Policy Briefs

Στο μάτι της ευρωπαϊκής κριτικής ο Όρμπαν

Στο μάτι της ευρωπαϊκής κριτικής ο Όρμπαν

Πηγή Φωτογραφίας: Euronews

Ο Όρμπαν πληρώνει την επίσκεψη στη Μόσχα.

Μπορεί η Ουγγαρία να ανέλαβε 1η Ιουλίου την προεδρία της ΕΕ, αλλά οι εταίροι αφαίρεσαν από τον Βίκτορ Όρμπαν να να φιλοξενήσει μια προσεχή συγκέντρωση υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της στάσης της για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί τώρα στις Βρυξέλλες και όχι στη Βουδαπέστη.

«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα, ακόμα και συμβολικό, ότι το να είσαι ενάντια στην εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης… πρέπει να έχει κάποιες συνέπειες», είπε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Ο Μπορέλ είπε ότι είχε πάρει την απόφαση να πραγματοποιήσει την επόμενη συγκέντρωση στις Βρυξέλλες αφού σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα εκφράζονταν επικρίσεις για τη δεδηλωμένη θέση της Ουγγαρίας για το Κίεβο, τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αύξηση εντάσεων Οι εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και της Βουδαπέστης έχουν αυξηθεί αφού ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ανέλαβε μια αυτοαποκαλούμενη «ειρηνευτική αποστολή» στην Ουκρανία, τη Ρωσία και την Κίνα νωρίτερα τον Ιούλιο χωρίς την υποστήριξη της ΕΕ. Ο Όρμπαν, ο οποίος θεωρείται σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει προκαλέσει έκτοτε οργή στις Βρυξέλλες περιγράφοντας την πολιτική της ΕΕ για την Ουκρανία ως «υπερπολεμική».

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε τη Δευτέρα ότι αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν την απροθυμία τους να πάνε στη Βουδαπέστη για την επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου.

Ο Μπορέλ είπε ότι «όλα τα κράτη μέλη – με μία μόνο εξαίρεση – είναι πολύ επικριτικά για αυτή τη συμπεριφορά», προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι «είναι σκόπιμο να δείξουμε αυτό το συναίσθημα και να ζητήσουμε τις επόμενες συνεδριάσεις του εξωτερικού και του αμυντικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες».

Ωστόσο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί «μποϊκοτάζ» της Ουγγαρίας και ότι η χώρα θα είναι παρούσα στην επόμενη συνάντηση. «Η συνάντηση θα λειτουργήσει με την πλήρη συμμετοχή όλων των κρατών μελών», επέμεινε ο Μπορέλ.

Ούγγρος ΥΠΕΞ: Παιδαριώδης συμπεριφορά Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σίγιαρτο χαρακτήρισε «παιδαριώδη» την απόφαση, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Πραγματικά δεν θέλω να προσβάλω κανέναν, αλλά πρόκειται μάλλον για συζήτηση επιπέδου νηπιαγωγείου», σύμφωνα με το Reuters.

Η δυσαρέσκεια μεγαλώνει Η ΕΕ και το κράτος μέλος Ουγγαρία έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα για την Ουκρανία και τη συνέχιση των διπλωματικών σχέσεων και των ενεργειακών δεσμών της Βουδαπέστης με τη Ρωσία.

Η απόφαση να αφαιρεθεί από την Ουγγαρία το δικαίωμα να φιλοξενήσει την επόμενη άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ είναι η τελευταία υποβάθμιση των σχέσεων μεταξύ του μπλοκ και της Ουγγαρίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη απαγορεύσει στους επιτρόπους της ΕΕ να παρευρίσκονται σε συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται στην Ουγγαρία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της ΕΕ, η οποία άρχισε στις αρχές Ιουλίου.

Η Ουγγαρία τάσσεται υπέρ της κατάπαυσης του πυρός και των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αντί αυτού που θεωρεί ως συνεχή βοήθεια της ΕΕ που επιτρέπει στο Κίεβο να συνεχίσει να διεξάγει έναν πόλεμο φθοράς. Η Βουδαπέστη λέει ότι η υπεροχή της Ρωσίας σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους καθιστά τον πόλεμο μη κερδοφόρο.

Το Κίεβο απορρίπτει σθεναρά αυτή τη θέση και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, λένε ότι βοηθούν την Ουκρανία να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της μετά την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας. Η ΕΕ κατήγγειλε την πρόσφατη συνάντηση του Όρμπαν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, λέγοντας ότι ο «εξευμενισμός» δεν θα σταματήσει τον Ρώσο ηγέτη. Μια ορολογία στην οποία επέμεινε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όρμπαν: Να στραφούν από την φιλοπολεμική πολιτική σε μια υπέρ της ειρήνης πολιτική Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν υπάρχει λύση αυτής της σύγκρουσης στο πεδίο της μάχης» και ότι θεωρεί καθήκον του να αλλάξει την πολιτική της ΕΕ για την Ουκρανία.

«Η δουλειά μου είναι να τους πείσω να στραφούν από την φιλοπολεμική πολιτική σε μια υπέρ της ειρήνης πολιτική», είπε ο Όρμπαν.

«Πιστεύουν ότι μπορούν να καταστρέψουν τον στρατό [των] Ρώσων… αλλά δεν το πιστεύω καθόλου αυτό, γιατί ξέρω τους Ρώσους, ξέρω τη Σοβιετική Ένωση, ξέρω τους Ουκρανούς. Ανήκω σε γειτονική χώρα. Γνωρίζω όλο το πλαίσιο. Είναι αδύνατο να βρεθεί λύση στο πεδίο της μάχης, θα χάνουμε καθημερινά χιλιάδες αθώους ανθρώπους», είπε ο Όρμπαν στο CNBC καθώς παρευρέθηκε στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα στο Παλάτι Μπλένχαϊμ στην Αγγλία την περασμένη Πέμπτη.

«Η ανθρώπινη ζωή είναι ό,τι πιο πολύτιμο μπορούμε να χάσουμε, και το κάνουμε κάθε μέρα. Πρέπει να το σταματήσουμε. Αυτή είναι η γνώμη μου… Η λύση βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός, για αυτό προσπαθώ να τους πείσω. Αλλά χρειάζεται χρόνο», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments