Γεωπολιτικά

Πώς οι δεσμοί Τουρκίας-ΗΠΑ θα μπορούσαν να αλλάξουν αν ο Τραμπ κερδίσει τον Νοέμβριο

Πώς οι δεσμοί Τουρκίας-ΗΠΑ θα μπορούσαν να αλλάξουν αν ο Τραμπ κερδίσει τον Νοέμβριο

Πηγή Φωτογραφίας: aa.com.tr

Εν μέσω της κακής επίδοσης του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ στα τέλη Ιουνίου και της πτώσης στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, πολλοί Τούρκοι σχολιαστές εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου και σταθμίζουν πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ υπό τον Τραμπ σε σχέση με τον Μπάιντεν.

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είχαν σκαμπανεβάσματα και κυρίως πτώσεις όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος, αλλά ο ίδιος και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνήθως τα έβρισκαν

Εν μέσω της κακής επίδοσης του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ στα τέλη Ιουνίου και της πτώσης στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, πολλοί Τούρκοι σχολιαστές εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου και σταθμίζουν πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ υπό τον Τραμπ σε σχέση με τον Μπάιντεν. Ωστόσο, το γενικότερο ύφος των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ ενδέχεται να μην αλλάξει ριζικά, ακόμη και αν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές και ξαναμπεί στον Λευκό Οίκο.

Μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ στις 13 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε ένας από τους λίγους παγκόσμιους ηγέτες που είχαν τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ. Εξαίροντας τον πρώην πρόεδρο για τη γενναιότητά του και το μήνυμα ενότητας μετά την απόπειρα δολοφονίας, ο Ερντογάν συνεχάρη επίσης τον Τραμπ για την επίσημη εξασφάλιση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών.

Ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τέσσερα ακόμη χρόνια υπό τον Τραμπ μπορεί να είναι καλά για την Τουρκία, οι ειδικοί που μίλησαν στο Al-Monitor εξηγούν ότι αν και οι σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον δεν θα βελτιωθούν ως δια μαγείας αν κερδίσει ο Τραμπ, μπορεί να υπάρξει μικρή βελτίωση.

«Η αίσθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι ο Ερντογάν και ο Τραμπ θα έχουν μια ελαφρώς καλύτερη χημεία από ό,τι είχαν ο Ερντογάν με τον Μπάιντεν, και η προεδρική χημεία κάνει τη διαφορά», δήλωσε στο Al-Monitor ο Σονέρ Καγκαπτάι, διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο Ινστιτούτο Πολιτικής της Ουάσινγκτον για την Εγγύς Ανατολή.

«Ξέρουμε ότι ο Ερντογάν και ο Τραμπ στο παρελθόν τα πήγαιναν αρκετά καλά, οπότε θα πρέπει να αναμένουμε ότι οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν, και ως εκ τούτου, το ύφος των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων θα είναι ελαφρώς πιο θετικό λόγω της προεδρικής σχέσης που διαχέεται».

«Παρόλα αυτά», προειδοποίησε ο Καγκαπτάι, «αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα δεν θα είναι καλά αν κερδίσει ο Μπάιντεν. Νομίζω ότι θα υπάρξει μια επανεκκίνηση στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ αν κερδίσει ο Μπάιντεν».

Σε αυτό το πλαίσιο, διάφορα ζητήματα θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον σε περίπτωση νέας αμερικανικής κυβέρνησης: oι αντιτρομοκρατικές προσπάθειες της Τουρκίας, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι αντιτρομοκρατικές προσπάθειες της Τουρκίας στη Συρία και το Ιράκ

Η Συρία και η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα παραμείνουν στην κορυφή της ατζέντας μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ανεξάρτητα από τον νικητή των αμερικανικών εκλογών. Οι SDF είναι ο κύριος σύμμαχος του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, αλλά η Τουρκία θεωρεί τη ραχοκοκαλιά της ένοπλης ομάδας, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), καθώς και τη συριακή κουρδική οργάνωση Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), ως τρομοκρατικές οργανώσεις λόγω των δεσμών τους με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Το PKK διεξάγει ένοπλη εκστρατεία κατά της Τουρκίας για κουρδική αυτοκυριαρχία στο εσωτερικό της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1980.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να πείσει την Ουάσινγκτον να τερματίσει τη συμμαχία της με τις SDF και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη βόρεια Συρία έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής. Ο Φατίχ Τσεϊλάν, συνταξιούχος Τούρκος διπλωμάτης και πρώην πρεσβευτής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, υπενθύμισε ότι ο Τραμπ επεδίωξε να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία σύμφωνα με το τουρκικό αίτημα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. «Παλαιότερα, ο Τραμπ ήθελε να αποσύρει όλες τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία, αλλά απέτυχε», δήλωσε στο Al-Monitor. “Υπάρχει μια εδραιωμένη σχέση εκεί. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εγκαταλείψουν ξαφνικά το PYD και τις YPG, αυτό είναι δύσκολο να το πούμε σε αυτό το σημείο».

Ο Καγκαπτάι, εν τω μεταξύ, πιστεύει ότι αν η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφασίσει να αποχωρήσει από τη Συρία, η συνεργασία της Τουρκίας μπορεί να είναι χρήσιμη για τον περιορισμό της ιρανικής επιρροής στη χώρα. Μαζί με τη Ρωσία, το Ιράν είναι ο κύριος υποστηρικτής του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Αναμένοντας μια αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, ο ρόλος της Τουρκίας θα αυξηθεί, διότι, από την άποψη των ΗΠΑ, η Τουρκία μπορεί να αποτρέψει μια ιρανική χερσαία γέφυρα προς τη Συρία μέσω του Ιράκ», δήλωσε ο Καγκαπτάι στο Al-Monitor.

«Αυτό θα σημάνει επίσης επανεξέταση της σχέσης των ΗΠΑ με τις YPG, επειδή αυτό είναι το “βέτο” της Τουρκίας για μια εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ στη Συρία και το Ιράκ, καθώς η Τουρκία εργάζεται στο έργο του δρόμου ανάπτυξης για να υπονομεύσει την ιρανική επιρροή», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια συγκοινωνιακή σύνδεση ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκτείνεται σε 1.275 χιλιόμετρα (792 μίλια) από την πλούσια σε πετρέλαιο νότια ιρακινή επαρχία της Βασόρας προς την Τουρκία μέσω δρόμου και σιδηροδρόμου.

“Το ονομάζω χρήμα εναντίον όπλων – η Τουρκία φέρνει χρήματα για να οικοδομήσει επιρροή και το Ιράν φέρνει αντιπροσώπους. Αυτή η τουρκική οικοδόμηση επιρροής στο Ιράκ θα υποστηριχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και νομίζω ότι το ίδιο θα συμβεί και στη Συρία», δήλωσε ο Καγκαπτάι.

Τραμπ και Ερντογάν: Σκληροί καιροί, σκληροί ηγέτες

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ υπό τον Τραμπ είχαν κάποια σκαμπανεβάσματα και πολλές πτώσεις. Ενώ ο Ερντογάν και ο Τραμπ τα έβρισκαν σε κάποια σημεία, είχαν το μερίδιό τους και σε δύσκολες στιγμές. Τον Οκτώβριο του 2019, ο Τραμπ έδωσε αρχικά το πράσινο φως και στη συνέχεια απέκρουσε μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση (με την κωδική ονομασία «Άνοιξη της Ειρήνης») κατά των SDF.

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τις SDF, τις YPG και το PYD ως «τρομοκρατικά» παρακλάδια του PKK. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγοριοποιούν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά όχι τις SDF ή τα συριακά κουρδικά μέλη του. Υπό την πίεση τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών, ο Τραμπ είπε στον Ερντογάν να σταματήσει την «Άνοιξη της Ειρήνης» σε επιστολή του με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου 2019, συμβουλεύοντας τον Τούρκο πρόεδρο «να μην είναι σκληρός τύπος» και «ανόητος». Παρόλα αυτά, οι δύο άνδρες τα βρήκαν γρήγορα σε μια επίσκεψη στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και το ΝΑΤΟ

Όσον αφορά τους δεσμούς της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, ο Τσεϊλάν προειδοποίησε κατά του περιορισμού της εστίασης στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας το απρόβλεπτο που θα μπορούσε να φέρει μια νέα προεδρία του Τραμπ.

«Οι ενέργειες του Τραμπ σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ιδίως στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θα επηρεάσουν την Τουρκία», δήλωσε ο Τσεϊλάν. “Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε τι θα συμβεί στην Ουκρανία ή πώς θα εξελιχθεί η παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Είναι πιθανό μια άλλη κυβέρνηση Τραμπ να είναι πιο απομονωτική σε ορισμένους τομείς, όπως η Μέση Ανατολή, και να στρέψει την προσοχή της προς την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού».

Σε πολλές περιπτώσεις, τόσο ο Τραμπ όσο και ο εκλεκτός του για την αντιπροεδρία, ο γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς, έχουν εκφράσει μια γενική αδιαφορία για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχουν αμφισβητήσει τη σοφία της αμερικανικής υποστήριξης προς το Κίεβο, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να ηγηθούν αυτών των προσπαθειών.

Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει σταθερά ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν έχουν διαθέσει αρκετά χρήματα για την άμυνα και «εκμεταλλεύονται» δωρεάν τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας, ένα πρόβλημα που τα ευρωπαϊκά μέλη της συμμαχίας έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν.

Η Ουάσινγκτον μπορεί να τείνει προς τον απομονωτισμό υπό την προεδρία του Τραμπ, αλλά μια τέτοια προοπτική θα μπορούσε επίσης να ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ της Άγκυρας και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. «Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα για να αναπτύξουν τις αμυντικές τους βιομηχανίες και αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να συνεργαστούν με την Τουρκία, όπου θα ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός πυλώνας του ΝΑΤΟ, μέρος του οποίου είναι η Τουρκία. Ελπίζω ότι οι τουρκικές αρχές αξιολογούν αυτές τις δυνατότητες», δήλωσε ο Τσεϊλάν.

Ισραήλ-Παλαιστίνη

Ενώ η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον φαίνεται να έχουν «διαμερισματοποιήσει» τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ υπό τον Τραμπ θα μπορούσαν να επιδεινωθούν για το ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Στον απόηχο του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 38.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 Ισραηλινοί πολίτες, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν σε αντιπαράθεση. Ο Ερντογάν καταδίκασε τις ενέργειες του Ισραήλ και υποστήριξε τη Χαμάς, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να υποστηρίζει το εβραϊκό κράτος. Το έντονα φιλοϊσραηλινό προεκλογικό πρόγραμμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υπόσχεται να βαθύνει το χάσμα μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αν εκλεγεί ο Τραμπ.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments