Πολιτική

Η Ούρσουλα και το φιλοευρωπαϊκό μπλοκ στην Ελλάδα

Η Ούρσουλα και το φιλοευρωπαϊκό μπλοκ στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Representation en France de la Commission

Αυτό που πέτυχε η Φον ντερ Λάιεν με την έξυπνη τακτική της ήταν να ενώσει τις πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν σε γενικές γραμμές για τις ευρωπαϊκές αξίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το πως θέλουν να προχωρήσει στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο εύκολα τελικά από ότι αρχικά φαινόταν επανεξελέγη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ισχνή πλειοψηφία των 20 ψήφων του 2019 μετατράπηκε σε μια σχετικά άνετη νίκη με 40 ψήφους περισσότερες από το ελάχιστο όριο των 361. Τα δημοσιεύματα που την έφερναν να δυσκολεύεται ή και να χάνει την ψηφοφορία διαψεύσθηκαν πλήρως και έτσι η 65χρονη Γερμανίδα πολιτικός θα έχει μια δεύτερη θητεία στην ηγεσία του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να επιτευχθεί αυτή η άνετη επικράτηση της Φον ντερ Λάιεν, απαιτήθηκαν ευαίσθητοι και λεπτοί χειρισμοί απέναντι στις ηγεσίες των ευρωομάδων που δεν ανήκαν στον πυρήνα των υποστηρικτών της. Το επιτελείο της γνώριζε ότι δεν θα ήταν αρκετή η υποστήριξη μόνο από την ευρωομάδα της, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά έπρεπε να βρεθούν ψήφοι και από άλλες ευρωομάδες, καθώς το Renew Europe είχε χάσει 20 έδρες.

Το προσωπικό της Φον ντερ Λάιεν εφάρμοσε ένα εξαιρετικό σχέδιο, που περιλάμβανε συζητήσεις με την ευρωομάδα των ευρωσκεπτικιστών του ECR, των “Συντηρητικών και Ρεφορμιστών”, και ειδικά με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι. Παρόλα αυτά, δεν υπήρξαν ποτέ σοβαρές διαπραγματεύσεις με την πλευρά της Φον ντερ Λάιεν, καθώς αντιλαμβάνονταν ότι μια τέτοια στήριξη θα δημιουργούσε διχασμό στο δικό τους κόμμα και κυρίως στους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους. Οι φήμες για την υποτιθέμενη στήριξη της Φον ντερ Λάιεν από τη Μελόνι αποδείχτηκαν ανακριβείς, αλλά κατάφεραν να προκαλέσουν αντιδράσεις στην ευρωομάδα των Πράσινων, οι οποίοι φοβήθηκαν ότι η Γερμανίδα πολιτικός θα υιοθετούσε πιθανές υποχωρήσεις στην Πράσινη Συμφωνία για να αποσπάσει την ψήφο του ECR και των “Αδερφών της Ιταλίας” της Μελόνι.

Η πολιτική κίνηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέληξε στην θετική ψήφο της ευρωομάδας των Πρασίνων, αυξάνοντας έτσι το “συμπολιτευτικό στρατόπεδο” σε τέσσερα κόμματα. Οι Κεντροδεξιοί, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι υποστήριξαν την υποψηφιότητά της, ενώ απέναντι της βρέθηκαν η Ευρωπαϊκή Αριστερά, οι ευρωσκεπτικιστές της υπερσυντηρητικής Δεξιάς και η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά.

Αυτό που πέτυχε η Φον ντερ Λάιεν με την έξυπνη τακτική της ήταν να ενώσει τις πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν σε γενικές γραμμές για τις ευρωπαϊκές αξίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το πως θέλουν να προχωρήσει στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην “αντιπολίτευση” έμειναν οι δυνάμεις που δεν πιστεύουν ουσιαστικά στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες της ελεύθερης οικονομίας και του κράτους δικαίου. Που δεν πιστεύουν στο ευρωπαϊκό όραμα. Αυτή η “υγειονομική ζώνη” αποτελεί μια πυξίδα και για άλλες πολιτικές αναμετρήσεις σε σημαντικές χώρες της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση σε αυτά ακριβώς τα κόμματα του φιλοευρωπαϊκού δημοκρατικού τόξου να αναζητήσουν συναινέσεις για το σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης στη Γαλλία. Ζήτησε ουσιαστικά ο Γάλλος Πρόεδρος την περιθωριοποίηση της Ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν αλλά και της αντιευρωπαϊκής “Ανυπότακτης Γαλλία” του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Στην Ελλάδα ευτυχώς δεν υπάρχουν αντίστοιχα κοινοβουλευτικά αδιέξοδα όπως της Γαλλίας. Οι εσωκομματικές εκλογές όμως στο ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλη πολιτική σημασία. Διότι εντέλει θα κριθεί εάν το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει στο φιλοευρωπαϊκό μέτωπο, όπως έκανε με μεγάλο εκλογικό κόστος στα πολύ δύσκολα χρόνια των μνημονίων, ή θα μετακινηθεί προς την αντιευρωπαϊκή Αριστερά “για να μπορέσει να ρίξει τον Μητσοτάκη”.

Την περασμένη Πέμπτη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με θέρμη, ενώ οι ευρωβουλευτές του Σύριζα την καταψήφισαν. Κάποια στέλη του Σύριζα, όπως ο βουλευτής Κώστας Μπάρκας, κριτικάραν την επιλογή των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Επομένως, όσο και αν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν μια συνεργασία με τον Σύριζα, πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις εξελίξεις στο Ευρωκοινοβούλιο και στη Γαλλία. Το φιλοευρωπαϊκό δημοκρατικό φάσμα δεν ανεχεται τα ακραία ιδεολογικά ρεύματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments