Διεθνή

Κάμαλα Χάρις: Πώς θέλει να κυβερνήσει τις ΗΠΑ

Κάμαλα Χάρις: Πώς θέλει να κυβερνήσει τις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: The Seattle Times

Δημοσίευμα της WSJ αναλύει τις πολιτικές που θα εφαρμόσει η Κάμαλα Χάρις σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Έχοντας εξασφαλίσει και μαθηματικά το χρίσμα, η Κάμαλα Χάρις βάζει πλώρη για το συνέδριο των Δημοκρατικών που θα γίνει στα μέσα Αυγούστου. Έως τότε θα πρέπει να έχει επιλέξει τον υποψήφιο αντιπρόεδρο της. Η ίδια σε δήλωση της, τόνισε ότι είναι «υπερήφανη», ενώ υπογράμμισε πως «Ανυπομονώ να μπορέσω σύντομα να αποδεχθώ επίσηματο χρίσμα.» Νωρίτερα, τα ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η πλειοψηφία των εκλεκτόρων του συνεδρίου έχει εκφράσει πλέον την πρόθεσή να υποστηρίξουν την Αντιπρόεδρο, ως υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στις ΗΠΑ.

Κατόπιν τούτου, θα πρέπει να εξεταστούν οι πολιτικές θέσεις της διεκδικήτριας του χρίσματος των Δημοκρατικών. Δημοσίευμα της Wall Street Journal, αναφέρει κάποιες από τις θέσεις της στην οικονομική πολιτική. Από ότι φαίνεται όμως, αν κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών είναι απίθανο να αλλάξει δραματικά τις πολιτικές θέσεις που υιοθετήθηκαν κατά την διάρκεια της εκστρατείας Μπάιντεν – Χάρις.

Πώς οικοδομήθηκε το πολιτικό της προφίλ

Σε αντίθεση με τον Μπάιντεν, το εθνικό προφίλ της Χάρις οικοδομήθηκε με βάση τη νομική της εμπειρία -όχι με σημαντικές πολιτικές προτάσεις ή νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η αντιπρόεδρος τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή των Δημοκρατικών ακτιβιστών και των μεγάλων δωρητών μέσω της επιθετικής αμφισβήτησης των υποψηφίων της κυβέρνησης Τραμπ.

Επίσης, σε αντίθεση με τον πρόεδρο, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης πολιτικής του καριέρας ευθυγραμμίστηκε με το κέντρο του Δημοκρατικού Κόμματος, οι απόψεις της Χάρις δεν έχουν καθοριστεί τόσο ξεκάθαρα σε ιδεολογικές γραμμές

Ο Μπάιντεν και η Χάρις είχαν κάποιες πολιτικές διαφορές στο παρελθόν. Η απόκλισή τους βασίστηκε εν μέρει στις διαφορετικές εμπειρίες ζωής των δύο Δημοκρατικών και στη συνολική προσέγγιση της χάραξης πολιτικής.

Με ποια θέματα ασχολήθηκε κατά την προεδρία Μπάιντεν

Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί της λένε ότι η Χάρις, η πρώτη μαύρη και γυναίκα αντιπρόεδρος και κόρη μεταναστών, δίνει έμφαση στον αντίκτυπο των πολιτικών αποφάσεων μέσα από το πρίσμα των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτικών κοινοτήτων. Υπήρξε σημαντική υποστηρίκτρια της πολιτικής για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της.

Συνέχισε να προωθεί το δικαίωμα της άμβλωσης, μετά την ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο το 2022 της απόφασης Roe v. Wade, η οποία είχε καθιερώσει συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην άμβλωση.

Κατά την διάρκεια της θητείας της, έχει υποστηρίξει πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της οικονομικής προσιτότητας της στέγασης και της μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης.

Κάμαλα Χάρις: Χωρίς αλλαγές και η εξωτερική πολιτική

Αναλυτές αναφέρουν πως είναι θετικό που η Κάμαλα Χάρις έχει θητεύσει δίπλα στον Τζο Μπάιντεν, κυρίως λόγω της εμπειρίας του στην εξωτερική πολιτική. Σε περίπτωση λοιπόν που αναλάβει την προεδρία τον Νοέμβριο, η Κάμαλα Χάρις θα συνέχιζε σε πολλούς τομείς το έργο του Αμερικανού προέδρου.  Μια κυβέρνηση Χάρις θα προσέφερε πιθανώς ισχυρή υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας και θα συνέχιζε τις πρωτοβουλίες για την εμβάθυνση των συμμαχιών στην Ασία και τον Ειρηνικό, ενόψει της γεωπολιτικής ανόδου της Κίνας.

Σχετικά με το μεσανατολικό, η Χάρις εξέφρασε την υποστήριξή της στη λύση των δύο κρατών ως γερουσιαστής και υποστήριξε τις συμφωνίες του Αβραάμ. Ως αντιπρόεδρος, η Χάρις είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έπρεπε να τηρήσει ισχυρότερη στάση απέναντι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς ο αριθμός των νεκρών αμάχων αυξανόταν στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Τι πολιτική θα ακολουθήσει στο ουκρανικό

Όπως και ο Μπάιντεν, έτσι και η Χάρις υποστήριζε την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της Ρωσίας και αναμένεται να συνεχίσει έτσι, ακόμα και όταν αναλάβει την προεδρία. Τον Ιούνιο, η Harris εκπροσώπησε τις ΗΠΑ στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία, όπου είχε την έκτη συνάντησή της με τον Zelenskyy. Έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει τη διατλαντική συνεργασία για την υποστήριξη του Κιέβου.

Ακόμη, έχει επίσης ασκήσει σφοδρή κριτική στον Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον για τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι φέτος. Και έχει επικρίνει τις επιθέσεις της Ρωσίας κατά ουκρανών πολιτών ως «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και δεσμεύτηκε να θέσει τις αρχές της Μόσχας προ των ευθυνών τους.

Τέλος, σε ότι αφορά τους συμβούλους της, ως αντιπρόεδρος, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Χάρις είναι ο Φίλιπ Γκόρντον. Ο Γκόρντον υπηρέτησε στις κυβερνήσεις Ομπάμα και Κλίντον. Αρχικά ήταν αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Χάρις και αντικατέστησε τη Νάνσι ΜακΕλντόνεϊ, απόφοιτη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Κλίντον. Ο Γκόρντον είναι ειδικός σε θέματα Ευρώπης και έχει επίσης εκτεταμένη εμπειρία στη Μέση Ανατολή.

Πηγή:in.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments