Άδωνις Γεωργιάδης: Μακράν ανώτερες οι υπηρεσίες outsourcing
Πηγή Φωτογραφίας: (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)//Άδωνις Γεωργιάδης: Μακράν ανώτερες οι υπηρεσίες outsourcing
Την ανωτερότητα των υπηρεσιών με outsourcing στη δημόσια υγεία είχε τη δυνατότητα να υπογραμμίσει ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ράνιας Θρασκιά με θέμα «Σε αδιέξοδο οι καθαρίστριες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Ψ.Ν.Θ.) με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου – Ο υπουργός επιμένει στο outsourcing», ο υπουργός Υγείας είπε αρχικά πως «δεν θα απαντήσω ειδικότερα για το ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, γιατί πρόκειται για μια περίπτωση. Κάποιος προσλαμβάνεται να προσληφθεί με ΣΟΧ. Άρα σε κάποια στιγμή, η σύμβαση θα λήξει. Όμως, πολλοί εργαζόμενοι ΣΟΧ θέλουν να γίνουν μόνιμοι υπάλληλοι. Ο υπουργός δεν μπορεί να κάνει κάποιον ως μόνιμο στο δημόσιο. Αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να προσπαθήσουν να γίνουν μόνιμοι μέσω ΑΣΕΠ. Όμως, δεν μπορούμε να προκηρύσσουμε συνεχώς νέες θέσεις. Σε κάθε θέση δημοσίου υπαλλήλου που συνταξιοδοτείται αντιστοιχεί μια θέση προς πρόσληψη ενός δημοσίου υπαλλήλου.
Επιπλέον, στο ΕΣΥ δεν είναι οι καθαρίστριες που μας λείπουν περισσότερο στη δημόσια υγεία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές προηγούνται στην ιεραρχία των ανθρώπων προς πρόσληψη. Άρα, δεν είναι υπεύθυνη πολιτική το να προτάσσουμε τις καθαρίστριες σε βάρος των γιατρών, στους οποίους έχουμε πιεστική ανάγκη. Δεν υποτιμώ τις καθαρίστριες, αλλά στην ιεράρχηση των προσλήψεων προηγούνται οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι οδηγοί ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ».
Κλείνοντας, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως «ως προς το outsourcing, τα δικαστήρια έχουν κρίνει ότι το outsourcing κοστίζει λιγότερο από τους εργαζόμενους ΣΟΧ. Όταν πρόκειται για Outsourcing, αγοράζεις το έργο, όχι υπαλλήλους. Αν πρόκειται για παράδειγμα για έναν εργαζόμενο ΣΟΧ που αρρώστησε, αυτός παίρνει άδεια. Αν πρόκειται για εταιρεία outsourcing, ο ασθενής εργαζόμενος αντικαθίσταται από έναν άλλον εργαζόμενο. Και προσθέτω πως σήμερα, είναι δυσεύρετες οι καθαρίστριες σήμερα στην αγορά εργασίας».
Το σχόλιο σας