Πολιτική

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν αποδέχεται καμιά ιδέα για δύο κράτη στην Κύπρο

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν αποδέχεται καμιά ιδέα για δύο κράτη στην Κύπρο

Πηγή Φωτογραφίας:

"Δεν έχουν θέση και δεν µπορούν να γίνουν αποδεκτές «ιδέες» περί δύο κρατών", σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Απάντηση στην Άγκυρα και στις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για το Κυπριακό αλλά και σαφές μήνυμα στήριξης στη Λευκωσία στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που παρέστη στη Μεγαλόνησο ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής. «Δεν έχουν θέση ούτε µπορούν να γίνουν αποδεκτές «ιδέες» περί δύο κρατών. Αναχαιτίζουµε απαράδεκτες αξιώσεις και μεθοδεύσεις επιβολής τετελεσμένων που παραβιάζουν αποφάσεις του Συµβουλίου Ασφαλείας. Οι παράνοµες ενέργειες οδηγούν σε αδιέξοδο, όχι σε λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε δήλωσή του για τον «Φιλελεύθερο της Κυριακής» και την ηλεκτρονική εφηµερίδα Hellas Journal και τον Μιχάλη Ιγνατίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα θα είναι πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν ξεχνάµε την υποχρέωσή µας να εργαστούµε για την επίλυση του Κυπριακού, σε πλήρη συνεννόηση µε την Κυπριακή Δηµοκρατία».

Τονίζει πως ο τερµατισµός της τουρκικής κατοχής και η συνολική επίλυση του Κυπριακού ζητήµατος, στο πλαίσιο των Ηνωµένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί διαρκές µέληµα και προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Και διαµηνύει µε νόηµα προς πολλούς αποδέκτες πως:

«Πενήντα χρόνια µετά, «η µνήµη όπου και να την αγγίξεις πονεί». Όµως, πρέπει να µετατρέψουµε την οδύνη σε δύναµή µας για το µέλλον, το µέλλον της ενωµένης Κυπριακής Δηµοκρατίας”.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός οριοθετεί τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν όπως και τις γραµµές που δεν θα πρέπει να ξεπεραστούν:

«Δεν ξεχνάµε την υποχρέωσή µας να εργαστούµε για την επίλυση του Κυπριακού, σε πλήρη συνεννόηση µε την Κυπριακή Δηµοκρατία. Οφείλουµε σε όσους θυσιάστηκαν και στις επόµενες γενιές να εξαντλήσουµε κάθε δυνατότητα για την επανέναρξη των συνοµιλιών. Αναχαιτίζουµε απαράδεκτες αξιώσεις και µεθοδεύσεις επιβολής τετελεσµένων που παραβιάζουν αποφάσεις του Συµβουλίου Ασφαλείας».

Τονίζει ότι «το status quo στη Κύπρο δεν είναι αποδεκτό, αλλά ούτε και βιώσιµο. Η παράτασή του εγκυµονεί κινδύνους για την επιβολή τετελεσµένων. Στηρίζουµε τις προσπάθειες του Γενικού Γραµµατέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και της προσωπικής του απεσταλµένης για την επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ». ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΪ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments