του μοντέλου DDEMU για το γρήγορο τρένο του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ και, το 2018, ανέλαβε σύμβαση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τους Ισραηλινούς Σιδηροδρόμους που ανήκουν στην οντότητα για την προμήθεια 330 ηλεκτρικών βαγονιών στο πλαίσιο του έργου ηλεκτροκίνησης του Ισραήλ, το οποίο περιλαμβάνει το γρήγορο τρένο Τελ Αβίβ – Ιερουσαλήμ (Α1).

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο έργο που διέρχεται από δύο περιοχές της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης ιδιωτικής ιδιοκτησίας, κατεχόμενης παλαιστινιακής γης, και προορίζεται για αποκλειστική χρήση από Ισραηλινούς Εβραίους.

Η οργάνωση Don’t Buy Into Occupation (DBIO) δηλώνει: «Δεν αγοράζουμε την κατοχή. Οι δραστηριότητες της Siemens προκαλούν ανησυχία, καθώς συνδέονται με την παροχή υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που υποστηρίζουν τη συντήρηση και την ύπαρξη εποικισμών».

Ωστόσο, οι δραστηριότητες της εταιρείας επεκτείνονται πολύ περισσότερο. Μέσω του ισραηλινού αντιπροσώπου της, Orad Group, η εταιρεία παρέχει εξοπλισμό και τεχνολογία στην περιβόητη Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών (IPS).

Το 2004, ο Όμιλος Orad παρείχε ένα σύστημα περιμετρικής ασφάλειας βασισμένο στην τεχνολογία της Siemens στη φυλακή Gilboa – ένα κέντρο κράτησης που προορίζεται ειδικά για Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους. Η Siemens προμηθεύει επίσης την IPS με ένα εξελιγμένο σύστημα ανίχνευσης και κατάσβεσης πυρκαγιάς.

Σύνδεση οικισμών

Η αμερικανική μάρκα Motorola είναι ευρέως αναγνωρισμένη για τις καινοτόμες συσκευές smartphone της. Ωστόσο, η DBIO έχει τεκμηριώσει σχολαστικά τη συμμετοχή του τμήματος της Motorola στο Τελ Αβίβ στην επέκταση των οικισμών κατά την τελευταία δεκαετία.

Ο τεχνολογικός “γίγαντας” έχει συνεργαστεί στενά με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, το Υπουργείο Άμυνας και τα συμβούλια σιωνιστικών οικισμών σε όλα τα παράνομα κατεχόμενα εδάφη. Κορυφαίο παράδειγμα αυτής της συνεργασίας είναι το σύστημα παρακολούθησης «MotoEagle», το οποίο σχεδιάστηκε για να παρακολουθεί τους εποίκους σε οικειοποιημένες εκτάσεις, να λειτουργεί εντός των στρατιωτικών βάσεων της κατοχής και να επιβλέπει το διαχωριστικό τείχος του στρατοπέδου συγκέντρωσης της Γάζας.

Ειδικότερα, σταθμοί ραντάρ που παράγονται από τη Motorola έχουν εγκατασταθεί σε παράνομα οικειοποιημένες ιδιωτικές παλαιστινιακές εκτάσεις, περιορίζοντας την κίνηση των Παλαιστινίων σε αυτές τις περιοχές. Επιπλέον, η Motorola προμηθεύει το σύστημα Zramim του Υπουργείου Άμυνας, μια λειτουργία έξυπνων καρτών που χρησιμοποιείται στα ισραηλινά σημεία ελέγχου για την παρακολούθηση της μεταφοράς εμπορευμάτων.

Παλαιστίνιοι οδηγοί, έμποροι και εταιρείες μεταφορών υποχρεώνονται να καταχωρούν τα προσωπικά τους στοιχεία σε αυτό το σύστημα, επιτρέποντας στο Τελ Αβίβ να παρακολουθεί σχολαστικά όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου.

Η εταιρεία είναι επίσης προτιμώμενος ανάδοχος για τα συστήματα εσωτερικής ασφάλειας σε πολυάριθμους οικισμούς της κατοχής. Το περιφερειακό συμβούλιο της Κοιλάδας του Ιορδάνη, που περιλαμβάνει περισσότερους από 20 οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, χρησιμοποιεί πολλαπλά προϊόντα της Motorola, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων διοίκησης και ελέγχου και των καμερών παρακολούθησης. Επιπλέον, η Αρχή Πληθυσμού και Μετανάστευσης στον οικισμό Μπεϊτάρ Ιλίτ χρησιμοποιεί τη Motorola για τις ανάγκες ασφαλείας της.

Το 2022, η Motorola Solutions εξασφάλισε σύμβαση για την παροχή καμερών ασφαλείας και πόρων ελέγχου εισόδου για το σύνολο της Πράσινης Γραμμής του ελαφρού σιδηροδρόμου της Ιερουσαλήμ (JLR). Η διαδρομή αυτή συνδέει τον οικισμό Γκίλο στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ με το κέντρο της πόλης και τους οικισμούς Ramat Eshkol, Ma’alot Dafna και French Hill, διευκολύνοντας τη συνδεσιμότητα μεταξύ των θύλακων των εποίκων και υποστηρίζοντας τη μετακίνηση των εποίκων. Κατά συνέπεια, η Motorola έχει καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων του ΟΗΕ για τις εταιρείες που επωφελούνται από την παράνομη επέκταση των οικισμών.

Ενίσχυση του απαρτχάιντ

Η Hewlett Packard Enterprises (HPE), η οποία αποσχίστηκε από την εταιρεία παροχής προσωπικών υπολογιστών και εκτυπωτών Hewlett Packard το 2015, είναι μία από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες των ΗΠΑ. Ωστόσο, είναι λιγότερο γνωστό ότι η HPE προμηθεύει και διαχειρίζεται μεγάλο μέρος της τεχνολογικής υποδομής που στηρίζει το απαρτχάιντ του κράτους κατοχής και την αποικιοκρατία των εποίκων.

Για παράδειγμα, η HPE παρέχει διακομιστές «Itanium» και υπηρεσίες συντήρησης στην Αρχή Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Τελ Αβίβ. Αυτή μηχανογραφεί το σύστημα ελέγχου του Ισραήλ, ενώ αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών για όλους τους Παλαιστίνιους με ισραηλινή υπηκοότητα και τους μη υπηκόους Παλαιστίνιους κατοίκους της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η HPE συνάπτει απευθείας συμβάσεις με τους δήμους των παράνομων εποίκων Modi’in Ilit και Ariel, δύο από τους μεγαλύτερους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, παρέχοντάς τους μια σειρά από υπηρεσίες. Επιπλέον, η HPE συντηρεί το κεντρικό σύστημα διακομιστών για την Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών (IPS), τοποθετώντας την εταιρεία στον πυρήνα της χρήσης μαζικής φυλάκισης από το Τελ Αβίβ για την καταστολή της παλαιστινιακής αντίστασης. Μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1994 υπογράμμισε αυτό το γεγονός σημειώνοντας: «Η απόσπαση ομολογιών υπό εξαναγκασμό και η αποδοχή αυτών των ομολογιών ως αποδεικτικών στοιχείων από τα στρατιωτικά δικαστήρια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος στρατιωτικής δικαιοσύνης του Ισραήλ».

Επιπλέον, η HPE είναι ο κύριος προμηθευτής του συστήματος Basel, ενός αυτοματοποιημένου βιομετρικού συστήματος ελέγχου πρόσβασης που χρησιμοποιείται στα ισραηλινά σημεία ελέγχου και στο τείχος απαρτχάιντ της Γάζας. Οι ταυτότητες που διανέμονται στο πλαίσιο της Βασιλείας είναι αναπόσπαστο μέρος των συστηματικών διακρίσεων εις βάρος των Παλαιστινίων.

Τα σημεία ελέγχου, εκ του σχεδιασμού τους, διαχωρίζουν και κατακερματίζουν τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τους κατοίκους τους, χωρίζοντας τους εργαζόμενους από τους χώρους εργασίας τους, τους μαθητές από τα σχολεία τους και τις οικογένειες μεταξύ τους μέσω ηλεκτροφόρων φράχτων, παρατηρητηρίων και τσιμεντένιων φραγμών.

Ηλεκτρονική αντι-ιντιφάντα

Το σύστημα αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κατάστασης πολιορκίας υπό την οποία ζουν οι Παλαιστίνιοι εδώ και δεκαετίες, η οποία έχει ενταθεί σημαντικά με τη σφράγιση της Γάζας και της Δυτικής Όχθης. Το ισραηλινό ναυτικό, ένας άλλος πελάτης της HPE, βασίζεται στις υποδομές και τις υπηρεσίες υποστήριξης πληροφορικής της εταιρείας. Η πολιορκία περιορίζει σημαντικά τη μετακίνηση αγαθών και ανθρώπων προς και από τα παλαιστινιακά εδάφη, στοχεύοντας ρητά στη συντριβή της παλαιστινιακής αντίστασης.

Το 2006, ο Ντοβ Βάισγκλας, σύμβουλος του τότε Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Όλμερτ, εξήγησε: «Η ιδέα είναι να βάλουμε τους Παλαιστίνιους σε δίαιτα, αλλά όχι να τους κάνουμε να πεθάνουν από την πείνα». Ήλπιζαν ότι η πείνα μέσω της περιορισμένης θερμιδικής πρόσληψης θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους Παλαιστίνιους να απορρίψουν τη Χαμάς ή τουλάχιστον να αναγκάσουν τους μαχητές της να μετριάσουν τις αντιστασιακές τους προσπάθειες. Η πείνα των Παλαιστινίων απλώς ενίσχυσε την υποστήριξή τους προς τη Χαμάς και τη λαχτάρα τους για ελευθερία από την ισραηλινή κατοχή.

Το κράτος κατοχής απέτυχε να συντρίψει την παλαιστινιακή αντίσταση μέσω της επιχείρησης «Σιδερένια Σπαθιά», μια προσπάθεια τόσο καταστροφική που ακόμη και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης την χαρακτήρισαν «ολοκληρωτική ήττα».

Μετά τα επιτυχημένα αντίποινα του Ιράν στις 14 Απριλίου κατά του Ισραήλ, η βασιλεία της ατιμωρησίας του Τελ Αβίβ φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της, γεγονός που είχε καθυστερήσει από καιρό. Είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι μεγάλες δυτικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η HPE, που διευκόλυνε την καταπίεση των Παλαιστινίων, να αντιμετωπίσουν συνέπειες για τη συνενοχή τους.

Πηγή: The Cradle

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments