Policy Briefs

Κάμαλα Χάρις: Οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι

Κάμαλα Χάρις: Οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι

Πηγή Φωτογραφίας: The Hollywood Reporter

Τα ονόματα που παίζουν.

Τα μάτια στις ΗΠΑ είχαν ήδη στραφεί στην Καμάλα Χάρις μετά την καταστροφική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα κι ακόμη περισσότερο από χθες που ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε την απόφασή του να παραμερίσει στηρίζοντας την αντιπρόεδρό του.

Και τώρα η Χάρις καλείται να επιλέξει τον υποψήφιο αντιπρόεδρό της, που θα αντιπαρατεθεί με τον εκλεκτό του Τραμπ, γερουσιαστή του Οχάιο, Τζέι Ντι Βανς, εφόσον, βέβαια, εξασφαλίσει οριστικά το χρίσμα των Δημοκρατικών για την αναμέτρηση του Νοεμβρίου.

Η επιλογή του υποψηφίου αντιπροέδρου σηματοδοτεί στις ΗΠΑ το είδος της εκστρατείας που θα διεξαγάγει και τι είδους κυβέρνηση επιθυμεί ο προεδρικός υποψήφιος. Με την επιλογή της Χάρις το 2019 ο Μπάιντεν έστειλε το μήνυμα ότι έδινε έμφαση στους μαύρους ψηφοφόρους και τις γυναίκες των προαστίων των αμερικανικών πόλεων που εντάχθηκαν στον συνασπισμό κατά του Τραμπ.

Η επιλογή του Βανς από τον Τραμπ, από την άλλη, δείχνει ότι δίνει προτεραιότητα σε κάποιον που συμμερίζεται τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις παρά σε κάποιον που θα διευρύνει τη βάση των ψηφοφόρων του. Ως μαύρη με ινδικές ρίζες η Χάρις, όπως εκτιμούν αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ, το πιθανότερο είναι να στραφεί σε κάποιον λευκό άνδρα ως υποψήφιο αντιπρόεδρό της προκειμένου να κατευνάσει τις ανησυχίες μερίδας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Γκάβιν Νιούσομ – κυβερνήτης της Καλιφόρνια Το όνομα του Δημοκρατικού κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, έχει αναφερθεί συχνά μεταξύ των πιθανών προεδρικών υποψηφίων για το 2028, αν και πολλοί ειδήμονες στο κόμμα του θεωρούσαν ότι θα μπορούσε να μετάσχει στην κούρσα διαδοχής του Μπάιντεν, μέχρι που ο ίδιος έπλεξε το εγκώμιο του «ανιδιοτελούς» προέδρου μετά την παραίτησή του και έσπευσε να υποστηρίξει την «ατρόμητη» και «επίμονη» Χάρις στη μάχη κατά του Τραμπ.

Ο Νιούσομ είδε να ανεβαίνει οι μετοχές του πανεθνικά τα τελευταία χρόνια καθώς ήταν βασικός αγγελιοφόρος των Δημοκρατικών στα συντηρητικά ΜΜΕ και μέσω του ντιμπέιτ πέρυσι με τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις.

Ο Νιούσομο στάθηκε στο πλευρό του Μπάιντεν πριν από την χθεσινή ανακοίνωσή του ότι αποσύρεται από την κούρσα. Είχε ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει σε συναντήσεις αυτόν τον μήνα με τον Μπάιντεν και άλλους κορυφαίους Δημοκρατικούς κυβερνήτες και πρωτοστάτησε σε μια εκδήλωση εκστρατείας του Μπάιντεν στο Μίσιγκαν στις 4 Ιουλίου.

Πιτ Μπούτιτζετζ – υπουργός Μεταφορών Ο υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Μπάιντεν, Πιτ Μπούτιτζετζ, δεν έχει κρύψει τις προεδρικές του φιλοδοξίες. Ήταν υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών προ τετραετίας και συχνά αναφέρεται ως ένας από τα καλύτερα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν επικοινωνιακά.

Ο Μπούτιτζετζ έχει διαχειριστεί διάφορες κρίσεις ως υπουργός Μεταφορών, όπως με τον εκτροχιασμό τρένου στο Οχάιο, την κατάρρευση της Γέφυρας της Βαλτιμόρης και την κρίση προγραμματισμού της Southwest Airlines το 2022.

Μετά την ανακοίνωση του Δημοκρατικού προέδρου ότι αποχωρεί από την κούρσα ο Μπούτιτζεζ τόνισε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι ο Μπάιντεν «κέρδισε μια θέση μεταξύ των καλύτερων και πιο σημαντικών προέδρων στην αμερικανική ιστορία» και πρόσθεσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να συνδράμει στην εκλογή της Καμάλα Χάρις ως επόμενης Προέδρου των ΗΠΑ.

Ρόι Κούπερ – κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, Ρόι Κούπερ, έχει τρία ατού στην κούρσα για το χρίσμα του υποψήφιου αντιπροέδρου της Χάρις:

Πρώτον, τη γνωρίζει προσωπικά από την εποχή που ήταν γενικός εισαγγελέας της Βόρειας Καρολίνας κι εκείνη της Καλιφόρνια. Σε συνεντεύξεις του έχει τονίσει τις συχνές επισκέψεις της Χάρις στην πολιτεία του, που θέλουν να αλώσουν οι Δημοκρατικοί στις εκλογές, αλλά δεν έχουν καταφέρει να το κάνουν από το 2008 επί Μπαράκ Ομπάμα. αντιπρόεδρό της.

Ο Κούπερ μπορεί ακόμη να καυχάται ότι νίκησε δύο φορές εκλεκτούς του Τραμπ, ενώ ως κυβερνήτης πιστώνεται μεταξύ άλλων με την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας της Covid-19 στην πολιτεία του, με το βέτο στην απαγόρευση αμβλώσεων μετά τη 12η εβδομάδα κύησης και την επέκταση του προγράμματος υγειονομικής περίθαλψης, γνωστού ως Obamacare. Στα κατά του λογίζεται η ηλικία του, καθώς είναι 67 ετών.

Τζος Σαπάιρο – κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τζος Σαπάιρο έχει πολλά υπέρ του. Είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής κυβερνήτης, ο οποίος απολαμβάνει της υποστήριξης όχι μόνον των Δημοκρατικών, αλλά και πολλών Ρεπουμπλικανών.

Προ διετίας είχε νικήσει τον εκλεκτό του Τραμπ, Νταγκ Μαστριάνο, ενώ πιστώνεται με τη διαχείριση κρίσεων, όπως η κατάρρευση της γέφυρας I-95 στην Πενσιλβάνια, την ανακατασκευή της οποίας επέσπευσε τάχιστα. Ο πρώην γενικός εισαγγελέας έχει κι άλλον έναν άσσο στο μανίκι του, τη νίκη του στα δικαστήρια επί του Τραμπ στις 43 νομικές προσφυγές του τελευταίου κατά του εκλογικού αποτελέσματος στην Πενσιλβάνια. Στα μείον του μετρά η μικρή σχετικά εμπειρία στην πολιτική αρένα, ενώ του έχει ασκηθεί κριτική για υπέρμετρες φιλοδοξίες σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, η Χάρις ενδέχεται να λάβει υπόψιν της κατά την επιλογή του υποψηφίου αντιπροέδρου της τη δημοτικότητα του Σαπάιρο σε μια κρίσιμη πολιτεία.

Τζέι Μπι Πρίτσκερ – κυβερνήτης του Ιλινόις Ο κυβερνήτης του Ιλινόις, Τζέι Μπι Πρίτσκερ, έχει δει τις μετοχές του να ανεβαίνουν πανεθνικά τα τελευταία χρόνια με τις επιθέσεις του κατά του Τραμπ και την υπεράσπιση των πολιτικών του Τζο Μπάιντεν. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, κληρονόμος της αλυσίδας ξενοδοχείων Hyatt, δεν χάνει ευκαιρία να εξαπολύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιθέσεις κατά του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου, όπως μετά το ντιμπέιτ του τελευταίου με τον Μπάιντεν, όταν αποκάλεσε τον Τραμπ «ψεύτη», και «κατάδικο με 34 ποινικές υποθέσεις, που νοιάζεται μόνον για τον εαυτό του».

Ο Πρίτσκερ έχει προωθήσει σειρά θεμάτων της προοδευτικής ατζέντας των Δημοκρατικών, όπως στο ζήτημα των αμβλώσεων και στον περιορισμό της οπλοκατοχής. Έχει αποκαλέσει τον Μπάιντεν «έναν από τους αποτελεσματικότερους προέδρους της εποχής μας», αλλά δεν έχει πάρει θέση αναφορικά με το ποιος θα πρέπει να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία.

Άντι Μπεσίαρ – κυβερνήτης του Κεντάκι Η φήμη πανεθνικά του Άντι Μπεσίαρ, του Δημοκρατικού κυβερνήτη του Κεντάκι, εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά την επανεκλογή του πέρυσι σε μια λίαν συντηρητική πολιτεία των ΗΠΑ.

Ο Τζέι Ντι Βανς απέκτησε φήμη με τα απομνημονεύματά του, το Hillbilly Elegy, όπου κατέγραψε τα δεινά των λευκών εργατών, αλλά ο Μπεσίαρ ως κυβερνήτης έχει προωθήσει επενδύσεις στην εν λόγω ομάδα του αμερικανικού πληθυσμού. Στα μείον της επιλογής του ως υποψηφίου αντιπροέδρου της Χάρις μετρά το γεγονός ότι μια αποχώρηση του από το Κεντάκι θα άφηνε την πολιτεία στερημένη από Δημοκρατικούς, αλλά και το γεγονός ότι επικράτησε σε δύο αναμετρήσεις με χαμηλή συμμετοχή ψηφοφόρων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσο καλά θα τα πήγαινε πανεθνικά.

Γκρέτσεν Γουίτμερ – κυβερνήτρια του Μίσιγκαν Η κυβερνήτρια – με δύο θητείες μάλιστα – του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ είναι ολοένα και δημοφιλέστερη μεταξύ των Δημοκρατικών πολιτικών από τις μεσοδυτικές ΗΠΑ και πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία σε τέσσερα χρόνια.

Η Γουίτμερ έχει μετάσχει στο παρελθόν σε εκστρατείες του Μπάιντεν και δεν κρύβει τις πολιτικές φιλοδοξίες, έχοντας δηλώσει στους Τάιμς της Νέας Υόρκης ότι θα ήθελε το 2028 ο πρόεδρος που θα εκλεγεί να εκπροσωπεί τη γενιά Χ (δηλαδή όσων γεννήθηκαν μεταξύ 1963 και 1980). Προ διετίας με την καμπάνια της όχι μόνον εξελέγη κυβερνήτρια του Μίσιγκαν, αλλά συνέβαλε στο να παραμείνει υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών η Βουλή, πράγμα που τη βοήθησε να προωθήσει διάφορες προοδευτικές πολιτικές από το θέμα των αμβλώσεων μέχρι μέτρα για την ασφάλεια των όπλων.

Μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Μπάιντεν από την κούρσα η Γουίτμερ έσπευσε να ανακοινώσει ότι η δουλειά της «θα παραμείνει η ίδια, να κάνει ό,τι μπορεί για να εκλεγούν Δημοκρατικοί και να μπει φρένο στον Ντόναλντ Τραμπ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments