Διεθνή

Ήταν επιτυχημένος πρόεδρος ο Μπάιντεν;

Ήταν επιτυχημένος πρόεδρος ο Μπάιντεν;

Πηγή Φωτογραφίας: Axios

Η Ιστορία θα αποτιμήσει με θετικό πρόσημο την θητεία του Τζο Μπάιντεν που ανέλαβε να ανατάξει τη χώρα μετά την πανδημία και τον Τραμπ.

Όταν οι Έλληνες αποτιμούν τη θητεία ενός αμερικανού προέδρου, αρχίζουν και τελειώνουν με τους πολέμους στους οποίους ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ. Βέβαια αρκετοί από τους συμπατριώτες μας, που ζυγίζουν με αυτόν τρόπο τους αμερικανούς προέδρους, δεν έχουν κανένα πρόβλημα αν ο πόλεμος ξεκινήσει από τον Πούτιν. Άλλωστε πάντα υπάρχει ένας τρόπος να τα ρίξεις όλα στους Αμερικανούς.

Στις ΗΠΑ, τα ποσοστά ανεργίας και πληθωρισμού είναι σημαντικά. Ο Μπάιντεν ανέλαβε με πληθωρισμό 1.4%, αλλά η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον αύξησαν στο 9%. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση Μπάιντεν πήρε μέτρα για τη μείωσή του. Ωστόσο, σε σύγκριση με την περίοδο του Τραμπ, τα βασικά αγαθά και το κόστος σπιτιών είναι πιο ακριβά σήμερα.

Από τη μία, ο Μπάιντεν αντιμετώπισε αποφασιστικά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, υπογράφοντας ένα σχέδιο ανάκαμψης ύψους 1.9 τρισ. δολαρίων και παρέχοντας επιδόματα σε εκατομμύρια Αμερικανούς. Ταυτόχρονα, ενέκρινε νόμο για μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές, μειώνοντας τα ποσοστά ανεργίας και δημιουργώντας περισσότερες από 8 εκατ. θέσεις εργασίας.

Από την άλλη, ο Μπάιντεν έλαβε μέτρα που ο προκάτοχός του θα απέρριπτε. Επανέφερε τις ΗΠΑ στη Συμφωνία για το Κλίμα, ενέκρινε μέτρα για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, προστάτευσε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, διόρισε μαύρη δικαστίνα στο Ανώτατο Δικαστήριο και ενίσχυσε την ηγεμονική θέση των ΗΠΑ στην τεχνολογία. Επίσης, επέβαλε την ισότητα στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και επεκτείνει τα μέτρα ιατρικής περίθαλψης.

Η αποτυχία στο Αφγανιστάν οδήγησε σε κατακερματισμό της αμερικανικής πολιτικής, ενώ η στήριξή του στο Ισραήλ συνυπάρχει με την υποστήριξη των Παλαιστινίων.

Πώς αποτιμάται συνολικά; Οι ιστορικοί του Λευκού Οίκου τον κατατάσσουν στη 14η θέση των καλύτερων προέδρων της χώρας. Πρώτος είναι ο Λίνκολν και τελευταίος ο Τραμπ. Οι περισσότερες μετριοπαθείς φωνές στις ΗΠΑ τον χαρακτηρίζουν «καλό και χρήσιμο» πρόεδρο. Και «καλό άνθρωπο». Για την πλευρά Τραμπ είναι ένας απατεώνας, ο χειρότερος πρόεδρος όλων των εποχών που πλήγωσε το βιοτικό επίπεδο των Αμερικανών και έμπλεξε τη χώρα στην αχρείαστη περιπέτεια της Ουκρανίας. Πού βρίσκεται η αλήθεια; Σίγουρα όχι κάπου στη μέση. Οταν στη μία πλευρά είναι ο Τραμπ, ακόμα και αν στέκεσαι στη μέση είσαι πολύ κοντά του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments