Διεθνή

Πώς μοιράζεται η τράπουλα της Κομισιόν

Πώς μοιράζεται η τράπουλα της Κομισιόν

Πηγή Φωτογραφίας: Le Monde

Το δύσκολο παζλ της νέας ομάδας επιτρόπων και της διανομής των χαρτοφυλακίων καλείται τώρα να λύσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την άνετη επανεκλογή της στην προεδρία της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη στο Στρασβούργο.

Το δύσκολο παζλ της νέας ομάδας επιτρόπων και της διανομής των χαρτοφυλακίων καλείται τώρα να λύσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την άνετη επανεκλογή της στην προεδρία της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη στο Στρασβούργο.

Το πρόγραμμα που παρουσίασε η πρόεδρος ενώπιον των 720 ευρωβουλευτών βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Πρώτον, στην ανταγωνιστικότητα, προκειμένου να μην παραμείνει η Ευρώπη «ουραγός» των αντιπάλων της ΗΠΑ και Κίνας. Δεύτερον, στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητάς της, ιδιαίτερα ενόψει της πιθανής επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Και τρίτον, στη διάσωση της πράσινης μετάβασης με ένα νέο σύμφωνο καθαρής βιομηχανίας. Αρκετή συζήτηση έγινε στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου για τα τρία νέα χαρτοφυλάκια που εισηγήθηκε: της άμυνας, της αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος και της Μεσογείου, με αρκετούς να θεωρούν ότι το τελευταίο «κουμπώνει» είτε για την Ιταλία είτε για την Ελλάδα.

Η ίδια γνωστοποίησε ότι πλέον θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να της παρουσιάσουν τους υποψηφίους επιτρόπους τους. Τόνισε μάλιστα ότι –όπως και την προηγούμενη φορά– θα ζητήσει να καταθέσουν δύο ονόματα, ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Με δεδομένο ότι –όπως είπε– θέλει να ξεκινήσει τη διαδικασία των συνεντεύξεων με τους υποψηφίους στα μέσα Αυγούστου, επί της ουσίας έδωσε «πάσα» στους «27» τις επόμενες μέρες να καταθέσουν επισήμως ονόματα, αλλά και το ενδιαφέρον τους για συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια. Πρόκειται πάντως για μια δύσκολη «εξίσωση», καθώς θα πρέπει να λάβει υπόψη της την εξισορρόπηση φύλων, γεωγραφίας και δύναμης των πολιτικών κομμάτων.

Ανεπισήμως βεβαίως το «παζάρι» έχει ήδη ξεκινήσει, απ’ όταν διεξάγονταν οι συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων για το «μοίρασμα» των θέσεων των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων. Προκειμένου να κατευνάσουν την οργή της Τζόρτζια Μελόνι για τον –κατά την ίδια άδικο– αποκλεισμό της από τις συνομιλίες για τα θεσμικά πρόσωπα της Ε.Ε., έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να της δοθεί αυτό που ζητούσε, χαρτοφυλάκιο σχετικό με οικονομία ή και ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Πολιτικά ανεξήγητη είναι και για τους Ιταλούς ανταποκριτές στις Βρυξέλλες η στάση της. Ωστόσο, υπενθύμιζαν ότι και το 2019 η κυβέρνηση Τζουζέπε Κόντε καταψήφισε τη Φον ντερ Λάιεν και η Ιταλία έλαβε τελικά το σημαντικό χαρτοφυλάκιο της οικονομίας. «Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί», ανέφεραν. Και η Γαλλία με βαριά «βιομηχανία» αναμένεται να διεκδικήσει τα ίδια περίπου χαρτοφυλάκια, με αρκετούς να θεωρούν ότι ίσως λάβει τη θέση επιτρόπου Αμυνας. Οχι τυχαία, η Φον ντερ Λάιεν επέλεξε να μιλήσει στα γαλλικά την Πέμπτη, όταν αναφερόταν στο σχέδιό της για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.

Στο επικείμενο «παζάρι» η πρόεδρος θα πρέπει να συνυπολογίσει το ποιους και γιατί θα ικανοποιήσει, καθώς οι περισσότεροι θα διεκδικήσουν και αντιπροεδρίες στο κολέγιό της, ενώ κάποιοι έχουν ήδη εκφράσει συγκεκριμένο ενδιαφέρον, όπως η Ισπανία για το πράσινο χαρτοφυλάκιο, αλλά και χώρες της Βαλτικής για εκείνο της διεύρυνσης.

Η ίδια περιέγραψε μια βασική προϋπόθεση για τους υποψήφιους επιτρόπους της. «Θέλω να επιλέξω τους καλύτερα προετοιμασμένους», τόνισε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η τελική έγκρισή τους θα γίνει έπειτα από σχετική ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments