Πολιτική

Κινητικότητα με χαμηλές προσδοκίες στο Κυπριακό

Κινητικότητα με χαμηλές προσδοκίες στο Κυπριακό

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΤΡΙΜΕΡΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Μηνύματα-απαντήσεις Μητσοτάκη στις τουρκικές προκλήσεις. Η ευκαιρία που βλέπει ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Μπορεί η κινητικότητα και οι εξελίξεις που δρομολογούνται στο Κυπριακό σε επίπεδο ΟΗΕ να ανατροφοδοτούν τα σενάρια για πρόοδο στο ζήτημα έστω μισό αιώνα μετά, ωστόσο η επιμονή της Τουρκίας στην εμπρηστική ρητορική και την άρνηση της τήρησης του διεθνούς δικαίου περιορίζει τις ελπίδες για τη λύση του προβλήματος.

Του λόγου το αληθές καταδεικνύει η χθεσινή προκλητική συμπεριφορά με τις… εορταστικές εκδηλώσεις στα Κατεχόμενα και τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «αγνοεί την πραγματικότητα», αρνούμενος πεισματικά την ομοσπονδιακή λύση.

Ταυτόχρονα, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ζητούσε τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους και το υπουργείο Άμυνας της χώρας απείλησε με νέο «Αττίλα», δημοσιεύοντας βίντεο με τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας και αναφέροντας ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της συναισθηματικά φορτισμένης παρέμβασής του στη χθεσινοβραδινή συγκινητική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, δήλωσε ότι «θα αγωνιζόμαστε μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος», εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από αυτόν που συμμερίζεται και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, για την επανεκκίνηση των συνομιλιών», και τόνισε πως «το ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε ή υποχωρούμε». Επανέλαβε επίσης ότι «δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα. Η επιδίωξή μας παραμένει μία: Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σε ένα ενιαίο κράτος χωρίς ξένο στρατό κατοχής, όπως ακριβώς το προβλέπουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Η ελληνική πλευρά σε κάθε ευκαιρία επιχειρεί η διεθνοποίηση του προβλήματος να λάβει τις μέγιστες δυνατές διαστάσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τη Βρετανία, όπου βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, ενώπιον πλήθους Ευρωπαίων ηγετών, κατήγγειλε την κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους. «Ευελπιστώ ότι αυτό το ζήτημα επιτέλους θα επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πάντα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημείωσε.

Μετά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, είχε διαβιβαστεί η πρόθεσή του να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εάν ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ ηγετών της Κύπρου και του ψευδοκράτους, πιθανόν να ακολουθήσει ευρεία διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Μ. Βρετανίας ως εγγυήτριες δυνάμεις.

«Η Κύπρος αξίζει και μπορεί να βρει τη συμφιλίωση και ένα νέο δρόμο προς τα εμπρός», επισημαίνει η απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, σε ανοιχτή επιστολή της, πριν από την επίδοση της έκθεσής της στον κ. Γκουτέρες προ δεκαημέρου. Χαρακτήρισε δε «σημαντικό να υπάρξει απομάκρυνση από λύσεις που στο παρελθόν δημιούργησαν προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν και οδήγησαν σε μεγαλύτερες διαφωνίες και απογοητεύσεις».

Οι Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης, με ενωτική διάθεση, ακολούθησαν την επίσημη θέση της χώρας μας για το Κυπριακό και βρέθηκαν στην Κύπρο για την επέτειο των 50 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments