Ελλάδα

Φωτιά στο Μάτι: «Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί!»-Έξι χρόνια από την τραγωδία με 104 νεκρούς

Φωτιά στο Μάτι: «Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί!»-Έξι χρόνια από την τραγωδία με 104 νεκρούς

Πηγή Φωτογραφίας: pagenews.gr//eurokinissi--Φωτιά στο Μάτι: «Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί!»-Έξι χρόνια από την τραγωδία με 104 νεκρούς

6 χρόνια συμπληρώνονται από την αποφράδα ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με τους 104 νεκρούς

Έξι χρόνια συμπληρώνονται από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που άφησε πίσω της 104 νεκρούς, εγκαυματίες, ανθρώπους που έχασαν την περιουσία τους και προσπαθούν ακόμη και σήμερα να ξαναχτίσουν ότι έχασαν μα πάνω από όλα τους συγγενείς των θυμάτων να περιμένουν μέχρι σήμερα την δικαίωση που δεν έχει έρθει.

Οι εγκαυματίες συνεχίζουν το δικό τους αγώνα για την αποκατάσταση των τραυμάτων ενώ αρκετοί από αυτούς που έχασαν την περιουσία τους προσπαθούν να χτίσουν ξανά το βιός τους.

Ακόμη και σήμερα πλανάται ένα ατελείωτο «γιατί»:

  • Γιατί να θρηνήσουμε 104 νεκρούς;
  • Γιατί δεν λειτούργησε όπως έπρεπε ο κρατικός μηχανισμός;
  • Γιατί οι συγγενείς δεν έχουν βρει ακόμη δικαίωση;

Ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε τους «υπεύθυνους» της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι να πετούν το «μπαλάκι των ευθυνών» ο ένας στον άλλο.

Το χρονικό

Η 23η Ιουλίου του 2018 θα αποτελέσει μια από τις πιο «μαύρες σελίδες» στην ιστορία της χώρας καθώς συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη  φονική πυρκαγιά. Εκείνη την ημέρα, δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στη θάλασσα ενώ αρκετοί παρουσίαζαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας.

Την ολιγωρία  του κράτους ήρθαν να καλύψουν ψαράδες αλλά και άνθρωποι που είχαν στη διαθέσή τους καΐκια. Δίχως να το σκεφθούν και παρά τους δυνατούς ανέμους έτρεξαν εκείνο το εφιαλτικό βράδυ στο Μάτι να σώσουν κόσμο.

Η ώρα είναι σχεδόν 12  το βράδυ και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας έχει μόλις επιστρέψει από τη Βοσνία και συγκαλεί σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Παρά το γεγονός ότι η φωτιά έχει καταστρέψει το Μάτι, υπάρχουν οι πρώτοι νεκροί, όλοι διαβεβαιώνουν τον Αλέξη Τσίπρα ότι έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και του οικισμού.

Το πρώτο φως της επόμενης ημέρας θα φέρει στην επιφάνεια εικόνες σπαρακτικές καθώς το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού έχει γίνει «στάχτη».  Όπως είχε γίνει ήδη γνωστό ο αριθμός των νεκρών είχε φθάσει στους 24 ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.

Έξι χρόνια μετά, οι άνθρωποι που έζησαν την φρικτή εκείνη μέρα, δεν αισθάνονται δικαιωμένοι. Όχι μόνο επειδή δεν υπήρχε κανένα σχέδιο εκκένωσης της περιοχής, κανένα σχέδιο διάσωσης, ούτε και για το σόου που δόθηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες από τα μέλη και τους αξιωματούχους της τότε κυβέρνησης –που «δεν ήξεραν» για νεκρούς- ενώ θύματα είχαν βρεθεί κάτω από καμένα αυτοκίνητα, στο δρόμο, στα σπίτια τους, στη θάλασσα και, τα περισσότερα, στο οικόπεδο της φρίκης, στην οδό Δημοκρατίας όπου βρέθηκαν απανθρακωμένοι 26 άνθρωποι. Αλλά επειδή δεν προέκυψε κανείς που να έχει την ευθύνη.

Κι εγώ στα χέρια μου μόνο μ’ ένα καλάμι·ήταν έρημη η νύχτα το φεγγάρι στη χάση και μύριζε το χώμα από την τελευταία βροχή. Ψιθύρισα· «Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί….» έγραψε ο Γιώργος Σεφέρης. Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη σήμερα καθώς συμπληρώνονται τα 6 χρόνια από την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments