Nέα της αγοράς

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Γραμμή χρηματοδότησης 390 εκατ. από ΕΤΕπ για έργα ΑΠΕ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Γραμμή χρηματοδότησης 390 εκατ. από ΕΤΕπ για έργα ΑΠΕ

Πηγή Φωτογραφίας: depa.gr/

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ετοιμάζει διαγωνισμό για την κατασκευή των πρώτων φωτοβολταϊκών πάρκων από τα συνολικά έργα ΑΠΕ του χαρτοφυλακίου της ισχύος 720 MW

Σε μία νέα ενεργειακή αγορά ετοιμάζεται να εισέλθει η ΔΕΠΑ Εμπορίας υλοποιώντας το επιχειρησιακό σχέδιο της διοίκησης υπό τον CEO Κωνσταντίνο Ξιφαρά για περαιτέρω καθετοποίηση των δραστηριοτήτων του ομίλου της.

Η δημόσια επιχείρηση αερίου έχοντας εδώ και δύο χρόνια αποκτήσει ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων επιδιώκει να μπει στις ΑΠΕ και προχωρά στο χτίσιμο των πρώτων πάρκων.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Σήμερα 22 Ιουλίου και όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα υπογράψει δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανοίγοντας μία χρηματοδοτική γραμμή μέχρι 390 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές, η ΔΕΠΑ Εμπορίας πετυχαίνει ουσιαστικά την στήριξη της ΕΤΕπ, η οποία σημειωτέων για να ανοίξει τους κρουνούς του δανεισμού θέτει αυστηρά κριτήρια.

Όπως αναφέρουν πηγές, η κίνηση της Τράπεζας αποτελεί μία ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Τα πρώτα φωτοβολταϊκά

Η δημόσια επιχείρηση, λένε οι πληροφορίες, θα προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες στην προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού για την ανάπτυξη και κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 550 MW.

Η πλειονότητα τους βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία με ένα μεγάλο των 400 MW στην Κοζάνη να έρχεται, όταν κατασκευαστεί, για να καταρρίψει κάθε ρεκόρ σε ό,τι αφορά το μέγεθος φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας επίσης διαθέτει άδειες για 100 MW φωτοβολταϊκών στη Βοιωτία.

Για τη διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγουν τα πάρκα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται, σύμφωνα με το σχέδιο της, να συνάψει διμερείς συμβάσεις προμήθειας (PPAs). Πρώτη που θα κλειδώσει τιμές και πράσινη ενέργεια θα είναι η θυγατρική της στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας «Φυσικό Αέριο Ελλάδος Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας».

Τράπεζες και ιδία κεφάλαια

Οι πληροφορίες θέλουν επίσης, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας εκτός από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, να έχει συμφωνήσει και με ελληνικές τράπεζες για τη δανειοδότηση των δαπανών κατασκευής των φωτοβολταϊκών πάρκων. Μέρος επίσης των επενδύσεων θα καλυφθεί και από κεφάλαια της εταιρείας.

Καθετοποίηση

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο ανάπτυξης ενός καθετοποιημένου ενεργειακού ομίλου. Εκτός από την εμπορία φυσικού αερίου και την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου έχει εισέλθει και στην ηλεκτροπαραγωγή. Συμμετέχει με 29% στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για σταθμό με καύσιμο το φυσικό αέριο, τον οποίο θα λειτουργούν η ΔΕΗ (51%) και η Damco Energy (20%).

Συμμετέχει επίσης και στο FSRU Αλεξανδρούπολης με 20% αλλά και στον IGB, τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Βουλγαρίας – Ελλάδας.

Πηγή: ot.gr Ρεπορτάζ: Χρήστος Κολώνας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments