Τηλεϊατρική: Θεσμοθετείται η εξ αποστάσεως εξέταση ασθενών και η συνταγογράφηση
Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com
Την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες προωθεί το Υπουργείο Υγείας, θεσμοθετώντας την περαιτέρω επέκταση της τηλεϊατρική και δίνοντας μια νέα διάσταση στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να δώσει λύσεις σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται πολλά κενά λόγω ελλείψεων γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων.
Ειδικότερα στο Σχέδιο Νόμου «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» περιλαμβάνεται σχετικό άρθρο που προωθεί τη συγκεκριμένη διαδικασία. Πρόκειται για το Άρθρο 66 «Δυνατότητα διενέργειας ιατρικών πράξεων και εξέτασης ασθενούς με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 1 και παρ. 3 άρθρου 5 ν. 3418/2005».
Το άρθρο αναφέρει συγκεκριμένα:
1. Στην παρ. 3 του άρθρου 1 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (ν. 3418/2005, Α’ 287), περί εννοιών, ορισμών και πεδίου εφαρμογής του εν λόγω νόμου, προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής: «3. Στην έννοια της ιατρικής πράξης περιλαμβάνονται και η συνταγογράφηση, η εντολή για διενέργεια πάσης φύσεως παρακλινικών εξετάσεων, η έκδοση ιατρικών πΙστοποιητικών και βεβαιώσεων και η γενική συμβουλευτική υποστήριξη του ασθενή. Η διενέργεια των ανωτέρω δύναται να γίνεται και εξ αποστάσεως, μέσω συστήματος τηλεϊατρικής, με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών.».
2. Στην παρ. 3 του άρθρου 5 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, περί ιατρικών πιστοποιητικών και ιατρικών γνωματεύσεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο μετά τη λέξη «πιστοποιητικά» διαγράφεται η λέξη «και» και προστίθενται οι λέξεις «και οι ιατρικές συνταγές», β) προστίθενται νέα εδάφια τρίτο και έκτο, και η παρ. 3, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:
3. Τα ιατρικά πιστοποιητικά, οι ιατρικές γνωματεύσεις και οι ιατρικές συνταγές εκδίδονται μετά από προηγούμενη γραπτή ή προφορική αίτηση του προσώπου στο οποίο αφορούν ή, κατ’ εξαίρεση, τρίτου προσώπου που έχει έννομο συμφέρον και το αποδεικνύει, καθώς και όταν αυτό ρητά προβλέπεται στον νόμο. Ειδικά τα ιατρικά πιστοποιητικά που αφορούν στην 82 παρούσα κατάσταση του ασθενούς προϋποθέτουν την προηγούμενη εξέταση του ασθενούς. Οι ιατρικές γνωματεύσεις και οι ιατρικές συνταγές εκδίδονται μετά από εξέταση του ασθενούς, η οποία δύναται να πραγματοποιείται είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως μέσω συστήματος τηλεϊατρικής, με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών. Η έκδοση αναληθών ιατρικών πιστοποιητικών συνιστά πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ιδιώτες ιατροί που εκδίδουν ιατρικά πιστοποιητικά ή μετέχουν σε επιτροπές που τα εκδίδουν, θεωρούνται υπάλληλοι κατά την έννοια που έχει ο όρος στον Ποινικό Κώδικα. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται και οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εφαρμογής του συστήματος τηλεϊατρικής για την εξέταση και τη συνταγογράφηση του τρίτου εδαφίου».
Όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο Υγείας, η προτεινόμενη ρύθμιση α) προσθέτει στην έννοια της ιατρικής πράξης και τη δυνατότητα διενέργειάς της με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών και β) επιδιώκει τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της διαδικασίας για την έκδοση ιατρικών συνταγών, γνωματεύσεων και πιστοποιητικών. Με τη ραγδαία αύξηση της χρήσης των τεχνολογικών μέσων η ρύθμιση επιδιώκει να διευκολύνει την εξ αποστάσεως εξέταση του ασθενούς με τη χρήση εφαρμογών τηλεϊατρικής, σε όσες περιπτώσεις ο ιατρός κρίνει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας