5ος τραπεζικός πυλώνας: Οι αριθμοί διαψεύδουν την κριτική
Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI
Στρεβλή εικόνα, που απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα και δημιουργεί εσφαλμένα συμπεράσματα, δημιουργεί η πρόσφατη δημόσια κριτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα της εξυγίανσης της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας και της δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα.
Και μάλιστα μια κριτική που έρχεται των ώρα που οι τράπεζες σώθηκαν, ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρχε σιγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα κεφάλαια που έβαζε το ΤΧΣ στην Αττικής, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, για να καλύψει τις μεγάλες ζημιές της τράπεζας λόγω των γνωστών γεγονότων (Καλογρίτσας και άλλων πολλών).
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, η σύγκριση της στήριξης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Attica Bank, στην οποία είχε προχωρήσει στο παρελθόν, με τη σημερινή αναπτυξιακή συμφωνία ΤΧΣ – Thrivest για τη σωτηρία, ουσιαστικά, των δύο τραπεζών, είναι έωλη διότι ο συσχετισμός των παλιών, εξανεμισμένων διασωστικών κεφαλαίων του Ταμείου δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με αυτή τη νέα δεσμευτική επένδυση, που προχωρεί εξ ολοκλήρου σε νέα και υγιή βάση.
Μία, επένδυση, που μάλιστα, όπως αναφέρουν, προστατεύει τις δύο τράπεζες και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας από το «κούρεμα» των καταθέσεων (που ήταν η μόνη εναλλακτική για τις Attica Bank και Παγκρήτια αντί της συμφωνίας αυτής) και υπόσχεται επιτέλους θετικές αποδόσεις για το δημόσιο και το ΤΧΣ. Μάλιστα η συμφωνία χαρακτηρίζεται από χειρότερους όρους για τους ιδιώτες επενδυτές του εγχειρήματος, σε σχέση με τους υπόλοιπους ιδιώτες που είχαν εισέλθει στις συστημικές τράπεζες από το 2021 έως σήμερα, οι οποίες αποτελούν και το πραγματικό και μόνο μέτρο σύγκρισης στην προσπάθεια σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος της χώρας.
Συγκεκριμένα, η Thrivest είχε δηλώσει στο ΤΧΣ τη δέσμευσή της να επενδύσει για την απόκτηση του 50%+1 μετοχή της νέας τράπεζας με μια αποτίμηση παρόμοια με εκείνη των συστημικών τραπεζών, δηλαδή βάσει Λόγου Επένδυσης / Ίδιων Κεφαλαίων (PBV) ίσου με 0.80x. Σημειωτέον ότι το ΤΧΣ πούλησε μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και Μαρτίου 2024 μερίδια από τις συστημικές τράπεζες σε αποτιμήσεις PBV μεταξύ 0,52x και 0,92x. Ωστόσο, προκειμένου το εγχείρημα να προχωρήσει γρήγορα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος για τις δύο τράπεζες, η Thrivest συμφώνησε τελικά να αυξήσει την επένδυση για τον 5ο πυλώνα στο επίπεδο του Λόγου Επένδυσης / Ιδίων Κεφαλαίων 1,09x. Δηλαδή με δυσμενέστερους όρους σε σχέση με τις προηγούμενες εισόδους ιδιωτών επενδυτών στις συστημικές τράπεζες της χώρας, οι οποίες, μάλιστα, δεν αντιμετώπιζαν κανέναν συστημικό κίνδυνο (αντίθετα προσέλκυσαν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο), σε αντίθεση με τις Attica Bank και Παγκρήτια, που ενδεικτικά χρειάζονται άνω των 150 εκ. ευρώ περίπου, τα επόμενα χρόνια μόνο για τη λειτουργική τους ενοποίηση.
Έτσι, όπως καταλήγουν οι ίδιες τραπεζικές πηγές, η ασκούμενη κριτική είναι άδικη, διότι ούτε λαμβάνει υπόψη το παρελθόν, ούτε την κατ’ αναλογία μεγαλύτερη επένδυση των ιδιωτών επενδυτών στον 5ο πυλώνα, ούτε φυσικά το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων και αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, που θα ήταν πιθανότατα μονόδρομος, εάν δεν είχε επιτευχθεί η πρόσφατη συμφωνία ΤΧΣ – Thrivest. Και υπενθυμίζουν εμφατικά ότι ουδέποτε στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί οποιοσδήποτε άλλος επενδυτής να εμπλακεί στο εγχείρημα αυτό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας