Πολιτική

Σε οριακό σημείο η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Σε οριακό σημείο η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [370617] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Η ΑΥΓΗ" ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει προηγούµενο σε κοινοβουλευτικό κόµµα και, πολύ περισσότερο, σε κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Με συνεχώς αυξανόµενη ταχύτητα τρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη διάσπαση, έστω κι αν η στροφή 180 µοιρών που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης σε σχέση µε τις προηγούµενες δηλώσεις του περί ύπαρξης «µαύρων» ταµείων επί των ηµερών του Αλέξη Τσίπρα φρέναρε κάπως τη διαδικασία της οριστικής σύγκρουσης.

Νέα εστία µεγάλης έντασης και ενδεχοµένως θρυαλλίδα εξελίξεων φαίνεται πως θα αποτελέσει η ηχηρή αποχώρηση του Γιάννη ∆ραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως οι αναφορές που έκανε το ιστορικό στέλεχος στο κείµενο της παραίτησής του για την ανάγκη δηµιουργίας ενός νέου φορέα της Αριστεράς.

Η αντίδραση της Κουµουνδούρου ήταν από αµήχανη έως ειρωνική, ενώ κλαυσίγελο προκάλεσε στη βάση του κόµµατος το γεγονός ότι πανηγύρισαν για την εν λόγω εξέλιξη ο Παύλος Πολάκης και ο Ευάγγελος Αντώναρος. Στον αντίποδα, δεν έκρυψαν την πικρία τους γι’ αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη κορυφαία στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης, όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι χωρίς προηγούμενο σε κοινοβουλευτικό κόμμα και ιδιαίτερα σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα στελέχη είναι σαστισμένα με τις μεταπτώσεις του Στέφανου Κασσελάκη και δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι σκοπεύει να κάνει σε σημαντικά θέματα όπως η πολιτική γραμμή, οι συμμαχίες, η λειτουργία των οργάνων του κόμματος και τα οικονομικά θέματα. Τελικά, αναρωτιούνται γιατί ο κ. Κασσελάκης επιθυμεί τη διεξαγωγή του καταστατικού συνεδρίου στις αρχές του Οκτωβρίου

Κατά τη συμμετοχή του σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Στέφανος Κασσελάκης αντιμετώπισε έντονη πίεση για τις δηλώσεις του, που θύμιζαν εμπόλεμη ζώνη. Οι εκπρόσωποι των «87» μελών της Γραμματείας του ζήτησαν να ανακαλέσει τις αναφορές του για τον Τσίπρα, με απειλητικό τελεσίγραφο από τον ίδιο τον Τσίπρα. Υπό την πίεση αυτή, ο Κασσελάκης αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για μια ακόμα φορά.

Αυτό, φυσικά, δεν σηµαίνει ότι απέτρεψε τα µελλούµενα. Απλώς κέρδισε λίγο χρόνο, όπως χρόνο και κέρδισε και η πλευρά των «87». Στην πραγµατικότητα, το µεγάλο όφελος για την εσωκοµµατική αντιπολίτευση είναι πως µε την (πολιτικά) αλλοπρόσαλλη συµπεριφορά του και τις αντιφατικές δηλώσεις που έκανε τους προηγούµενους µήνες ο κ. Κασσελάκης κατάφερε να τους ενοποιήσει. Και µάλιστα να µπουν όλοι κάτω από την οµπρέλα του Αλέξη Τσίπρα. Επειτα από πάρα πολλούς µήνες, ο πρώην πρωθυπουργός ενεπλάκη στην τρέχουσα πολιτική «κουζίνα», καλώντας σε σύσκεψη στο γραφείο του µε την ηγεσία της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης.

Πριν από περίπου δύο εβδοµάδες, βρέθηκαν στο νεοκλασικό κτίριο της Λεωφόρου Αµαλίας η Ολγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιώργος Βασιλειάδης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο ∆ιονύσης Καλαµατιανός, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης κ.ά. Σε αυτή τη µυστική σύσκεψη υπό τον κ. Τσίπρα συµφώνησαν να λειτουργούν συντεταγµένα στην πορεία προς την Κεντρική Επιτροπή του Σεπτεµβρίου. Οι προσεχείς εβδοµάδες θα καθορίσουν τις τύχες του κόµµατος. Στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης, µιλώντας στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή», εµφανίζονται πλέον προετοιµασµένοι για όλα τα ενδεχόµενα. Ακόµα και για αυτό της δηµιουργίας νέας κοινοβουλευτικής οµάδας, που θα αριθµεί 7 ή 8 βουλευτές. Απλώς αναµένουν επ’ αυτού τις οριστικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments