Ελλάδα

“ZSV Wind Force”: Βάζει στα σκαριά project αντλησιοταμίευσης ισχύος 290 MW

“ZSV Wind Force”: Βάζει στα σκαριά project αντλησιοταμίευσης ισχύος 290 MW

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Ποια είναι η ZSV Wind Force

Ένα φιλόδοξο και απαιτητικό project αποθήκευσης ενέργειας, με την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης, θέτει στα σκαριά η εταιρεία “ZSV Wind Force Μονοπρόσωπη Ί.Κ.Ε.”

Η σχετική αίτηση υποβλήθηκε στη ΡΑΑΕΥ στις 9 Απριλίου 2024 και με βάση την απόφαση της Αρχής που δημοσιοποιήθηκε χθες 22 Ιουλίου, χορηγήθηκε στην “ZSV Wind Force Μονοπρόσωπη Ί.Κ.Ε.” άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 290 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 270 MW στη θέση «Πετρωτό» της Δημοτικής Ενότητας Δεσκάτης του Δήμου Δεσκάτης της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση χορήγησης της άδειας, θα πρόκειται για μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με αντλησιοταμίευση με εγκατεστημένη χωρητικότητα 2800 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 2300 MWh.

Όσον αφορά τη διάρκεια ισχύος της άδειας προβλέπεται σε 35 έτη (έως 22 Ιουλίου 2059), ενώ η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου θα γίνει από την εταιρεία ZSV Wind Force Ι.Κ.Ε. μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης.

Ποια είναι η ZSV Wind Force Η ZSV Wind Force Ι.Κ.Ε. συστάθηκε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταικά συστήματα, κατασκευαστικές εργασίες για μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας,, υπηρεσίες μηχανικών για ενεργειακά έργα, υπηρεσίες εκπόνησης μελετών υδραυλικών έργων κ.α.

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ήταν 5.000 ευρώ που διαιρέθηκε σε 500 εταιρικά μερίδια κεφαλαιακών εισφορών ονομαστικής αξίας 10 ευρώ το καθένα, τα οποία αρχικά όλα ανεξαιρέτως ανέλαβε ο ιδρυτής και μοναδικός τότε εταίρος της, επιχειρηματίας Ευάγγελος Μπούγιας.

Τον Απρίλιο του 2024 εισήλθε στην εταιρεία λαμβάνοντας 350 εταιρικά μερίδια η Enercoplan Investments Ενεργειακές Κατασκευές και Επενδύσεις, με συνιδρυτές και επικεφαλής τους Βασίλειο Ζήκο και Τούκα Σταματογιάννη, ενώ 50 εταιρικά μερίδια έλαβε η, ιδίων συμφερόντων, Zikos Energy Construction.

Έτσι σήμερα το 70% της ZSV Wind Force ελέγχεται από την Enercoplan Investments, και από 10% κατέχουν οι Zikos Energy Construction, ο ιδρυτής Ευάγγελος Μπούγιας και ο Παν. Τόγιας. Διαχειριστής της εταιρείας έχει οριστεί ο Τούκας Σταματογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της Enercoplan Investments.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Enercoplan Investments δραστηριοποιείται από το 2018 στην ενεργειακή αγορά.

Η Enercoplan Investments Ειδικότερα, με βάση το «βιογραφικό» της, στις 8 Μαρτίου του 2018, ιδρύεται η ΕΝΕΡΚΟΠΛΑΝ Α.Ε. Το 2019, ενώνει τις δυνάμεις της με την εταιρεία ΟΡΦΕΑΣ Α.Ε. καθώς μετέχει πλέον στο κεφάλαιο της εταιρείας, σε ποσοστό 75%. Τον Οκτώβριο του 2020, εξαγοράζει την εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΚΟΠΛΑΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ Ε.Π.Ε.

Το Νοέμβριο του 2020, επεκτείνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες προβαίνοντας στην αγορά του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΚΟΠΛΑΝ ΤΡΙΚΑΛΑ ΙΚΕ σε ποσοστό 85%.

Τον Σεπτέμβριο 2021, αποκτά το σύνολο των μετοχών της εταιρείας PRENEAL VECTOR ΑΥΓΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους προβαίνει στην αγορά της PRENEAL VECTOR ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΥΚΙΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

Το Φεβρουάριο του 2022, η δραστηριότητα της ΕΝΕΡΚΟΠΛΑΝ Α.Ε επεκτείνεται στην περιφέρεια της Πελοποννήσου, με την αγορά του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΑΡΝΩΝΟΣ Α.Ε. σε ποσοστό 92,64%, καθώς και της ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΜΑΛΕΑ Α.Ε. σε ποσοστό 86,87%.

Το Μάρτιο του 2022, η εταιρεία ΠΑΝΤΖΙΟΣ ENERGY I.K.E., εντάσσεται στον Όμιλο ΕΝΕΡΚΟΠΛΑΝ Α.Ε.

Στον Όμιλο ανήκουν επίσης και άλλες εταιρείες, όπως οι ZIKOS ENERGY CONSTRUCTION S.M.P.C., ΖΗΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ, ΑΙΘΕΡΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, ΑΙΟΛΙΚΗ ΔΕΣΦΙΝΑΣ ΙΚΕ κ.α.

Σήμερα η Enercoplan Investments καταγράφει αξιοπρόσεκτη παρουσία στον τομέα των ΑΠΕ και της ηλεκτροπαραγωγής, αναλαμβάνοντας την αδειοδότηση, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το σχεδιασμό, την κατασκευή και υλοποίηση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων ανά την Ελλάδα.

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι πριν έναν χρόνο, τον Ιούλιο του 2023, η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω σύναψης διμερούς δεκαετούς συμβολαίου (PPA) με την METRO ΑΕΒΕ. Η προμήθεια ρεύματος θα εξασφαλιστεί μέσω του αιολικού σταθμού ισχύος 13,2MW που ξεκίνησε να κατασκευάζεται από την Enercoplan Investments εντός του 2023 στο Δίστομο Βοιωτίας, με χρηματοδότηση από την Optima Bank.

Πηγή: Σταύρος Γριμάνης,.newmoney.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments