Διεθνή

ΗΠΑ: Το νέο τοπίο μετά την παραίτηση Μπάιντεν

ΗΠΑ: Το νέο τοπίο μετά την παραίτηση Μπάιντεν

Πηγή Φωτογραφίας: Vanity Fair

Μία αδυσώπητη μάχη με το χρόνο έχουν μπροστά τους οι Δημοκρατικοί για να ανακόψουν μία δεύτερη προεδρία Τραμπ.

Προς όφελος του Δημοκρατικού Κόμματος και της χώρας ο Τζο Μπάιντεν κάνει ένα προσωπικά και πολιτικά οδυνηρό, αλλά επιτακτικό βήμα πίσω, παραδίδοντας τη σκυτάλη της προεδρικής κούρσας για την κάλπη της 5ης Νοεμβρίου στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Μία αδυσώπητη μάχη με το χρόνο έχουν μπροστά τους οι Δημοκρατικοί για να ανακόψουν μία δεύτερη προεδρία Τραμπ -εάν ανακόπτεται-, και η τεράστια πρόκληση τη στιγμή αυτή είναι να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή ενότητα καθ’ οδόν προς το Συνέδριο του Αυγούστου στο Σικάγο.

Η παραίτηση ήταν η μοναδική επιλογή μετά την καταστροφική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο πρόσφατο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η εσωκομματική πίεση και η δημοσιότητα της παραίτησης έθεσαν τους Δημοκρατικούς σε δύσκολη θέση, φοβούμενους μήπως χάσουν τη Γερουσία και την εξουσία στα χέρια του Τραμπ.

Πολιτικοί σχολιαστές στις Ηνωμένες Πολιτείες παρομοίαζαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην εκστρατεία των Δημοκρατικών με ένα αυτοκίνητο που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το γκρεμό. Αν αποφασίσεις να πηδήξεις εν κινήσει, υπάρχει κίνδυνος, αλλά αν δεν τολμήσεις, θα καταλήξεις σίγουρα στο γκρεμό. Η έξοδος του Μπάιντεν μπορεί να ήρθε αργά για τους Δημοκρατικούς, αλλά η στάση του στην καμπή των εκλογών θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πώς θα κινηθούν στο μέλλον και ποια μηνύματα θα εκπέμψουν. Αυτή είναι μια υπαρξιακή μάχη για τη Δημοκρατία και ο Μπάιντεν φαίνεται να την υπηρετεί παραιτούμενος των πιέσεων και αναγνωρίζοντας το αρνητικό κλίμα στο κόμμα του.

Ο Τζο Μπάιντεν ως ήταν αναμενόμενο στήριξε την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ως διάδοχό του για το δημοκρατικό χρίσμα, και αυτή είναι μία κίνηση προς διασφάλιση ενότητας και αποφυγής χαοτικών καταστάσεων. Με τη στήριξη Μπάιντεν, η Χάρις «κληρονομεί» αυτόματα και τους μεγάλους πόρους που έχει συγκεντρώσει η προεκλογική καμπάνια του, και το γεγονός αυτό από μόνο αναμένεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά για υποψήφιους άλλους «μνηστήρες». Την εκστρατεία του καλείται τώρα να αναπροσαρμόσει και το επιτελείο Τραμπ, το οποίο ήδη έριχνε στην «πυρά» την Κάμαλα Χάρις, επιρρίπτοντάς της μεταξύ άλλων ψευδών την ευθύνη για το «χάος» στα σύνορα, μολονότι δεν είχε την απόλυτη σχετική αρμοδιότητα.

Μετά από δεκαετίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφασίζει να μην επαναδιεκδικήσει τη θέση του, μια κίνηση που θυμίζει την απόφαση του προέδρου Λίντον Τζόνσον το 1968. Ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να μιλήσει στους Αμερικανούς σύντομα, ενώ θα επιδιώξει να ενισχύσει την ενότητα του κόμματός του γύρω από την Χάρις. Ο ρόλος του Μπάιντεν δεν σταματά ακόμη.

Το γεγονός ότι η Χάρις φέρει τη στήριξη Μπάιντεν δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα λάβει το χρίσμα, ούτε ότι αυτό το σενάριο είναι το μοναδικό για το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα -αν και οποιοδήποτε άλλο θα οδηγούσε πιθανότατα σε δύσκολες έως χαοτικές καταστάσεις. Αυτή τη στιγμή ο Μπάιντεν έχει τη στήριξη 3.894 από τους περίπου 4.000 αντιπροσώπους. Αν οι Δημοκρατικοί δεν καταφέρουν να συσπειρωθούν γύρω από την Χάρις, τότε το κόμμα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ένα ανοιχτό Συνέδριο (κάτι που δεν έχει συμβεί από το 1968), όπου αναμένεται να ξεσπάσει σκληρή διαμάχη μεταξύ των υποψηφίων και νικητής θα αναδειχθεί εκείνος που θα κερδίσει την πλειοψηφία των αντιπροσώπων.

Για να αποφευχθεί μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη, υπάρχει η πρόταση για ένα μίνι-προκριματικό στις αρχές Αυγούστου, προκειμένου να αξιολογηθούν πρόσωπα και ποσοστά πριν το Συνέδριο. Αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία ενότητας καθώς πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών του Νοεμβρίου.

Η επιλογή του υποψηφίου για τη θέση του αντιπροέδρου, όπως η Κάμαλα Χάρις, έχει μεγάλη σημασία. Μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί ονόματα όπως η Γκρέτσεν Γουίτμερ, η Τζος Σαπίρο και ο Μαρκ Κέλι, αλλά αυτές είναι ακόμα υποθέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments