Διεθνή

Harris 2024: Ο αγώνας δρόμου των 100 ημερών

Harris 2024: Ο αγώνας δρόμου των 100 ημερών

Πηγή Φωτογραφίας: Fast Company

Το δίκτυο υποστήριξης, το μεταναστευτικό, οι σεξιστικές επιθέσεις και οι επικρίσεις.

Η Κάμαλα Χάρις θα επιδιώξει να δώσει τη μάχη απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Στα ατού της είναι και η ηλικία της. Είναι 59 ετών, δηλαδή μικρότερη κατά 19 χρόνια από τον 78χρονο Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της έχει ενεργοποιήσει ένα δίκτυο υποστήριξης, ωστόσο η ίδια και στο παρελθόν, έχει αντιμετωπίσει ρατσιστικές και σεξιστικές επιθέσεις.

Ο Τζο Μπάιντεν, στην επιστολή με την οποία ανακοίνωσε την απόσυρσή του, την ευχαρίστησε, λέγοντας ότι «είναι μία εξαιρετική συνεργάτης σε όλο αυτό το έργο». Σε δεύτερη ανάρτηση, με κοινή τους φωτογραφία έξω από τον Λευκό Οίκο, της έδωσε τη στήριξή του.

Η Κάμαλα Χάρις έχει πολλές φορές μιλήσει στις εμφανίσεις της για τη μητέρα της και τις γυναίκες από όλες τις φυλές που άνοιξαν τον δρόμο για άτομα σαν την ίδια.

Η επιλογή της ως αντιπροέδρου είχε θεωρηθεί ως αναγνώριση του ρόλου που διαδραμάτισαν οι μαύρες γυναίκες από το 2016 και μετά, ενώ η ίδια θεωρείται ότι ενσαρκώνει μια χώρα που γίνεται φυλετικά και εθνοτικά ποικιλόμορφη.

Γεννημένη στην Καλιφόρνια από πατέρα Τζαμαϊκανό – Αμερικανό καθηγητή Οικονομικών του Στάνφορντ και μητέρα Ινδή βιολόγο και ερευνήτρια του Μπέρκλεϊ, η Κάμαλα Χάρις σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Οικονομικά και στη συνέχεια Νομικά.

Η ανακοίνωση της πιθανής υποψηφιότητάς της ήδη από την πρώτη στιγμή προκάλεσε ενθουσιασμό σε επιχειρηματικά δίκτυα οργανώσεων και μέλη που πιέζουν για την αύξηση των γυναικών στην πολιτική. Όπως αναφέρουν, η Κάμαλα Χάρις έχει σημαντική ηγετική εμπειρία και μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή φωνή σε μια εποχή που η δημοκρατία και τα δικαιώματα των γυναικών δέχονται επιθέσεις. Ορισμένοι μάλιστα μιλούν για ιστορική ευκαιρία, καθώς εκτιμούν ότι η Κάμαλα Χάρις έχει τη δυνατότητα να συναρπάσει και να κινητοποιήσει νέους ψηφοφόρους.

Την ίδια ώρα, πολλοί διαπιστώνουν ότι η Κάμαλα Χάρις, πέραν της κριτικής που έχει δεχθεί ως αντιπρόεδρος, ως γυναίκα και μάλιστα μαύρη, έχει δεχθεί ρατσιστικές και σεξιστικές επιθέσεις, κάτι που δεν έχουν αντιμετωπίσει άλλοι αντιπρόεδροι.

Αν και η Κάμαλα Χάρις θεωρείται ήδη φαβορί για τους Δημοκρατικούς, πολλοί αναρωτιούνται για τα ποσοστά αποδοχής της και αν θα καταφέρει να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χάρις θα τα πήγαινε καλύτερα σε μια υποθετική αντιπαράθεση με τον Τραμπ σε σχέση με τον Μπάιντεν, αν και άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις την τοποθετούν στο ίδιο επίπεδο με τον Μπάιντεν ή και πίσω από αυτόν.

Η σχετικά χαμηλή αποδοχή της Χάρις (38,6%, σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων του Five Thirty Eight) είναι ανησυχητική για τους Δημοκρατικούς. Ωστόσο, έχει υψηλότερη αποδοχή από τον Μπάιντεν μεταξύ των μαύρων και ισπανόφωνων ψηφοφόρων, δύο δημογραφικών ομάδων στις οποίες ο Μπάιντεν είχε χάσει την υποστήριξη.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του Τζο Μπάιντεν, η Κάμαλα Χάρις δείχνει να είναι η επικρατέστερη υποψήφια των Δημοκρατικών. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες καθώς η προεδρική κούρσα έχει μετατραπεί σε ένα σύντομο σπριντ 105 ημερών, που δεν θυμίζει τις παραδοσιακές αμερικανικές αναμετρήσεις.

Πέραν της στήριξης του Μπάιντεν, η Κάμαλα Χάρις πήρε και τον μηχανισμό της προεκλογική της εκστρατεία. Αλλά της μένει ελάχιστος χρόνος για να κατακτήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών και την προεδρία απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Η 59χρονη Χάρις καλείται σε μία νύχτα να βγει από τη «σκιά» της αντιπροεδρίας, να «ξανασυστηθεί» στους Αμερικανούς και να χαράξει μία στρατηγική-εξπρές που θα πατήσει στα βήματα του Μπάιντεν (και αυτό την καθιστά ευάλωτη στην τραμπική κριτική) αλλά ταυτόχρονα θα προβάλλει το δικό της προφίλ που σίγουρα θα κινηθεί στον άξονα της γενικής εισαγγελέως της Καλιφόρνια απέναντι σε ένα τοξικό, επικίνδυνο και καταδικασμένο πρώην πρόεδρο που «κουβαλά» πάνω του ποινικές δίκες γιατί αμαύρωσε την αμερικανική Δημοκρατία και παραμένει η μεγαλύτερη απειλή και το πιο σκοτεινό πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ίσως η Χάρις και οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να κερδίσουν μια εκλογική αναμέτρηση, εστιάζοντας την εκστρατεία τους στις αμβλώσεις, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και τη Δημοκρατία.

Για το Δημοκρατικό Κόμμα δεν είναι εύκολο να «παρακάμψει» την πρώτη μαύρη, ασιατικής καταγωγής αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία παρά τα «μείον» που δεν είναι αμελητέα, θα μπορούσε να προσελκύσει τους Αφροαμερικανούς, τις γυναίκες, αναποφάσιστους και μετριοπαθείς που τρέμουν για μία νέα προεδρία Τραμπ. Ακόμη και παραδοσιακούς Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρος που βλέπουν να έχει χαθεί το κόμμα τους.

Καταλυτική ως προς το εάν η Χάρις θα μπορούσε να κάνει την ανατροπή θα είναι μία στοχευμένη επιλογή αντιπροέδρου θα την συμπληρώνει εκεί όπου ή ίδια υστερεί. Όσο για το μέτωπο Τραμπ, το βέβαιο είναι ο ρατσισμός και ο σεξισμός με στόχο την Χάρις θα εμποτίσει ακόμη περισσότερο μία ήδη τοξική εκστρατεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments