Διεθνή

Χριστοδουλίδης: «Δεν χαρίζουμε σπιθαμή κατεχόμενης γης»

Χριστοδουλίδης: «Δεν χαρίζουμε σπιθαμή κατεχόμενης γης»

Πηγή Φωτογραφίας: Cyprus Mail

Οι επιθετικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο όσον αφορά στο Κυπριακό όσο και εναντίον του Έλληνα υπουργού Άμυνας φανερώνουν την αδυναμία της Τουρκίας να κάνει δεκτές τις απαράδεκτες θέσεις της, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι η μόνη λύση στο Κυπριακό είναι εκείνη των δύο κρατών αντικατοπτρίζουν την αδυναμία της χώρας του να περάσει τις απαράδεκτες θέσεις της Άγκυρας σε διεθνές επίπεδο και όχι μόνο, δήλωσε την Δευτέρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Ό,τι κι αν πει ο κ. Ερντογάν, πενήντα χρόνια μετά, η Τουρκία συνεχίζει να είναι, στη βάση της διεθνούς κοινότητας, όχι της δικής μας εκτίμησης, ο κατέχων παράνομα το 37% του εδάφους ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος απέδωσε τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του «προφανώς σε εσωτερικούς λόγους».

«Δεν υπάρχει για εμάς, αλλά ούτε και για την διεθνή κοινότητα, οποιαδήποτε άλλη βάση λύσης σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού. Από εκεί και πέρα δεν θα κάνω τη χώρα στον κ. Ερντογάν ή στον όποιο κύριο Ερντογάν, ο οποίος μέσα από τέτοιες δηλώσεις προσπαθεί να εξισώσει τις δικές τους ευθύνες με τη δική μας. Επαναλαμβάνω ότι είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή κι εμείς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης και συνέχισε: «Ξέρω τις θέσεις, ξέρω τις προσεγγίσεις, αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι εν έτει 2024 τέτοιου είδους δημόσιες απειλές είναι ένδειξη αδυναμίας».

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του περί τολμηρών αποφάσεων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι μιλούσε για «τολμηρές αποφάσεις που αντανακλούν την ετοιμότητά μου, όχι σε λόγια, αλλά σε πράξεις, να κάνω ό,τι είναι δυνατό για να επανενώσω τούτο τον τόπο. Κι αν θέλουμε να τιμήσουμε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για να υπάρχουμε εμείς σήμερα, θα πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε τον τόπο. Δεν χαρίζουμε σπιθαμή κατεχόμενης γης ούτε στον κ. Ερντογάν ούτε σε κανένα άλλον».

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την επίθεση Ερντογάν κατά του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, ο Κύπριος πρόεδρος επεσήμανε πως δεν μπορεί μεν να γνωρίζει τις προθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο επανέλαβε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις συνιστούν ένδειξη αδυναμίας. «Εξάλλου, είδαμε και στην πράξη τις απεγνωσμένες προσπάθειες του κ. Ερντογάν, για παράδειγμα, ότι, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία παρουσίασε και στην συνέχεια υλοποίησε τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς την Γάζα (…) , να το αποτρέψει, αλλά δεν τα κατάφερε. Όπως και πολλές άλλες πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκραατίας», συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας στην συνέχεια ότι δεν τίθεται θέμα διεξαγωγής τετραμερούς.

Με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Χριστοδουλίδης περί θετικών μηνυμάτων που εστάλησαν από την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο προς τους τουρκοκύπριους όσο και προς την Τουρκία, άρα και τυχόν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι έχει «πολλές σκέψεις και στα θέματα της ουσίας των διαπραγματεύσεων και σε ΜΟΕ, τις οποίες έχω επεξεργαστεί και θα κινηθώ αναλόγως των εξελίξεων».

«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις θέσεις μας, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, δεν μεμψιμοιρούμε, είμαστε έτοιμοι και, αν υπάρξει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, είμαι σίγουρος ότι μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις», προσέθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments