Policy Briefs

Όλα όσα γνωρίζουμε για την Κάμαλα Χάρις

Όλα όσα γνωρίζουμε για την Κάμαλα Χάρις

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

To ξεκάθαρο φαβορί για να αντικαταστήσει τον πρόεδρο της χώρας Τζο Μπάιντεν.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις έχει αναδειχθεί ως το ξεκάθαρο φαβορί για να αντικαταστήσει τον πρόεδρο της χώρας Τζο Μπάιντεν στην κορυφή του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, αφότου, την Κυριακή, ο Μπάιντεν αποχώρησε από την προεκλογική κούρσα και της παρείχε την υποστήριξή του. Ενώ φαίνεται να είναι η πλέον “φυσική” επιλογή για να τον αντικαταστήσει, το πολιτικό της ιστορικό και οι δείκτες αποδοχής της θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πιθανότητές της απέναντι στον τέως (και εκ νέου υποψήφιο με τους Ρεπουμπλικανούς) πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χάρις θα τα πήγαινε καλύτερα σε μια υποθετική αντιπαράθεση με τον Τραμπ σε σχέση με τον Μπάιντεν, αν και άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις την τοποθετούν στο ίδιο επίπεδο με τον Μπάιντεν ή και πίσω από αυτόν.

Η σχετικά χαμηλή αποδοχή της Harris (38,6%, σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων του Five Thirty Eight) είναι ανησυχητική για τους Δημοκρατικούς στην περίπτωση που τελικά εκείνη αναλάμβανε αντικατάστάτρια του Μπάιντεν.

Η αποδοχή της Χάρις είναι επίσης υψηλότερη από αυτή του Biden μεταξύ των μαύρων και ισπανόφωνων ψηφοφόρων, δύο βασικών δημογραφικών ομάδων των οποίων ο Biden έχει χάσει την υποστήριξή σε σχέση με την εκστρατεία του 2020.

Ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η Χάρις έχει μιλήσει συχνά για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και φέρεται να πίεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να δώσει έμφαση στο ζήτημα, κάτι που μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα, καθώς οι αμβλώσεις θεωρούνται πολιτικό μειονέκτημα για τους Ρεπουμπλικάνους μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την απόφαση Roe v. Wade.

Ωστόσο, κατά διαστήματα στη θητεία της, η Χάρις έχει κατηγορηθεί ότι απουσιάζει από τη δημόσια σκηνή και έχει δεχθεί επικρίσεις για την απόδοσή της στο δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα, συμπεριλαμβανομένου ενός σκληρού για την ίφια προφίλ από τους New York Times τον Οκτώβριο, το οποίο δήλωνε ότι “η αντιπρόεδρος εξακολουθεί δυσκολεύεται να τοποθετήσει τον εαυτό της ως σημαντικής οντότητας στην πολιτική σκηνή” και ενός άρθρου του CNN το 2021 που αποκάλυπτε την ένταση μεταξύ του Λευκού Οίκου και του γραφείου της Χάρις.

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Γουατεμάλα, μόλις έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, όταν είχε επιφορτιστεί με τη διαχείριση του μεταναστευτικού, η Χάρις εξόργισε τους “προοδευτικούς”, την αριστερή ριζοσπαστική πτέρυγα των Δημοκατικών, λέγοντας στους πολίτες της χώρας “μην έρθετε στις ΗΠΑ”, ενώ προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση όταν είπε στον Lester Holt του NBC όταν ρωτήθηκε γιατί δεν είχε επισκεφθεί τα σύνορα των ΗΠΑ “δεν έχω πάει και στην Ευρώπη επίσης, δεν καταλαβαίνω το νόημα του ερωτήματός σας”.

Εβδομάδες αργότερα, όταν ανακοινώθηκε η πρώτη της επίσκεψη στα σύνορα, εξέπληξε το επιτελείο της, σύμφωνα με το Politico, το οποίο ανέφερε – επικαλούμενο έναν ανώνυμο υπάλληλο – ότι η επικοινωνιακή έλλειψη αντανακλούσε ένα δυσλειτουργικό και “κακοποιητικό” περιβάλλον, με υψηλή εναλλαγή προσωπικού και μια νοοτροπία από πάνω προς τα κάτω στην οποία οι ιδέες των υπαλλήλων συχνά απορρίπτονταν.

Η προεκλογική εκστρατεία της Χάρις για την προεδρία το 2020, όταν υπηρετούσε ως γερουσιαστής της Καλιφόρνια, απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και αναγκάστηκε να τερματίσει την προσπάθειά της πριν καν αρχίσει η ψηφοφορία των προκριματικών, μετά από μια εμφανή δυσκολία να αντιστρέψει τους χαμηλούς δείκτες αποδοχής της και να εξασφαλίσει οικονομική υποστήριξη, με ένα άρθρο των Times του 2019 να καταγράφει μια σειρά από στρατηγικά λάθη και προβλήματα προσωπικού.

Η Χαρις έχει επίσης αντιμετωπίσει μια σειρά από κριτικές από την αριστερά για την πολυετή καριέρα της ως εισαγγελέας (υπηρέτησε ως Εισαγγελέας της Περιφέρειας του Σαν Φρανσίσκο από το 2004 έως το 2010 και στη συνέχεια ως Γενική Εισαγγελέας (υπουργός Δικαιοσύνης) της Καλιφόρνια από το 2011 έως το 2017), συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών ότι δεν έκανε αρκετά για να ερευνήσει την κακομεταχείριση πολιτών από την αστυνομία και ότι επέβλεψε σχεδόν 2.000 καταδίκες για αδικήματα που σχετίζονται με τη μαριχουάνα κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Γενική Εισαγγελέας.

Η Χάρις θα μπορούσε εύκολα να αναλάβει τον έλεγχο των χρημάτων της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, δεδομένου ότι βρίσκεται ήδη στο ψηφοδέλτιο, επιτρέποντας στους Δημοκρατικούς να αποφύγουν μια πολύπλοκη διαδικασία μεταφοράς των κεφαλαίων σε έναν άλλο υποψήφιο.

Τι αξίζει να προσεχθεί

Μερικοί Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι η δημόσια αντίληψη για τη Χάρις έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει βελτιώσει την προσέγγισή της στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ και έχει αποφύγει να επαναλάβει ορισμένα αρχικά λάθη, ανέφερε η Washington Post το Σάββατο. “Τη βλέπεις πια πιο άνετη με το να είναι αντιπρόεδρος,” είχε δηλώσει στην Post ο πρώην πολιτειακός βουλευτής της Νότιας Καρολίνας Bakari Sellers.

Οι απόψεις της Χάρις για τη δικαιοσύνη φαίνεται να έχουν εξελιχθεί από την εποχή που ήταν εισαγγελέας. Υποστήριξε νομοθεσία για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της θητείας της στη Γερουσία και δήλωσε ότι “κανείς δεν πρέπει να πηγαίνει φυλακή για κάπνισμα χασίς” όταν ο Μπάιντεν έδωσε χάρη σε χιλιάδες άτομα που είχαν καταδικαστεί για κατοχή μαριχουάνας σε ομοσπονδιακό επίπεδο το 2022, φράση που έκτοτε έχει επαναλάβει συζητώντας το ζήτημα. Ενώ έγραφε στο βιβλίο της του 2009, “Smart on Crime” ότι θα υποστήριζε την παρουσία περισσότερων αστυνομικών στους δρόμους, είπε στους New York Times το 2020, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία, ότι “είναι σκέψη του status-quo να πιστεύει κανείς ότι η παρουσία περισσότερων αστυνομικών στους δρόμους δημιουργεί περισσότερη ασφάλεια…είναι απλώς λάθος”.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η Χάρις τα πήγε καλύτερα από τον Trump σε σχέση με έξι άλλους πιθανούς αντικαταστάτες του Μπάιντεν σε έρευνα των CNN/SSRS πριν από μερικές εβδομάδες, που έδειξε ότι υπολείπεται του Trump κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με το έλλειμμα έξι μονάδων του Μπάιντεν. Ο Τραμπ προηγείτο της Harris και όλων των άλλων πιθανών επιλογών, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητών του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ και της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, κατά πέντε μονάδες. Η Χάρις, της οποίας η μητέρα είναι Ινδο-Αμερικανίδα και ο πατέρας είναι Τζαμαϊκανο-Αμερικανός, θα μπορούσε να ενισχύσει την υποστήριξη των μαύρων και ισπανόφωνων ψηφοφόρων στους Δημοκρατικούς. Περισσότεροι μαύροι ψηφοφόροι, 67%, είχαν θετική άποψη για τη Χάρις, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Politico/Morning Consult τον Ιούνιο, από ό,τι για τον Biden (63%), ενώ ελαφρώς περισσότεροι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι την αντιμετωπίζουν πιο θετικά σε σχέση με τον Μπάιντεν.

Βασικές επικρίσεις

Οι υπερασπιστές της Χάρις έχουν αποδώσει το πρόβλημα της δημόσιας αντίληψης για εκείνη στο σεξισμό, το ρατσισμό και την κακή δημοσιότητα. Η γερουσιαστής Λαφόνζα Μπάτλερ, Δημοκρατική από την Καλιφόρνια, πρώην σύμβουλος της Χάρις, δήλωσε στους Times τον Οκτώβριο ότι οι Δημοκρατικοί που αμφισβητούν τη Χάρις πρέπει να “κόψουν τις ανοησίες,” αποκαλώντας την κριτική “ασεβή.” Η Μπάτλερ πρόσθεσε: “Αυτό που την καθιστά πιο ασεβή είναι ότι μιλάμε για μια ιστορική αντιπρόεδρο που υπήρξε ποιοτικός εταίρος και asset για τη χώρα σε μια εποχή που όλα διακυβεύονται. Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε σεβασμό αυτό που έχει κάνει και αυτό που κομίζει”.

Μετά από μια σειρά αρνητικών αναφορών σχετικά με τη δυσλειτουργία στο γραφείο της και τα ρητορικά της λάθη στη Γουατεμάλα, καθώς και τη μείωση της αποδοχής της και τις παρατηρήσεις ότι είχε κρατήσει χαμηλό προφίλ, ο Λευκός Οίκος το Νοέμβριο του 2021 υπερασπίστηκε δημόσια τη Χάρις με δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του. Η Harris “δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας εταίρος για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και τολμηρή ηγέτης που έχει αναλάβει σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα – από τα δικαιώματα ψήφου μέχρι την αντιμετώπιση των αιτίων της μετανάστευσης μέχρι την επέκταση της ευρυζωνικότητας,” δήλωσε η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments