SPOTLIGHTS

Πλειστηριασµοί: Τα σφυριά που θα χτυπήσουν έως το τέλος του έτους

Πλειστηριασµοί: Τα σφυριά που θα χτυπήσουν έως το τέλος του έτους

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Το ακριβότερο σφυρί που παραµένει αναρτηµένο στην πλατφόρµα των ηλεκτρονικών πλειστηριασµών είναι εκείνο που αφορά το ακίνητο συνολικής έκτασης 1.000 στρεµµάτων στο Μαρκόπουλο, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ολυµπιακού Ιππικού Κέντρου και του Ιπποδρόµου.

Περισσότεροι από 9.000 πλειστηριασµοί είναι προγραµµατισµένοι µέχρι το τέλος του έτους, µε “επώνυµες” οικογένειες και γνωστές επιχειρήσεις που κάποτε µεσουρανούσαν να αναµένεται να βρεθούν αντιµέτωπες µε το ηλεκτρονικό σφυρί. Πρόκειται για σφυριά που αφορούν κατοικίες, διαµερίσµατα, επαγγελµατικούς και βιοµηχανικούς χώρους.

Ο Ιππόδροµος στο Μαρκόπουλο

Το ακριβότερο σφυρί που παραµένει αναρτηµένο στην πλατφόρµα των ηλεκτρονικών πλειστηριασµών είναι εκείνο που αφορά το ακίνητο συνολικής έκτασης 1.000 στρεµµάτων στο Μαρκόπουλο, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ολυµπιακού Ιππικού Κέντρου και του Ιπποδρόµου.

Ειδικότερα, για τις 6 Νοεµβρίου 2024 έχει προγραµµατιστεί πλειστηριασµός εις βάρος του υπό εκκαθάριση Οργανισµού Διεξαγωγής Ιπποδροµιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), µε την τιµή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στα 30,14 εκατ. ευρώ. Επισπεύδων του πλειστηριασµού είναι ο ειδικός εκκαθαριστής, ήτοι η εταιρεία ΕΥ. Το σφυρί αφορά ειδικότερα ένα ακίνητο, αποτελούµενο από δύο γεωτεµάχια που βρίσκονται στη θέση “Πούσι Μπάρτζη – Μερέντα”, επί της οδού Μαρκοπούλου, στον Δήµο Μαρκοπούλου Μεσογαίας, συνολικού εµβαδού 1.071.724,93 τ.µ. κατά το κτηµατολόγιο και 1.067.484,95 τ.µ. κατά νεότερη τοπογραφική αποτύπωση.

Υπενθυµίζεται ότι στις 30 Ιανουαρίου 2024 η Ιπποδροµίες Α.Ε. ανακοίνωσε τη διακοπή της διοργάνωσης και διεξαγωγής ελληνικών ιπποδροµιών, µε άµεση ισχύ, καθώς –όπως προβλέπεται από τη Σύµβαση Παραχώρησης– ο µέσος πληθυσµός των εγγεγραµµένων στα µητρώα της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ) ενεργών ίππων είναι κάτω από 300 κατά τα τελευταία δύο συνεχόµενα έτη. Επιπλέον, η εταιρεία άσκησε το συµβατικό δικαίωµά της να καταγγείλει τη Σύµβαση Μίσθωσης του Ιπποδρόµου Αθηνών στο Μαρκόπουλο. Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση, “το ακίνητο θα επιστραφεί επισήµως στον ιδιοκτήτη του (ΟΔΙΕ Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση) εντός δύο µηνών”.

Πρόδροµος Εµφιετζόγλου

Σε νέο πλειστηριασµό οδηγείται και το ακίνητο-µουσείο του Πρόδροµου Εµφιετζόγλου στα Ανάβρυτα, στο Μαρούσι. Η διαδικασία –εάν δεν υπάρξει νέα προσπάθεια αναστολής– έχει προγραµµατιστεί για τις 20 Νοεµβρίου 2024.

Επισπεύδουσα είναι η Cepal, ενώ µια σηµαντική διαφορά σε σχέση µε τους προηγούµενους πλειστηριασµούς αφορά την τιµή εκκίνησης, η οποία εµφανίζεται αυξηµένη στα 10.700.000 ευρώ. Υπενθυµίζεται ότι στον πλειστηριασµό που είχε προγραµµατιστεί για τον Νοέµβριο του 2023 και ανεστάλη η τιµή εκκίνησης διαµορφωνόταν στα 6.792.000 ευρώ.

Ο νέος πλειστηριασµός είναι διπλός, µε το ένα σκέλος να στρέφεται κατά του Πρόδροµου Εµφιετζόγλου και το δεύτερο κατά της συζύγου του, Ελένης, µε την τιµή εκκίνησης να διαµορφώνεται αναλυτικά:

– Για το ποσοστό των 50% εξ αδιαιρέτου που ανήκει στον Πρόδροµο Εµφιετζόγλου το ποσό των 4.815.000 ευρώ και

– Για το ποσοστό των 50% εξ αδιαιρέτου που ανήκει στην Ελένη Εµφιετζόγλου το ποσό των 4.815.000 ευρώ.

Το συγκεκριµένο ακίνητο είχε βρεθεί και πριν από αρκετά χρόνια αντιµέτωπο µε το σφυρί, αλλά η διαδικασία είχε και τότε ανασταλεί. Πρόκειται, συγκεκριµένα, για µια έκταση 49.202,94 τ.µ., όπου υφίσταται ειδικό πολυτελές κτιριακό συγκρότηµα, αποτελούµενο από επιµέρους πολιτιστικά κτίρια µε εκθεσιακούς χώρους – εκθετήρια έργων τέχνης και εικαστικών έργων, µονοκατοικία-βίλα, γραφεία, βοηθητικά κτίσµατα, εγκαταστάσεις, συνολικής επιφάνειας 4.035,06 τ.µ..

Λαϊνόπουλος

Στο σφυρί για µία ακόµη φορά έχει προγραµµατιστεί να βγει το ιστορικό για την ελληνική αγορά αυτοκινήτου ακίνητο της Ι.Ε. Λαϊνόπουλος στη Νέα Κηφισιά, που αποτελούσε και την έδρα της εταιρείας. Ο συγκεκριµένος πλειστηριασµός είχε προγραµµατιστεί και για τις 19 Ιουνίου 2024, αλλά µαταιώθηκε. Έτσι, τώρα έχει προγραµµατιστεί ένας νέος για τις 25 Σεπτεµβρίου 2024. Επισπεύδουσα είναι η Cepal, ενώ η τιµή πρώτης προσφοράς παραµένει στα 3,929 εκατ. ευρώ. Το σφυρί αφορά, ειδικότερα, το δικαίωµα της πλήρους κυριότητας σε ποσοστό 100% ενός οικοπέδου άρτιου και οικοδοµήσιµου, συνολικής εκτάσεως κατά τον τίτλο κτήσεως 7.236,00 τ.µ., που προήλθε από τη φυσική συνένωση δύο όµορων και συνεχόµενων οικοπέδων, µετά δε τη µεταβίβαση εκτάσεως και απαλλοτρίωσης τµήµατος αυτού εναποµείνασας εκτάσεως 6.497,00 τ.µ., κατά δε το κτηµατολογικό φύλλο 6.435,00 τ.µ. µετά των επ’ αυτού κτιρίων, που βρίσκεται στη θέση “Αδάµες” της περιοχής Νέας Κηφισιάς και επί της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαµίας (16ο χλµ.) και της οδού προς Αχαρνές, σύµφωνα δε µε το κτηµατολογικό φύλλο στη θέση “16 χλµ. Εθνική Οδός Αθηνών – Λαµίας” και επί του 16ου χλµ. Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαµίας.

Επί του ως άνω ενιαίου οικοπέδου ανηγέρθη σταδιακά διώροφο κτίριο (γραφεία-έκθεση), το οποίο αποτελείται από:

α) υπόγειο επιφανείας 1.373,00 τ.µ.,

β) επέκταση υπογείου επιφανείας 955 τ.µ.,

γ) ισόγειο (έκθεση) επιφανείας 1.373,00 τ.µ.,

δ) επέκταση ισογείου επιφανείας 710,00 τ.µ.,

ε) πατάρι επιφανείας 278,00 τ.µ. και

στ) πρώτο (Α’) υπέρ το ισόγειο όροφο επιφανείας 747,00 τ.µ.

Μπάµπης Βωβός

Ξανά στο στόχαστρο των πλειστηριασµών θα βρεθεί το ηµιτελές κτίριο γραφείων της Μπάµπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Α.Ε. στη Λεωφόρο Κηφισίας 109, στο Μαρούσι.

Το κτίριο παραµένει “φάντασµα” από το 2004, οπότε το Συµβούλιο της Επικρατείας, µε απόφασή του, ανέστειλε τις κατασκευαστικές εργασίες, επειδή απουσίαζε η µελέτη οριοθέτησης του ρέµατος µε το οποίο γειτνιάζει το ακίνητο.

Το συγκεκριµένο ακίνητο έχει εµφανιστεί και στο παρελθόν στην πλατφόρµα των ηλεκτρονικών πλειστηριασµών, µε τη διαδικασία είτε να µαταιώνεται λόγω έλλειψης πλειοδοτών είτε να τίθεται σε αναστολή.

Έτσι, για τις 31 Ιουλίου 2024 έχει προγραµµατιστεί ένας νέος πλειστηριασµός, που έχει επισπεύδουσα την Hellas Capital Leasing. Η τιµή πρώτης προσφοράς έχει πλέον ψαλιδιστεί στα 3,84 εκατ. ευρώ, από 4,8 εκατ. ευρώ στους προηγούµενους πλειστηριασµούς.

Το σφυρί αφορά µια σειρά από οριζόντιες ιδιοκτησίες του ηµιτελούς κτιρίου 2 (στάδιο αποπεράτωσης φέροντα οργανισµού Α’ ορόφου και κατασκευής ξυλοτύπου του Β’ ορόφου) το οποίο έχει πρόσοψη επί της Λεωφόρου Κηφισίας αρ. 109, που είναι κτισµένο σε οικόπεδο άρτιο και οικοδοµήσιµο, κείµενο εντός του εγκεκριµένου σχεδίου της κτηµατικής περιφέρειας του Δήµου Αµαρουσίου Αττικής, επί της Λεωφόρου Κηφισίας, της οδού Σίνα και παραχειµάρρου Σαπφούς, το οποίο έχει συνολική έκταση 8.196,11 τ.µ..

Επίσης, ο πλειστηριασµός περιλαµβάνει και µια σειρά από θέσεις στάθµευσης, καθώς και το δώµα –δικαίωµα υψούν–, µελλοντικό τέταρτο όροφο του κτιρίου 2 που αποτελείται από την απόληξη του κλιµακοστασίου, το φρέαρ των ανελκυστήρων και το κενό των ηλεκτροµηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου στη Λεωφόρο Κηφισίας.

MLS Πληροφορική

Ένας από τους πλειστηριασµούς του Ιουλίου που ξεχωρίζει είναι κι εκείνος που στρέφεται εις βάρος της εταιρείας MLS Πληροφορική και αφορά τα κεντρικά της γραφεία στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον τρίτο πλειστηριασµό που προγραµµατίζεται για το συγκεκριµένο ακίνητο, καθώς οι δύο προηγούµενοι πλειστηριασµοί είχαν τεθεί σε αναστολή.

Ο νέος πλειστηριασµός έχει προγραµµατιστεί για τις 31 Ιουλίου 2024 και επισπεύδεται και πάλι από την Procredit Bank (Bulgaria) EAD, ενώ η τιµή εκκίνησης παραµένει στα 2 εκατοµµύρια ευρώ. Σηµειωτέον ότι η τιµή πρώτης προσφοράς στο αρχικό σφυρί, που είχε προγραµµατιστεί για τις 22 Νοεµβρίου 2023, είχε οριστεί στο 1,6 εκατ. ευρώ, ωστόσο, κατόπιν απόφασης του Μονοµελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η τιµή διορθώθηκε ανοδικά, στα 2 εκατ. ευρώ.

Σηµειώνεται, επίσης, ότι ο δεύτερος πλειστηριασµός (που είχε προγραµµατιστεί για τις 3 Απριλίου 2024) είχε ανασταλεί κατόπιν αίτησης της MLS για διαδικασία ασφαλιστικών µέτρων κατά της Procredit. Όπως αναφερόταν στην αίτηση, “µέχρι σήµερα, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους αρκετοί στρατηγικοί επενδυτές, οι οποίοι, προσελκυόµενοι από το brand και την έως τώρα επιτυχηµένη πορεία της εταιρείας, κατέθεσαν προτάσεις για την ενεργή συµµετοχή τους στο εγχείρηµα εξυγίανσης της εταιρείας, µέσω της χρηµατοδότησής της. Οι προτάσεις αυτές είναι υπό συζήτηση και λαµβάνουν χώρα διαπραγµατεύσεις για την ολοκλήρωση της συµφωνίας. Ωστόσο, το ισχυρότερο στοιχείο, επί του οποίου στηρίζεται όλη η διαπραγµάτευση, τόσο µε τους πιστωτές µας όσο και µε τους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές, είναι ακριβώς η ύπαρξη στην περιουσία της εταιρείας του ως άνω ακινήτου, όπου στεγάζονται τα γραφεία της”. Και συνέχιζε: “η τυχόν εκπλειστηρίαση του ακινήτου αυτού (…) θα οδηγήσει αυτοµάτως στην ανατροπή όλου του εγχειρήµατος της εξυγίανσης, για την ολοκλήρωση του οποίου καταβάλλονται προσπάθειες εδώ και ένα τουλάχιστον έτος. (…) Η απώλεια αυτού του περιουσιακού στοιχείου θα έχει για εµάς ολέθριες συνέπειες, καθώς θα οδηγήσει µε βεβαιότητα στην οριστική µαταίωση του σχεδίου εξυγίανσης και στην κατάρρευση της εταιρείας µας, η οποία –αν και βιώσιµη– θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε πτώχευση ή θα καταλήξει έρµαιο των άναρχων διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης εκάστου πιστωτή”.

Κατόπιν της αίτησης, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης είχε αποφασίσει την προσωρινή απαγόρευση της διενέργειας του πλειστηριασµού που είχε οριστεί για τις 3/4/2024, καθώς και κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας, µέχρι τη συζήτηση της αίτησης.

Ο πλειστηριασµός αφορά συγκεκριµένα ένα οικόπεδο µε αριθµό ιδιωτικής αρίθµησης Α4 στο 2ο Οικοδοµικό Τετράγωνο της Β.Ε.ΠΕ. Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, στην περιφέρεια του Δήµου Πυλαίας, Νοµού Θεσσαλονίκης, εµβαδού 1.410,44 τ.µ.

Επί του οικοπέδου έχει ανεγερθεί ένα τετραώροφο κτίριο γραφείων µε υπόγειο χώρο στάθµευσης για την εγκατάσταση επιχειρήσεων πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας, ολικής επιφάνειας ορόφων 1.832,82 τ.µ., το οποίο αποτελείται από υπόγειο πάρκινγκ συνολικού εµβαδού 523,70 τ.µ. και τρεις ορόφους. Το ακίνητο βρίσκεται εντός των ορίων του Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας – Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης.

Οικογένεια Χόντου

Δίχως τέλος φαίνεται πως είναι οι περιπέτειες και για τον επιχειρηµατία Γιώργο Χόντο, ο οποίος, επτά χρόνια αφότου έπεσαν οι τίτλοι τέλους για τη Hondos Παλλάς Πολυκαταστήµατα, µε την υπαγωγή της σε καθεστώς πτώχευσης, συνεχίζει να αντιµετωπίζει οικονοµικά προβλήµατα.

Υπενθυµίζεται ότι ο Γιώργος Χόντος είχε αποφασίσει πριν από πολλά χρόνια να τραβήξει χωριστούς δρόµους από την υπόλοιπη οικογένεια, που βρίσκεται πίσω από την επιτυχηµένη αλυσίδα “Hondos Center”.

Ο πλειστηριασµός που είναι αναρτηµένος στην πλατφόρµα έχει προγραµµατιστεί –εφόσον δεν µεσολαβήσει κάποια προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας– για τις 25 Σεπτεµβρίου 2024 και στρέφεται εις βάρος τόσο του Γεωργίου Χόντου όσο και της κόρης του, Βασιλικής (η οποία βρισκόταν επίσης στο δ.σ. της Χόντος Παλλάς), ως “τρίτης εµπραγµάτως ευθυνόµενης οφειλέτριας”.

Επισπεύδεται από την doValue Greece και έχει τιµή πρώτης προσφοράς τα 766.000 ευρώ (εκ των οποίων τα 153.200 ευρώ για το δικαίωµα της επικαρπίας που ανήκει στον Γεώργιο Χόντο και τα 612.800 ευρώ για το δικαίωµα της ψιλής κυριότητας που ανήκει στη Βασιλική Χόντου. Το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ανέρχεται σε 100.000 ευρώ. Το σφυρί αφορά ένα οικόπεδο, µετά της επ’ αυτού διώροφης οικίας (µεζονέτα), το οποίο είναι άρτιο και οικοδοµήσιµο, εκτάσεως 1.002,71 τ.µ. σύµφωνα µε τον τίτλο κτήσεως και 1.012,00 τ.µ. σύµφωνα µε το κτηµατολόγιο, που βρίσκεται στη Δηµοτική Ενότητα Θρακοµακεδόνων, του Δήµου Αχαρνών, µέσα στο εγκεκριµένο σχέδιο της περιφέρειας του συνοικισµού Μακεδόνων και Θρακών “Η Μακεδονία”, κατά τη θέση “Μπιλιτζά ή Μπίλιζα ή Βίλιζα”.

Dur

Σε πλειστηριασµό αναµένεται να οδηγηθεί και το εργοστάσιο της γνωστής εταιρείας ανδρικής ένδυσης Dur στην Πάτρα. Ειδικότερα, εφόσον δεν µεσολαβήσει κάποια προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας, έχει προγραµµατιστεί για τις 25 Σεπτεµβρίου 2024 ένας διπλός πλειστηριασµός που στρέφεται εις βάρος της “Δούρος – Βιοµηχανία και Εµπορία Έτοιµων Ενδυµάτων Α.Ε.”.

Επισπεύδουσα είναι η Τράπεζα Πειραιώς και το ποσό για το οποίο έγινε η κατάσχεση ανέρχεται σε 200.000 ευρώ – που αποτελεί µέρος τη συνολικής απαίτησης.

Ο πλειστηριασµός αφορά:

α) Ένα οικόπεδο που βρίσκεται στο Ο.Τ. 817, εντός του εγκεκριµένου σχεδίου της πόλεως Πατρών του Δήµου Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, επί της οδού Μαραγκοπούλου, και είναι εµβαδού 1.765 τ.µ. Εντός του άνω οικοπέδου έχει ανεγερθεί βιοτεχνικό κτίριο, το οποίο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο όροφο.

β) Ένα οικόπεδο που βρίσκεται στο Ο.Τ. 819, εντός του εγκεκριµένου σχεδίου της πόλεως Πατρών του Δήµου Πατρέων, εµβαδού 628 τ.µ. Εντός του άνω οικοπέδου υπάρχει βιοτεχνικό κτίριο το οποίο δεν χρησιµοποιείται σήµερα, ενώ η συντήρησή του κρίνεται σχετικά καλή.

Η τιµή πρώτης προσφοράς για το πρώτο ακίνητο έχει οριστεί σε 1,666 εκατ. ευρώ και για το δεύτερο στο ποσό των 340.000 ευρώ.

Αλέξανδρος Τσοχατζόπουλος

Ένα ακόµα “επώνυµο” σφυρί είναι κι εκείνο για το ακίνητο του γιου του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αλέξανδρου, στην Κυψέλη. Σηµειωτέον πως για το συγκεκριµένο ακίνητο είχαν προγραµµατιστεί στο παρελθόν δύο πλειστηριασµοί –ο πρώτος για τον Σεπτέµβριο του 2022 και ο δεύτερος για τον Ιανουάριο του 2023–, ωστόσο και τις δύο φορές η διαδικασία τέθηκε σε αναστολή. Έτσι, τώρα, ένας νέος πλειστηριασµός έχει προγραµµατιστεί για τις 25 Σεπτεµβρίου 2024, µε επισπεύδουσα την Intrum Hellas. Το σφυρί αφορά συγκεκριµένα ένα διαµέρισµα του έκτου (ΣΤ’) ορόφου, επιφάνειας 234 τ.µ., που βρίσκεται σε πολυκατοικία που έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο, άρτιο και οικοδοµήσιµο, έκτασης 862 τ.µ., στη θέση “Κυψέλη – Πολύγωνο”. Η τιµή πρώτης προσφοράς για το διαµέρισµα έχει οριστεί στα 304.000 ευρώ – όσο και στους δύο προηγούµενους πλειστηριασµούς.

Το ακριβότερο σφυρί είναι εκείνο για τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου και του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο Η τιµή πρώτης προσφοράς για το ακίνητο 1.000 στρεµµάτων στο Μαρκόπουλο έχει οριστεί στα 30,14 εκατ. ευρώ.

Πηγή:  Ελευθερία Πιπεροπούλου,capital,gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments